STANDPUNT RECHTER - 27.02.2006

Even nadenken, waar is mijn boekhouding?

Er vond een onverwachte belastingcontrole plaats bij een snackbar in het Brusselse. De boekhouding bleek zich niet te bevinden op de uitbatingszetel. Ook bij een tweede controle twee maanden later bleek de boekhouding nog steeds niet aanwezig te zijn. Dit zinde de fiscus uiteraard niet.

Standpunt Administratie

De fiscus legde de belastingplichtige een boete op van € 625 omdat de boekhouding zich niet op de uitbatingszetel bevond. Er was ook geen verzoek gericht tot de fiscus dat de boekhouding bv. op een andere plaats bijgehouden mocht worden.

Standpunt rechter

De rechter bevestigde dat alle ‘boekhoudkundige de bescheiden’ zich op de uitbatingszetel moeten bevinden. Aangezien de boekhouding evenmin bij een tweede plaatsbezoek aanwezig was, kan de rechter leven met de opgelegde administratieve boete. De fiscus wordt in het gelijk gesteld.

Commentaar

Wat zegt de wet? In de wet staat dat “de boeken en de bescheiden ter beschikking moeten liggen van de Administratie op het kantoor, het agentschap, het bijhuis of ieder ander bedrijfs- of beroepslokaal van de belastingplichtige waar die bescheiden worden gehouden, opgesteld of toegezonden” (art. 315 WIB).

De minister van Financiën stelde bovendien dat de boeken in principe bijgehouden moeten worden op de zetel waar de hogere leiding of de algemene belangen worden behartigd, maar die zetel hoeft niet noodzakelijkerwijs overeen te stemmen met de maatschappelijke zetel van een vennootschap of de woonplaats van een zelfstandige ondernemer (Parl. Vr., Vr. en Antw., Kamer, 1993-94, Vr. nr. 98, p. 9.834, Olaerts). Dus u kunt ook de boekhouding bijhouden op de uitbatingszetel als die niet overeenstemt met uw maatschappelijke zetel. Bijvoorbeeld: uw boekhouding is op het bedrijf zelf (uitbatingszetel) en niet bij u thuis waar uw vennootschap een kantoortje huurt en haar maatschappelijke zetel heeft.

Bij de boekhouder? En wat als de boekhouding permanent bij de boekhouder wordt bewaard? Dit kan toch gemakkelijk zijn. Een boekhouding mag volgens de fiscus en de minister van Financiën echter niet permanent bij de boekhouder bijgehouden worden (Parl. Vr., Vr. en Antw., Kamer, 1995-96, Vr. nr. 27, p. 535).

Verdedigingstip 1. Er is echter al geoordeeld dat de fiscus geen ‘aanslag van ambtswege’ mag opleggen (dus dat de fiscus in uw plaats uw belastbaar inkomen zal bepalen) omdat een belastingplichtige zonder toestemming van de fiscus zijn boekhouding niet zelf bijhield, maar dat dit gebeurde door de accountant en de belastingplichtige op de dag van de controle dus geen boekhoudkundige bescheiden kon voorleggen op de maatschappelijke zetel (Hof van beroep Antwerpen, 15 september 1994 - in dezelfde zin Hof van beroep Gent, 19 september 1996). Dus de rechtspraak is minder streng.

Verdedigingstip 2. Ook was de minister van Financiën van mening dat het voldoende is dat bij een ‘onverwachte’ belastingcontrole de belastingplichtige moet kunnen aantonen waar de stukken zich bevinden als die niet aanwezig zijn (Parl. Vr., Vr. en Antw., Senaat, 1978-79, Vr. nr. 155, Geerinck).

Abonnees kunnen dit vonnis downloaden via http://belastingen.indicator.be of opvragen via fax (016/35 99 22) - code BT 12.09.07.

Als ook bij een tweede controle de boekhouding zich niet bevindt op de uitbatingszetel, vindt de rechtbank het normaal dat er een administratieve boete wordt opgelegd. Maar bij een eerste, onverwachte controle is het voldoende aan te tonen waar de boekhouding zich dan wel bevindt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878