FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 20.04.2010

Soep, koffie en broodjes op kosten van de zaak?

U geeft uw personeel gratis koffie en frisdrank op het werk en ’s middags ook nog soep met belegde broodjes. Is dat voor u zonder meer aftrekbaar als beroepskosten en mag u dan zelf ook mee-eten en meedrinken?

Uw zaak betaalt

Kan dat? Uiteraard kan dat en uw personeel vaart er wel bij natuurlijk… Ze moeten er zo zelf immers niet voor zorgen (lees: ze moeten daarvoor zelf geen uitgaven doen met hun nettoloon).

Fiscale spelregels? Die zijn natuurlijk wel van belang. Het is immers pas echt interessant als uw personeel er zelf ook niet op belast wordt én het voor u allemaal aftrekbaar is als beroepkosten. Even kijken in hoeverre dat ook het geval is...

Drank tijdens de werkuren

Belastbaar bij uw personeel? Neen! Gratis drank tijdens de werkuren is immers één van de voordelen die behoren tot de lijst van de zgn. sociale voordelen. Dat zijn concreet dan bepaalde ‘voordelen’ waarop de genieters, uw werknemers dus, niet belast worden.

Voor uzelf ook? Inderdaad!Uiteraard drinkt u zelf ook mee van de koffie en de frisdrank die u ter beschikking stelt en ook voor u is dat dan uiteraard niet belastbaar, dat zou er nog moeten aan mankeren...

Het is trouwens ook niet echt mogelijk om het precieze bedrag van zo’n voordeel te bepalen, ook al omdat u uw klanten en leveranciers ook wel iets te drinken aanbiedt en de ene drinkt nu eenmaal wat meer dan de andere.

Tip. Ook als u geen personeel in dienst heeft, blijft het gaan om een sociaal voordeel, zodat u daarop niet belast wordt.

Volledig aftrekbaar? Ja! Ook dat is dus goed nieuws. Hoewel de algemene regel is dat een ­sociaal voordeel niet belast wordt bij de genieter, maar ook niet aftrekbaar is bij de werkgever, zijn er een aantal uitzonderingen. Dit zijn dan de zgn.aftrekbare sociale voordelen of m.a.w. voordelen die de fiscus uitdrukkelijk erkend heeft als zijnde toch voor100% aftrekbaar. Het geven van soep, koffie, thee, bier en frisdrank valt daaronder…

Let op! Gaat u de gezonde toer op en staat er in uw zaak een fruitmand, dan zijn de kosten daarvan niet aftrekbaar. Fruit staat immers niet in dat expliciete lijstje…

Belegde broodjes tijdens de middag

Belast bij uw personeel? Ook hier is het ­antwoord: neen. Het gaat immers opnieuw om een sociaal voordeel, dat privé niet belast wordt.

Hoe zit het dan voor uzelf? Dat hangt ervan af of u personeel in dienst heeft of niet… Immers, heeft u geen personeel, dan gaat het niet meer om een sociaal voordeel. Betaalt uw zaak dan telkens de kost van uw broodje, dan is dat voor u een voordeel van alle aard dat bij u privé in principe belastbaar is als een loon (als u in vennootschap zit), ofwel is het gewoon niet fiscaal aftrekbaar (eenmanszaak). Heeft u daarentegen wel personeel, dan wordt het weer aanzien als een sociaal voordeel en wordt u er niet op belast…

Volledig aftrekbaar? Ja, maar alleen onder bepaalde voorwaarden… Uw personeel moet immers een bijdrage betalen voor hun gratis broodjes van € 0,84 per maaltijd of € 17 per maand, opdat uw factuur van de aankoop van de broodjes en het beleg voor 100% aftrekbaar is.

Tip. Bestelt u broodjes tijdens een vergadering met klanten, dan zijn dat ‘vergaderkosten’. Er is dan uiteraard geen voordeel belastbaar bij uzelf en de kosten zijn in principe volledig aftrekbaar, ook al heeft u geen personeel in dienst.

Dergelijke kosten zijn voor u in principe volledig aftrekbaar als beroepskosten en zowel voor uw personeel als voor uzelf niet belastbaar. Voor de broodjeslunch is dan wel vereist dat er een eigen bijdrage betaald wordt van € 0,84 per maaltijd.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878