MOTORKOSTEN - 03.03.2014

Met de motor naar uw klanten?

Steeds meer zelfstandigen schaffen zich een motor aan die ze ook gebruiken voor hun beroepsmatige verplaatsingen. In welke mate zijn de kosten daarvan aftrekbaar en geldt dat voor alle kosten die met de motor te maken hebben?

In welke mate aftrekbaar?

Beperkt tot beroepsgebruik. De kosten van een motor zijn maar aftrekbaar in de mate waarin u de motor beroepsmatig gebruikt, dat is logisch . Net zoals de kosten van uw auto bepaalt u het beroepsgebruik op basis van de verhouding tussen het aantal beroepsmatige kilometers en het totaal aantal kilometers.

Beroepsgebruik ook bewijzen. U moet het beroepsgebruik niet alleen bepalen, u moet het ook bewijzen. Houd er rekening mee dat uw belastingcontroleur de kosten van een motor kritischer zal bekijken dan de kosten van een auto.

Tip. Houd eventueel een kilometeradministratie bij van uw verplaatsingen met de motor.

Let op! Heeft u woon-werkverkeer, dan kunt u er voor die verplaatsingen ook voor opteren om forfaitaire kosten in rekening te brengen van € 0,15 per kilometer (art. 66bis WIB) . Die € 0,15 omvat dan wel alle motorkosten en zal daardoor zelden interessant zijn.

Verder geen aftrekbeperking! De beroepsmatige motorkosten zijn voor 100% aftrekbaar. De aftrekbeperking tot 75% voor autokosten geldt m.a.w. niet voor motorkosten.

Tip. Dat geldt ook voor de btw. De recuperatie van btw op motorkosten is dus niet zoals die op autokosten beperkt tot maximaal 50%.

Welke kosten zijn aftrekbaar?

De motor zelf.Dat spreekt voor zich . Zoals voor alle investeringen mag u de kosten natuurlijk wel niet in een keer ten laste nemen. U moet de motor afschrijven, in principe over vijf jaar.

Tip. U kunt uw motor zgn. degressief afschrijven, wat niet mogelijk is voor uw auto.

Gebruikskosten. Alle kosten die te maken hebben met het beroepsmatige gebruik van de motor, zoals brandstof, onderhoud en herstellingen, verzekering, verkeersbelasting, ... zijn eveneens zonder problemen aftrekbaar.

Motorkledij? Jawel, de fiscus aanvaardt dat het beroepsmatige deel van de kosten van beschermende motorkledij aftrekbaar is en geeft ook een opsomming van wat o.a. onder zulke beschermende kledij verstaan moet worden (circulaire Ci. RH. 241/559.092 van 23.11.2005) .

Let op 1! U kunt deze kosten wel niet in een keer in aftrek nemen. Ze worden m.a.w. beschouwd als investeringen die u moet afschrijven over ten minste drie jaar, eventueel wel degressief.

Let op 2! U moet de beschermende motorkledij aankopen in een motorspeciaalzaak, die u een factuur moet bezorgen met daarop het merk, het model en een omschrijving van de aankopen. Tweedehands beschermende kledij gekocht op ebay komt dus niet in aanmerking!

Rijlessen en examengeld? Een collega bracht ook deze kosten in aftrek, maar kreeg ongelijk van de rechter. Het gaat volgens de rechter nl. niet om kosten die gemaakt zijn om belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden, maar om kosten voor het verwerven van een algemene vaardigheid, m.a.w. privékosten (rb. Brugge, 22.10.2013) .

Download de circulaire van 23.11.2005, het vonnis van de rechtbank van Brugge van 22.10.2013 en een handige rekentool om uw werkelijke kosten te vergelijken met het woon-werkforfait van http://tipsenadvies-eenmanszaken.be/download – code TE 03.22.06.

Uw motorkosten zijn volledig aftrekbaar in de mate waarin ze beroepsmatig zijn. Voor uw woon-werkverkeer is alternatief een forfaitaire aftrek van € 0,15/km mogelijk, maar doorgaans is dat niet interessant. De kosten van rijlessen en examengeld zijn in principe privékosten en dus niet aftrekbaar.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878