SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - SOCIALE BIJDRAGEN - 07.10.2019

Uw sociale bijdragen nog bijstellen tegen eind 2019?

Het jaar is weer bijna afgelopen en dus wilt u nagaan of u voldoende, te veel of te weinig sociale bijdragen betaalde. Hoe komt u dat te weten en wanneer is het aangewezen om tegen het einde van het jaar nog bij te betalen?

Heeft u voldoende bijdragen betaald?

Welke voorschotten heeft u dit jaar betaald? Uw sociale bijdragen van 2019 worden berekend op het inkomen dat u in 2019 verdient. Aangezien uw inkomen bij de start van 2019 uiteraard nog niet volledig gekend is, betaalt u in de loop van 2019 – net zoals in de voorgaande jaren – eerst voorschotten of zgn. voorlopige bijdragen. Die voorschotten zelf zijn wel nog berekend op uw inkomsten van drie jaar geleden, in 2019 dus op basis van de inkomsten van 2016.

Betaalde u dit jaar wel genoeg? Dat is pas geweten als uw werkelijke inkomsten bij de fiscus bekend zijn. Dat zal ten vroegste eind 2020 of begin 2021 het geval zijn. Op dat moment mag u dan m.a.w. nog een afrekening van uw sociale bijdragen voor 2019 verwachten.

Een onaangename verrassing? Niet noodzakelijk. Die afrekening kan voor u immers zowel positief als negatief uitdraaien. Ligt uw werkelijke inkomen van 2019 lager dan in 2016, dan zal u bij de afrekening een deel van de betaalde voorlopige bijdragen terugkrijgen. Zijn uw inkomsten van 2019 hoger dan die van 2016, dan zal u inderdaad tegen dan nog moeten bijbetalen.

Kunt u dat nu al te weten komen? Uw exacte inkomen voor 2019 berekenen, is uiteraard nog niet mogelijk, want het jaar is nog niet om, maar een redelijke schatting kunt u nu allicht wel al maken. Het jaar is nu immers voor 75% achter de rug. U en/of uw boekhouder hebben er nu m.a.w. toch al een beter zicht op dan in pakweg februari. Werkt u met een vennootschap, dan is dat allicht nog iets gemakkelijker. U moet dan wel niet enkel het loon dat u opneemt meetellen, maar ook de privé belastbare voordelen die u krijgt zoals een auto, laptop, smartphone, woning, enz.

Download een tool om na te gaan of u te veel of te weinig voorschotten betaalde van http://tipsenadvies.be/download  – code TA 27.05.06.

Onvoldoende betaald, nu bijbetalen?

Beter om te anticiperen? Merkt u dat uw inkomsten dit jaar hoger zullen liggen dan in 2016, dan weet u meteen ook dat uw voorlopige sociale bijdragen die u in 2019 betaalt, te laag zullen zijn. U kunt dan ‘anticiperen’ op de afrekening die u zal krijgen en nu reeds extra sociale bijdragen betalen.

Tip.  U hoeft hiervoor vooraf geen aanvraag te doen of andere formaliteiten te verrichten. Het volstaat m.a.w. om gewoon bij te storten.

Voordeel. U vermijdt een extra factuur over twee jaar en bovendien is wat u nu reeds bijbetaalt ook nu in 2019 reeds fiscaal aftrekbaar. De voorlopige sociale bijdragen die u over drie jaar zal moeten betalen, zullen dus ook ineens lager liggen. Uw voorschotten in 2022 worden immers berekend op uw inkomsten van dit jaar.

Risico als u het niet doet? Neen! Heeft u dit jaar de voorlopige bijdragen betaald die het sociaal verzekeringsfonds u meegedeeld heeft, dan is er geen enkel probleem. Moet u in 2021 m.a.w. toch bijbetalen, dan zullen er u geen verhogingen aangerekend worden.

Let op!  Dat is anders indien u in 2019 een afwijking vroeg om minder te mogen betalen dan de voorschotten die het sociaal verzekeringsfonds u voorgerekend had. In dat geval zal uw sociaal verzekeringsfonds immers een verhoging van 3% per kwartaal en 7% per jaar aanrekenen, indien u toch meer verdiende dan u had aangegeven.

Ga met onze rekentool na of u op basis van de schatting van uw inkomen voor 2019 voldoende voorlopige bijdragen betaald heeft. Betaalde u te weinig, dan kunt u eventueel vrijwillig extra betalen. Zo kunt u dan over ± twee jaar een hoge afrekening vermijden en het extra betaalde bedrag is bovendien nog in 2019 fiscaal aftrekbaar.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878