AUTO & TRANSPORT - VARIA - 08.03.2013

Hoe zit dat nu precies met uw verkeersboetes?

Mag uw vennootschap uw verkeersboetes betalen? Maakt het daarbij een verschil op wiens naam de auto staat en of het gaat om een privéboete dan wel om een ‘beroepsmatige’ boete? Geldt dat ook voor de zgn. parkeerretributies?

Verkeersboete met uw privéauto

Tijdens een privéverplaatsing. Krijgt u een boete omdat u bv. te snel rijdt met uw privéauto, terwijl u een privéverplaatsing doet, dan is het in principe ook logisch dat u die boete privé betaalt.

Tijdens een beroepsmatige verplaatsing. Anderzijds lijkt het ook logisch dat wanneer u diezelfde boete krijgt tijdens de uitoefening van uw job, die boete voor rekening van uw vennootschap is. Had u immers niet te snel gereden om bv. toch maar tijdig bij uw klant te kunnen zijn, dan zou u niet geflitst zijn.

Mag uw vennootschap die boetes betalen? Op zich is dat geen probleem, maar de fiscus ­herinnert u via een circulaire van 20.07.2012 (addendum aan circ. Ci.RH. nr. 421/605.074) wel aan het feit dat verkeersboetes die uw vennootschap betaalt, voor u privé een belastbaar voordeel zijn.Het bedrag van de boete moet dus op uw loonfiche komen ofwel als schuld via uw rekening-courant geboekt worden. Zo niet, riskeert uw vennootschap een aanslag van 309%.

Tip. De boete blijft dan wel een aftrekbare kost voor uw vennootschap.

Boete met auto van vennootschap

Boete dan als niet-aftrekbare kosten? Die redenering is begrijpelijk, maar voor de fiscus maakt het echter niet uit op wiens naam de auto ingeschreven staat. Ook boetes, zowel privé als beroepsmatig opgelopen met de auto van uw vennootschap, zijn voor u een privé belastbaar voordeel wanneer uw vennootschap die boete betaalt.

Op rekening-courant (rc) boeken? Dat is uiteraard ook een mogelijkheid. Laat u het bedrag van de boete boeken via uw rc, dan is er tenminste geen privévoordeel meer, zodat u ook geen belastingen en sociale bijdragen moet betalen en er geen fiche opgesteld moet worden. Dit klopt wel, maar u mag niet vergeten dat op uw rc eventueel wel de fictieve debetinterest geteld moet worden en dat u zich ertoe verplicht om ooit nog die boete terug te betalen aan uw vennootschap. U stelt de betaling dus gewoon uit.

Dus... Iedere verkeersboete die uw vennootschap betaalt, is voor u een privé belastbaar voordeel. Het maakt daarbij niet uit of de overtreding gemaakt werd tijdens uw privétijd dan wel tijdens de werkuren, noch of u ze gekregen heeft terwijl u met uw eigen auto reed dan wel met een auto van uw vennootschap.

Wat met parkeerretributies?

Ook een boete? Een parkeerretributie wanneer u uw parkeerschijf niet geplaatst heeft of onvoldoende betaald heeft aan de parkeerautomaat, is fiscaal gezien geen boete maar ‘parkeergeld’! Voor uw vennootschap kanzo’n retributie dus aftrekbaar zijn, zoals een gewoon parkeerticket.

Privé of beroepsmatig? Bent u met uw gezin op uitstap en krijgt u dan een parkeerretributie die uw vennootschap betaalt, dan is dat wederom voor u een privé belastbaar voordeel. Wordt er daarvoor dan een fiche opgemaakt, dan is de kost ervan aftrekbaar bij uw vennootschap. Enkel parkeerretributies opgelopen tijdens de uitoefening van uw job, zijn autokosten die voor uw vennootschap aftrekbaar zijn volgens de CO2-uitstoot van uw auto (parl. vr nr. 190 van 19.01.2004). In dat geval is er dus ook geen voordeel aan te geven.

Door uw vennootschap betaalde verkeersboetes zijn voor u privé altijd een belastbaar voordeel, ook als de auto op haar naam staat en de verplaatsing beroepsmatig was. ‘Parkeerretributies’ opgelopen tijdens uw werk zijn echter geen belastbaar voordeel en zijn voor uw vennootschap aftrekbaar als autokosten.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878