ACTUALITEIT - 27.02.2006

Checken en dubbelchecken!

De eerste aanslagbiljetten komen toe. Dit jaar werden alle aangiften voor het eerst ingescand. Betekent dit dat er geen fouten meer kunnen in staan?

Modern times. Alle belastingaangiften die niet via ‘tax-on-web’ zijn gebeurd, werden dit jaar voor het eerst ingescand. Na de inscanning gaat alle informatie naar het berekeningsprogramma van de fiscus. Hiermee wordt er berekend wat u moet bijbetalen of terugkrijgen. Als er uit de berekening anomalieën naar voor komen, worden deze aangiften apart (manueel dus) bekeken.

Fouten zijn zeker nog mogelijk. Vooreerst kan het zijn dat uw aangifte toch manueel werd ingegeven omdat er problemen zijn met de leesbaarheid. Ook kan het zijn dat de scanner een cijfer fout interpreteert, een 6 wordt bv. als een 8 gelezen. Of het berekeningsprogramma van de fiscus vertoont foutjes, zoals al is gebleken.

Gouden raad. Kijk dus al zeker na of het terug te geven saldo, zoals berekend door uzelf of uw boekhouder, overeenstemt met wat u terugkrijgt van de fiscus. Een klassieke fout bestaat erin dat de fiscus minder gebruikelijke rubrieken vergeet ‘in te putten’, zoals pensioensparen, aftrekbare giften, onderhoudsuitkeringen, kinderopvang...

Tip. Een fout in uw voordeel hoeft u niet te melden aan de fiscus…

Oei, er is een fout. Is er een fout geslopen in uw aanslagbiljet, dan hoeft u geen bezwaar in te dienen. Uw boekhouder of uzelf kunt het best rechtstreeks met uw controleur even bellen of mailen. U zal ongeveer binnen de maand een correctie ontvangen op het eerste aanslagbiljet. Let op! U krijgt geen nieuw aanslagbiljet met het juiste bedrag. Neen, u moet bv. € 1.500 betalen, maar u krijgt een aanslag van € 2.000. U zal dan nog een bijkomende aanslag ontvangen van - € 500. U betaalt dan het saldo van € 1.500.

Tip 1. Vraag onmiddellijk aan uw controleur om deze rechtzetting te doen. Immers, als hij het toch niet doet, dan kunt u nog vlug in bezwaar gaan, want u heeft maar drie maanden om in bezwaar te gaan.

Tip 2. Normaal gezien kan deze procedure (zie hiervoor) enkel in geval van materiële vergissingen. Maar vergat u een onderhoudsuitkering in te vullen, dan kunt u proberen het op te lossen door contact op te nemen met uw controleur. Sommige controleurs zijn soepel en zullen ook in dat geval een verbeterde aanslag opstellen.

Ook nu kunnen er nog fouten in uw aanslagbiljet staan. Dien dan geen bezwaar in, maar vraag aan de controleur onmiddellijk telefonisch om een rechtzetting.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878