BEROEPSKOSTEN - RELATIEGESCHENKEN - 09.04.2018

Hoe kunt u uw goede klant fiscaal vriendelijk belonen?

Als u aan een goede klant een waardevol geschenk geeft, dan wordt hij daarop belast. Een recente circulaire geeft u een alternatieve piste waarbij u de kosten voor 100% mag aftrekken en uw klant zacht belast wordt. Hoe zit dat precies?

Cadeau wegschenken

Is dat fiscaal aftrekbaar? Jawel, voor 50%. Uw geschenk mag dan op jaarbasis wel niet meer bedragen dan € 125 incl. btw.

Wat als het cadeau meer dan € 125 kost? Stel, u wilt uw goede klant een iPad Pro schenken met een waarde van € 1.210 (€ 1.000 + 21% btw). Daar de waarde van het geschenk groter is dan € 125, zal u (of uw boekhouder) de volledige aankoopprijs (incl. btw) als belastbaar voordeel van alle aard (VAA) moeten vermelden op een fiscale fiche 281.50 op naam van uw klant. U kunt dan wel de kostprijs van dat geschenk voor 100% fiscaal als beroepskosten aftrekken, maar uw klant zal niet zo gelukkig zijn, aangezien hij dan privé belastingen en sociale bijdragen betaalt op dat VAA.

Cadeau laten gebruiken

U kunt het anders aanpakken. Wilt u aan een goede klant een tablet, iPad, iPhone, smartphone e.d. cadeau doen, bied dan het gebruik aan i.p.v. het toestel weg te geven. In dat geval wordt uw klant enkel belast op een laag gewaardeerd VAA.

Voorbeeld. U koopt een iPad Pro aan die u gratis laat gebruiken door uw goede klant. U vermeldt dan ieder jaar als belastbaar voordeel van alle aard op de fiche 281.50 een bedrag van € 36.

Let op! U staat het gebruik af, u mag het toestel dus niet zomaar schenken.

Kan dat? Jazeker. De fiscus heeft zelf geschreven in zijn circulaire (circulaire 2017/C/82 van 13.12.2017) dat het forfait voor de waardering van het VAA van een gsm, smartphone, tablet, internet e.d. ook geldt in de relatie leverancier-ondernemer.

Tip. Maak een gebruikscontract. U laat uw klant die iPad of tablet gebruiken op voorwaarde dat hij klant blijft bij u. U als ondernemer behoudt dan de eigendom van het toestel.

Hoe verloopt dat in de praktijk?

Hoelang uw klant binden? Hoeveel jaren u de klant bindt, speelt geen rol. Het VAA uit het gratis privaat gebruik wordt jaarlijks afgerekend.

Uw klant haakt af na één jaar. Dan heeft uw klant één jaar dat toestel gratis privé gebruikt. U schrijft dan voor dat ene inkomstenjaar € 36 als belastbaar VAA op diens fiche 281.50. Uw klant moet dan ook dat toestel aan u teruggeven. Hij mag het toestel immers alleen gebruiken zolang hij klant blijft.

U heeft een trouwe klant. Blijft de klant bv. nog vijf jaar trouwe klant en gebruikt hij al die jaren dat toestel privé, dan zal u vijf jaar een jaarlijks VAA van € 36 op fiche moeten noteren op naam van uw klant: in totaal dus 5 x € 36 = € 180.

U draagt na verloop van tijd het toestel over. Indien u echter na verloop van tijd de eigendom van het toestel zou overdragen aan uw klant, dan is het VAA niet langer gelijk aan € 36, maar moet het VAA gewaardeerd worden tegen de werkelijke waarde van het toestel op dat ogenblik. Wat is dat toestel op dat ogenblik nog waard? Multimedia-apparaten verouderen vrij snel. Na drie jaar is een gebruikte iPad niet zo veel meer waard (krassen, al eens gevallen, niet meer zo snel), maar het zal wellicht wat meer zijn dan de boekwaarde indien u de iPad op drie jaar afschrijft.

Download de circulaire 2017/C/82 van 13.12.2017 van http://tipsenadvies-belastingen.be/download – code BT 24.12.03.

De recente circulaire voor het bepalen van het (lage) forfaitaire VAA voor het gratis ter beschikking stellen van een pc, tablet, enz., is niet enkel van toepassing voor uzelf en uw personeel. U kunt dit ook gebruiken indien u zo’n toestel ter beschikking stelt aan een ondernemer (lees: klant of leverancier).


Uw volgende stap


Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878