VERKOOP - E-MAIL - 10.04.2018

Verkoop via e-mail of sms weer volledig veilig?

In de praktijk gebeurt het heel vaak... De koper krijgt dan via e-mail de vereiste informatie zodat hij goed op de hoogte is en bv. een bodemattest ontvangt vóór hij bv. een bod uitbrengt. Dat bod wordt dan nogal eens door u als makelaar doorgestuurd naar de verkoper die dan via e-mail laat weten of hij dit al dan niet aanvaardt.

Is een verkoop via e-mail niet meer geldig? De meeste rechters aanvaarden dat een e-mail, sms, ... beschouwd kan worden als een zgn. begin van bewijs. Samen met andere vermoedens, bv. meerdere e-mails of een voorschot dat gestort werd, kan een e-mail dan wel een voldoende bewijs zijn dat er een verkoop tot stand kwam.

Let op! Een rechter had zich streng opgesteld en geoordeeld dat een e-mail waaruit het akkoord bleek over de verkoop van een pand tegen een bepaalde prijs, geen juridische waarde had en dat het zelfs geen begin van bewijs was (Antwerpen, 19.12.2016) . Ook al is dat maar één uitspraak, het zorgde wel voor wat ongerustheid...

Is dit intussen al juridisch helemaal uitgeklaard? Ja en neen. Er is een oplossing in de maak, maar helemaal rond is die nog niet. Het gaat om een wetsontwerp dat door de ministerraad goedgekeurd is, maar de wet zelf is nog niet gewijzigd; ze moet dan immers nog door de Kamer goedgekeurd worden. Het zal dus nog wel even duren voordat dit effectief juridisch volledig ‘safe’ is. Wordt vervolgd.

De meeste rechters aanvaarden nu dat een e-mail of sms kan dienen als begin van bewijs van een verkoop. Omdat dit echter niet door alle rechters zo geïnterpreteerd wordt, zal de wet weldra aangepast worden.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878