ZIEKENHUISOVEREENKOMST - 04.09.2012

Kunt u ook door het ziekenhuis geschorst worden?

De zwaarste sanctie die de ziekenhuisdirectie kan nemen tegen een ziekenhuisarts is om hem af te zetten (om dringende reden). Kan het ziekenhuis echter ook andere sancties nemen, bv. u tijdelijk schorsen?

Een abonnee vroeg ons onlangs of het mogelijk is dat het ziekenhuis een van zijn artsen schorst. De directie zou een dergelijke maatregel ge­­nomen hebben omdat er reeds voor de tweede keer een klacht gekomen was tegen een arts wegens het amputeren van het verkeerde been. “Ik ken de ­feiten ook niet, maar ik vraag mij gewoon af of het ziekenhuis wel bevoegd is om iemand te schorsen. Ik dacht dat alleen de Orde van geneesheren daarvoor bevoegd was?”, zo merkte de abonnee op...

Kan het ziekenhuis schorsen?

De afzetting. De enige sancties waarin de wet voorziet, zijn de afzetting (met opzeggingstermijn) en de afzetting om dringende reden (zonder opzeggingstermijn). In beide gevallen komt er een einde aan uw activiteiten binnen het ziekenhuis.

Andere sancties? In vele ziekenhuizen hanteert men ook andere sancties, zoals een tijdelijke ­schorsing, een vermaning of zelfs een boete. Dat kan echter alleen als dergelijke sancties deel uitmaken van het ‘contractuele kader’ tussen ziekenhuis en arts. D.w.z., als de mogelijkheid om deze sancties op te leggen expliciet voorzien is in de individuele overeenkomst zelf, of in een van de algemeen ­geldende documenten (meestal de algemene regeling) en daar in de individuele overeenkomst naar verwezen wordt.

Tip. Is er niks over voorzien in het contractuele kader, dan kan het ziekenhuis u niet schorsen. Dat is dus het eerste wat u moet controleren.

Zo ja, hoe en waarvoor?

De redenen. De reden voor een sanctie vanwege een ziekenhuis ligt in principe vervat in het niet respecteren van de interne afspraken en richt­lijnen. Die kunnen vervat zitten in uw individuele overeenkomst, in algemene documenten zoals de algemene regeling, of zelfs in beslissingen van de hoofdgeneesheer. Het maken van een medische fout ‘op zich’ is daar in principe echter niet bij...

De procedure. De wet heeft voor de afzetting een specifieke procedure vastgelegd, waarbij o.a. het advies van de medische raad (MR) gevraagd moet worden. Voor alle andere sancties moet de procedure echter intern vastgelegd worden. Die kan dan ook erg verschillend zijn, bv. de directie beslist na advies van de MR, de MR beslist zelf, enz.

Tip. Als men de procedure die vastgelegd werd op het niveau van het ziekenhuis niet zou respecteren, kunt u op basis daarvan een eventuele sanctie aanvechten. Ook dát moet u dus zeker controleren. U kunt ook altijd vragen om eerst gehoord te worden door het orgaan dat de sanctie uitspreekt.

Verband met schorsing door de Orde?

Staan los van elkaar. Een ziekenhuis is voor een sanctie niet gebonden door de Orde. Het kan dus dat een ziekenhuis sanctioneert en de Orde niet, of omgekeerd. De sanctie door de Orde komt er immers wegens een schending van de deonto­logie, binnen een ziekenhuis wegens de schending van de interne regels.

Verschillende gevolgen. Ook de gevolgen van een eventuele sanctie zijn verschillend. Wordt u geschorst door de Orde, dan kunt u tijdelijk de geneeskunde niet uitoefenen. Wordt u geschorst door een zieken­huis, dan kunt u tijdelijk niet actief zijn in het ziekenhuis, maar kunt u bv. wel nog in uw privépraktijk actief blijven.

Alleen als dat in het contractuele kader (de individuele overeenkomst en de algemene regeling) zo expliciet voorzien is, kan het ziekenhuis een schorsing opleggen, anders is dat ‘juridisch gezien’ niet het geval. Controleer ook of de procedure en de rechten van verdediging wel gerespecteerd werden.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878