Verzekeringen - Levensverzekeringen privé

Recent toegevoegde tips & adviezen

PENSIOEN - 27.02.2020

Een hogere premie voor uw VAPZ?

Het VAPZ is zowat de meest interessante pensioenspaarformule op de markt. Misschien is het u ook al opgevallen dat het premieborderel van de verzekeraar voor uw VAPZ elk jaar een licht hogere premie vermeldt. Hoe werkt dat precies? Bent u ook verplicht om elk jaar een hogere premie te betalen? Kunt u een nog groter fiscaal voordeel genieten door te opteren voor een sociaal VAPZ? Is dat ook interessant?
Lees meer

SUCCESSIERECHTEN - BELEGGINGEN - 14.02.2020

Check de begunstigingsclausule van uw levensverzekering!

Als u een levensverzekering heeft lopen, is het aangeraden om de ‘begunstigingsclausule bij overlijden’ regelmatig af te toetsen aan uw persoonlijke situatie en indien nodig aan te passen. Wat zijn hierbij de aandachtspunten?
Lees meer

PENSIOEN - VAPZ - 14.02.2020

Hoeveel kost uw (S)VAPZ werkelijk?

Uw verzekeraar zegt dat u van uw (S)VAPZ-premie eigenlijk minder dan 40% zelf betaalt. De overige 60% zou u besparen op sociale bijdragen en personenbelasting. Is dat inderdaad zo?
Lees meer

VERZEKERINGEN - EXTRALEGAAL PENSIOEN - 10.02.2020

Voortaan soms minder belast op uw extralegaal pensioen?

Aangezien het wettelijke pensioen als zelfstandige niet veel voorstelt, heeft u misschien ook een groepsverzekering of een VAPZ lopen. Hoeveel belasting u bij de uitkering van dat aanvullende pensioen betaalt, hangt samen met uw loopbaan en uw leeftijd. Hoe zit dat precies en wat is er daaraan gewijzigd?
Lees meer

RIZIV-BIJDRAGE - ARTSENCONVENTIE - 04.02.2020

U verandert van houding, wat met het RIZIV-sociaal statuut?

Een arts die conventioneert voor 2020 krijgt daarvoor een RIZIV-bijdrage (sociaal statuut). Wat doet u daarmee als u lang niet geconventioneerd was? En omgekeerd: hoe vangt u het verlies ervan op als u nu besluit om te deconventioneren?
Lees meer

GOED OM TE WETEN - RIZIV-BIJDRAGE - 04.02.2020

Conventiepremie gepensioneerde nu aanvragen!

Waarover gaat het? Sinds 1 januari 2016 was er een probleem gerezen voor artsen/tandartsen die al wettelijk pensioen ontvangen, maar nog blijven werken en zich (partieel/volledig) conventioneren. De wet legt sindsdien immers op dat een extralegaal pensioencontract bij de pensionering uitgekeerd moet worden, lees: het kan en mag niet meer verdergezet worden... en dus was er ook geen contract meer om de RIZIV-bijdrage in te storten. Om de ‘geconventioneerde gepensioneerde’ toch nog een RIZIV-sociaal statuut te kunnen toekennen, werd er beslist dat hij/zij een vervangende premie ‘in geld’ zou moeten krijgen. Het heeft echter tot oktober 2019 geduurd voordat het desbetreffende KB gepubliceerd werd. ...
Lees meer
Verzekeringen - Levensverzekeringen privé

Meest gelezen tips & adviezen

BELASTINGEN - PENSIOENOPBOUW - 23.12.2019

Wat is mijn ‘netto’ extralegaal pensioen?

Om later uw pensioen als ondernemer aan te vullen, doet u aan zowat alle mogelijke vormen van extralegaal pensioen. De jaarlijkse overzichten die u na nieuwjaar zal krijgen, zijn ‘bruto’, maar wat houdt u daar netto aan over?
Lees meer

BELASTINGEN - VARIA - 10.12.2019

Optimaliseer nu uw fiscale aftrek personenbelasting 2019!

Wie minder personenbelasting wil betalen op zijn inkomsten van 2019, kan dat door bepaalde fiscale aftrekbare uitgaven nog uiterlijk op 31.12.2019 te doen! Welke fiscale aftrekken kunt u nog bijsturen en wat brengt fiscaal het meest op?
Lees meer

BELASTINGEN - PENSIOENSPAREN - 23.12.2019

De fiscale val van duaal pensioensparen!

Een abonnee vroeg ons of het effectief zo is dat het nieuwe systeem van pensioensparen fiscaal gezien het meest interessant is. De belastingvermindering is nl. hoger dan in het klassieke systeem. Hoe zit dat precies?
Lees meer

Cookiebeleid