Alle domeinen

2020 - September

HANDELSPRAKTIJKEN - KOPPELVERKOOP - 30.09.2020

Het hele jaar door ‘koppelverkopen’ organiseren?

Om uw verkoop aan te zwengelen denkt u eraan om een zogenaamde koppelverkoop te organiseren. Zijn er daaraan dan voorwaarden verbonden? Wanneer mag u zo’n koppelverkoop eigenlijk laten doorgaan?

ONROEREND GOED - AANKOOP - 30.09.2020

Voorkoop- of voorkeurrecht afspreken met uw verhuurder?

U huurt een winkelpand dat u op termijn zou willen aankopen. Kunt u een zgn. voorkoop- of voorkeurrecht met de verhuurder overeenkomen? Kunt u dat ook nog doen in de loop van de huurovereenkomst en hoe gaat u dan te werk?

WONING IN VENNOOTSCHAP - AFTREK KOSTEN - 30.09.2020

Welk bewijs voor kostenaftrek van woning in vennootschap?

De fiscus weigert de aftrek van afschrijvingen van een woning in een BV(BA). De vennootschap komt met verschillende argumenten waarom ze volgens haar wel aftrekbaar zijn. Hebben de rechters daar oor naar?

FISCALE ADMINISTRATIE - 30.09.2020

Fiscus waarschuwt voor frauduleuze mails


BELASTINGVRIJE RESERVES - TARIEF - 30.09.2020

Oude belastingvrije reserves nu gunstig belast!

Mogelijk heeft ook uw vennootschap vroeger bepaalde reserves tijdelijk vrijgesteld van belasting. Wist u al dat u die reserves nu tijdelijk kunt laten belasten tegen een gunsttarief. Waarover gaat het precies en hoe gaat dit in zijn werk?

VRUCHTGEBRUIK - 30.09.2020

Een privévoordeel wegens overwaardering vruchtgebruik?

Een BV(BA) en haar zaakvoerder kopen een appartement gesplitst aan. De fiscus vindt echter het vruchtgebruik overgewaardeerd en belast de zaakvoerder privé op een voordeel alle aard (VAA). Gelukkig was de rechter het daar niet mee eens. Eens kijken waarom niet...

VOORAFBETALING - 30.09.2020

Voorafbetalen tegen 12.10?

De deadline voor de derde voorafbetaling (VA3) van het boekjaar 2020 is 12.10.2020. Doen of niet, en indien wel, hoeveel?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - 30.09.2020

Tijdig antwoorden op bericht van wijziging?


CONTROLE EN BETWISTINGEN - 30.09.2020

Controle ter plaatse in coronatijd, kan dat?


PRIVÉAANGIFTE - REKENING IN HET BUITENLAND - 30.09.2020

Buitenlandse rekeningen in het vizier van de fiscus?

De fiscus is momenteel op jacht naar buitenlandse rekeningen en inkomsten die niet aangegeven werden. Hij gaat hierbij zelfs terug tot inkomstenjaar 2012 en legt boetes op van 50%! Kan dat zomaar? Wat als de fiscus u hierover aanspreekt?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - KWIJTSCHELDING SCHULD - 30.09.2020

Wat te bewijzen voor de aftrek van een schuldkwijtschelding?

U heeft twee vennootschappen waarvan de ene een schuld heeft aan de andere. Omdat de vennootschap-schuldenaar door de coronacrisis in financiële problemen geraakt is, overweegt u om de vennootschap-schuldeiser de schuld kwijt te laten schelden. Is die kwijtschelding dan ook fiscaal aftrekbaar?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 30.09.2020

Geen carry-back als u interesten krijgt van uw vennootschap?

Uw vennootschap kan de carry-back van verliezen en nog twee andere coronamaatregelen maar ‘gebruiken’, als ze zich een bepaalde tijd houdt aan een uitkeringsverbod. Vallen interesten ook onder dat verbod?

VENNOOTSCHAP - AFTREKBARE KOSTEN - 30.09.2020

Uw vennootschap privé bijspringen...

Door de coronacrisis zit uw vennootschap krap bij kas en dus betaalt u privé een aantal kosten in haar plaats. Mag u die kosten dan via uw privéaangifte aftrekken, zoals een collega u zei, of lost u dat beter anders op?

PERSONEEL - AANWERVEN - 30.09.2020

Eerste werknemer het best nog tegen 31.12.2020 aanwerven?

Mocht u twijfelen om al dan niet een eerste werknemer in dienst te nemen, dan hakt u het best nog dit jaar de knoop door. De zgn. doelgroepvermindering voor aanwerving van een eerste werknemer zou nl. wel eens afgelopen kunnen zijn op 31.12.2020. Hoezo en welke vermindering dreigt u dan te verliezen?

FISCAAL - INVESTERINGSAFTREK - 30.09.2020

Investeringsaftrek is 25%, maar wat bij verlies?


FISCAAL - ONKOSTENVERGOEDING - 30.09.2020

Als vrijwilliger tijdens de coronacrisis actief...


SLECHTE BETALERS - VARIA - 30.09.2020

Betaling factuur vragen aan de overnemer van uw klant?

Het bedrijf van een klant is door de coronacrisis in slechte papieren geraakt en is onlangs overgenomen. Kunt u dan zonder meer aan de overnemer de betaling van uw openstaande facturen vragen of niet? Waar hangt dat van af?

RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 30.09.2020

Uw concurrent begint onder (bijna) dezelfde naam als u!

Een collega-ondernemer die in uw sector actief is, kiest voor ongeveer dezelfde handelsbenaming als diegene die u al jaren gebruikt! Moet u dat dan zomaar aanvaarden? Welke acties kunt u tegen hem ondernemen?

BELASTINGEN - ONROERENDE VOORHEFFING - 30.09.2020

Uw afrekening van de grondlasten gespreid betalen?

De Vlaamse Belastingdienst is volop de aanslagen in de onroerende voorheffing aan het versturen. Wat echter als u door de coronacrisis krap bij kas zit en die afrekening niet in een keer kunt betalen? Is een uitstel of spreiding dan mogelijk?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - CARRY-BACK - 29.09.2020

Carry-back in de VenB: Circulaire geeft extra toelichting!

De FOD Financiën geeft in een circulaire van 24 september 2020 extra toelichting omtrent de ‘carry-back’ in de vennootschapsbelasting.

WONINGHUUR - STUDENTENHUUR - 28.09.2020

Hoe ‘gerust’ bent u met studentencontract van één jaar?

Het academiejaar is begonnen en u verhuurt een kamer of studio aan een student voor één jaar. Kan de student er in sommige gevallen dan vroeger dan de einddatum onderuit? Hoe zit dat in de drie gewesten?

VERKOOP - COMPROMIS - 28.09.2020

De verkoper blijft na de akte nog langer in het pand

Meestal krijgt de koper de sleutel op het moment dat de akte getekend wordt, maar het is ook mogelijk dat de verkoper langer in de woning blijft. Wat is er in dat geval van belang en wat is er gewijzigd?

HANDELSHUUR - VERKOOP - 28.09.2020

Wat riskeert koper handelspand bij afbraak/heropbouw?

Bij de verkoop van een handelspand kan de koper de handelshuurder omwille van bepaalde redenen soms na de verkoop een opzeg geven. Doet hij dat omwille van ‘afbraak en heropbouw’, dan moet hij voldoen aan strikte voorwaarden. Wat riskeert hij als hij er niet aan voldoet?

MEDE-EIGENDOM - VOLMACHT - 28.09.2020

De puntjes op de i voor de volmachten


GEZINSWONING - BESCHERMING TEGEN BESLAG - 28.09.2020

Woning van zelfstandige beschermd houden bij verkoop

Een zelfstandige kan zijn gezinswoning ‘onbeslagbaar’ laten verklaren, zodat deze beschermd is bij financiële problemen. Hoe zat dat ook alweer en wat is er van belang als die zelfstandige nadien dan een nieuwe gezinswoning wil kopen?

VERKOOP - MEERWAARDE - 28.09.2020

Meerwaarden op grondgedeelte beroepspand vrijgesteld?

Maakt uw klant winst bij de verkoop van een beroepspand dat hij privé in zijn bezit had, dan betaalt hij daar in principe belasting op. De winst op het grondgedeelte is mogelijk daarentegen vrijgesteld. Hoe zit dat precies?

MEDE-EIGENDOM - VERKOOP - 28.09.2020

Nieuwbouwappartement en voorlopige oplevering

Ook al wordt er in het nieuw gebouwde appartementsgebouw nog volop gewerkt, de promotor wil toch graag al een zgn. voorlopige oplevering van het appartement vastleggen. Wat is er als koper in dat geval van belang?

WONINGHUUR - HUURDER - 28.09.2020

Hond verboden in oud herenhuis

Men zegt weleens dat een clausule in een huurcontract die een verbod oplegt om huisdieren te houden, ongeldig is. Die uitspraak moet echter genuanceerd worden, zo blijkt uit een recent vonnis...

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 28.09.2020

Uitstel voorafbetalen loopt op zijn einde!

Door de coronacrisis besliste de regering in april om zelfstandigen en vennootschappen wat financiële ruimte te geven door sommige voorafbetalingspercentages te verhogen. Hoe springt u hier nu mee om?

AANGIFTE - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 28.09.2020

Deadline aangifte vennootschapsbelasting verlengd


BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL ALLE AARD - 28.09.2020

Een aanslag geheime commissielonen op uw VAA?


CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 28.09.2020

Geld in uw vennootschap in ruil voor aandelen?

Een van de fiscale coronamaatregelen is een belastingvermindering voor inbrengen in vennootschappen die tijdens de zgn. lockdown omzet hebben verloren. Deze tijdelijke regeling is gebaseerd op de bestaande ‘taxshelter’ voor starters en groeiers. Komt u ervoor in aanmerking?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 28.09.2020

Uitzonderlijke afschrijvingen als beroepskosten?

Een arts brengt uitzonderlijke afschrijvingen op haar praktijkruimte, de uitrusting en meubilair in als beroepskosten. De fiscus weigert de aftrek omdat er geen duurzame waardevermindering bewezen zou zijn. Wat vond de rechter daarvan?

BEDRIJFSLEIDER - BEZOLDIGING - 28.09.2020

Uw loon delen met uw partner, fiscaal een goede zaak?

Uw privéaangifte is klaar en met het loon dat u in 2019 opgenomen heeft, moet u flink wat bijbetalen! Is het fiscaal dan niet beter om voor 2020 uw loon te delen met uw partner? Waarop moet u letten en wat is de optimale verdeling?

AANGIFTE - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 28.09.2020

Uw verlies van dit jaar al fiscaal aftrekken in 2019?

De coronacrisis heeft bij veel vennootschappen tot liquiditeitsproblemen geleid. Daarom besliste de regering dat indien u dat wenst, u het fiscale verlies van uw vennootschap voor boekjaar (bj.) 2020 al van de winst van bj. 2019 in aftrek kunt brengen. Hoe werkt deze zgn. carry-back van beroepsverliezen precies?

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 28.09.2020

Doe uw voordeel met 0% rendement!

Een groepsverzekering of een individuele pensioentoezegging (IPT) heeft zoals u weet heel wat voordelen. Maar wist u dat u een interessant voordeel kunt realiseren als u kiest voor een groepsverzekering of IPT met 0% rendement? Hoe?

FISCAAL - SEMINARIES - 23.09.2020

Ook visum nodig voor virtueel congres?

Wegens COVID-19 worden meerdaagse congressen uitgesteld, of ze gaan toch door, maar dan virtueel. Is het dan ‘fiscaal toegestaan’ dat een firma uw inschrijvingskosten van het online congres betaalt?

HUISARTSEN - RIZIV - 23.09.2020

Hoe de griepvaccinatie organiseren in coronatijden?

Stel, door de COVID-19-pandemie wilt u de griepvaccinaties in uw praktijk op speciaal en exclusief daarvoor voorziene momenten (dagen en/of uren) laten plaatsvinden, zodat dit niet interfereert met de ‘normale werking’. Mag dat, hoe pakt u dat aan, en welk ereloon is van toepassing?

GRONDIG ONDERZOCHT - NO-FAULT-WET - 23.09.2020

Vergoedt FMO ook gedeeltelijke tijdelijke ongeschiktheid?

Als een patiënt ‘ernstige’ medische schade heeft, kan hij vergoed worden door het FMO (Fonds medische ongevallen) zonder dat er van aansprakelijkheid sprake is. Een van de zgn. ernstcriteria is een tijdelijke arbeidsongeschiktheid van minstens 6 maanden. Kan die ook gedeeltelijk zijn? Het Hof van Cassatie licht toe...

PATIËNTENWENKEN - LOONTREKKENDEN - 23.09.2020

Waarvoor dient het mantelzorgverlof en hoe werkt het?

Sinds 1 september 2020 kunnen werknemers die erkend zijn als zgn. mantelzorger ‘met sociaal recht’ hun tewerkstelling tijdelijk onderbreken of verminderen om die mantelzorg te verlenen. Wat houdt dit mantelzorgverlof in en moet u er als arts van de zorgbehoevende en/of die van de mantelzorger in tussenkomen?

GOED OM TE WETEN - SABAM - 23.09.2020

Factuur Unisono gehad? Enkel Sabam betalen!


GOED OM TE WETEN - VOORSCHRIFT - 23.09.2020

Nu ook geldigheidsduur e-voorschrift flexibel


BELASTINGAANGIFTE - TERMIJNEN - 22.09.2020

Tegen wanneer forfaitaire aangifte indienen?


AFTREKBARE KOSTEN - FISCALE VERPLICHTINGEN - 22.09.2020

Levenslang recht van bewoning als onderhoudsuitkering

Een man vermeldt in zijn belastingaangifte een levenslang gebruiksrecht voor zijn ex op de vroegere gezinswoning als een aftrekbare onderhoudsuitkering. De fiscus weigert de aftrek. Wat vond de rechter daarvan?

ONROEREND GOED - VARIA - 22.09.2020

De registratie van huurcontracten sinds 1 augustus 2020

Wanneer u een gebouw huurt of verhuurt, moet de huurovereenkomst meestal geregistreerd worden. Wie moet dat doen, de huurder of de verhuurder, hoe moet dat gebeuren en hoeveel registratierecht moet er dan betaald worden?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 22.09.2020

Voor u als bijberoeper ook corona-consumptiecheques?

De maaltijd-, eco-, cultuur- en sportcheque kent u al. Aan dit rijtje is sinds kort nog een cheque toegevoegd, nl. de consumptiecheque. Hoe verkrijgt u die en wat kunt u ermee doen? Is het eigenlijk interessant of niet?

ZAKELIJK - REIZEN - 22.09.2020

Op zoek naar een zakelijke huurflat?

Boekingsplatform voor zakenreizigers Homelike is sinds kort actief in België. Is deze nieuwkomer interessant?

BEVEILIGING - BACK-UP - 22.09.2020

Ruim uw cloudopslag tijdig op

De meeste cloudopslagdiensten geven u tussen de 5 en 15 GB gratis opslagruimte. Dat kan sneller dan verwacht vollopen, vooral als u daar foto’s en video’s bewaart. Hoe houdt u dit in de gaten en hoe ruimt u deze opslagruimte op?

E-MAIL - WEBMAIL - 22.09.2020

Welke sjablonen gebruikt u?

Met sjablonen of templates kunt u in principe veel sneller e-mails opstellen of beantwoorden. Maar dan moet u wel de juiste sjablonen maken. Hoe zit dat?

SOFTWARE & WEBDIENSTEN - PDF - 22.09.2020

Pdf-tools in een nieuw jasje

Adobe, de bedenker van het handige pdf-formaat, heeft zijn bewerkingstools toegankelijker gemaakt via enkele handige, nieuwe websites. Wij testten ze voor u uit en gingen ook op zoek naar alternatieven.

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 22.09.2020

Responsive design, zo moet het vandaag

Een goede website is responsive. Deze past zich aan aan het toestel van de bezoeker. Waar moet u zeker op letten bij het ontwerp?

SOFTWARE - WINDOWS - 22.09.2020

Gebruik voor Windows uw pincode in plaats van een wachtwoord

U heeft misschien al gemerkt dat Windows 10 u na een upgrade aanspoort om een pincode te gebruiken in plaats van een wachtwoord. Waarom is dat veiliger en hoe gebruikt u het?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 21.09.2020

Fiscus aanvaardt nu ook thuiswerkvergoeding zonder ruling!

In het kader van de coronacrisis kon u tijdelijk een thuiswerkvergoeding toekennen aan uw werknemers. Via een circulaire heeft de fiscus deze vergoeding een permanent karakter gegeven. Hoe zit dat precies?

GROEP VAN VENNOOTSCHAPPEN - 21.09.2020

Financiële hulp tussen vennootschappen van een groep: hoe fiscale problemen vermijden?

Wanneer een vennootschap die behoort tot een groep financiële problemen heeft, krijgt ze vaak een lening zonder interest of een kwijtschelding van schulden vanwege een andere groepsvennootschap. Een dochtervennootschap met verliezen wordt soms deficitair vereffend, waarbij de vorderingen van de verbonden vennootschappen verloren gaan. Wat zijn dan de fiscale risico’s?

SUCCESSIERECHTEN - 21.09.2020

Inbreng van een schenking: fiscale gevolgen?

De ongelijkheid tussen de kinderen die door schenkingen ontstaat, wordt rechtgetrokken via de inbreng: wat een kind gekregen heeft bij leven, wordt beschouwd als een voorschot op de nalatenschap. Een ouder kan zijn kind wel vrijstellen van inbreng. Inbreng geschiedt in de regel in waarde maar de erfgenaam kan ook inbrengen in natura. Hoe wordt dit alles fiscaal behandeld?

CORONACRISIS - 21.09.2020

Carry-backverliezen: correctie voor tariefverschillen vennootschapsbelasting

U kunt nu zoals u weet een deel van de belastbare winst vrijstellen in het tijdperk voorafgaand aan dat waarin de coronaverliezen zich situeren. Als de vennootschap in de twee relevante belastbare tijdperken onderworpen is aan verschillende tarieven vennootschapsbelasting, zal zij – bij toepassing van de vrijstellingsmethodiek – geconfronteerd worden met een correctie van haar belastbare basis. Hoe werkt dat precies?

BTW - INTERNATIONALE VERRICHTINGEN - 21.09.2020

Recht op toegang tot seminaries: wanneer zal België zijn standpunt herzien?

In een arrest van het Europees Hof van Justitie werd geoordeeld dat een opleiding van vijf dagen van boekhoudkundige en managementopleidingen die alleen aan belastingplichtigen verstrekt wordt (b2b-context) en waarvoor voorafgaande registratie en betaling vereist is, geacht wordt plaats te vinden op de plaats waar de opleiding daadwerkelijk gebeurt (arrest HvJ, 13.03.2019, zaak C-647/17, SRF Konsulterna) . België had dit nochtans anders geïnterpreteerd (zie parl. vr. nr. 1461, Van Biesen, 03.02.2017) . De vraag blijft bijgevolg, wanneer wordt dit standpunt herzien?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 21.09.2020

Heeft u ook een brief van de fiscus ontvangen i.v.m. de bijzondere liquidatiereserve?

Onlangs stuurde de fiscus aan meer dan 13.000 vennootschappen een brief over hun bijzondere liquidatiereserves. Hij wijst er daarin op dat ze zes maanden de tijd hebben om de afzonderlijke aanslag op die reserves terug te vragen. Hoe zit dat juist?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 21.09.2020

Nieuwe fiscale corona-incentives (wet van 15 juli 2020)

De recente wet ‘houdende dringende fiscale bepalingen ten gevolge van de COVID-19-pandemie’ bevat bijkomende fiscale steunmaatregelen die wellicht ook door u of uw onderneming toegepast kunnen worden. Hierbij een overzicht van de tien voornaamste incentives uit deze wetgeving.

BELEGGEN - AANDELEN - 21.09.2020

Buitenlandse dividenden dan toch privé niet zwaarder belast?

Volgens de fiscus mag u in België niet de werkelijk betaalde belasting op uw buitenlands dividend in mindering brengen, maar slechts het (lagere) fictieve maximum van het dubbelbelastingverdrag. Komt de fiscus hier nu op terug?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 21.09.2020

Vergeet uw UBO-inschrijving niet te bevestigen!

Heeft u een vennootschap, dan moet u sinds eind 2019 in het zgn. UBO-register vermelden wie de ‘uiteindelijk begunstigde’ daarvan is én dat ook elk jaar bevestigen. Hoe doet u dat vlot en hoe vergeet u dat niet?

BELEGGEN - FONDSEN - 21.09.2020

Alternatief beheer: een alternatief voor uw portefeuille?

Veel alternatief beheerde gemengde fondsen hielden goed stand tijdens de coronacrisis. Hoe doen ze dat? Vormen ze een goede diversificatie voor uw portefeuille? Hoe zit dat fiscaal met dit type fondsen?

BELASTINGEN - ONROEREND GOED - 21.09.2020

Is een tweedeverblijfstaks discriminatie?

Een man is mede-eigenaar van een vakantiewoning in De Panne en moet een gemeentelijke tweedeverblijfstaks betalen. Volgens hem is de taks strijdig met het gelijkheidsbeginsel. Krijgt hij gelijk van de rechter?

CONTROLE VAN HET PERSONEEL - PRIVACY - 17.09.2020

Een vroegere werkgever contacteren en de privacywetgeving

U wilt meer over een (kandidaat-)werknemer te weten komen en daarom overweegt u om contact op te nemen met zijn vroegere werkgever. Of omgekeerd: een nieuwe werkgever van een ex-werknemer contacteert u. Riskeert u in zo’n geval dat dit bekeken wordt als een schending van de ‘privacy’?

ONTSLAG - ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 17.09.2020

Een chronisch zieke ontslaan omdat hij vaak afwezig is?

Een chronisch zieke werknemer meldt zich regelmatig ziek. Omdat al die afwezigheden de organisatie toch wel verstoren, wilt u hem ontslaan. In sommige gevallen wordt zo’n ontslag dan echter als ‘discriminatie’ beschouwd. Hoe zit dat en wat is er van belang volgens recente rechtspraak?

INSPECTIE - SOCIALE INLICHTINGEN EN OPSPORINGEN - 17.09.2020

Controle van de inspectie op coronamaatregelen


ONDERBREKING LOOPBAAN - TIJDSKREDIET - 17.09.2020

Sinds 01.09.2020 kan werknemer mantelzorgverlof nemen

Sinds 01.09.2020 kan uw werknemer naast de bestaande mogelijkheden voor tijdskrediet en thematische verloven, in sommige gevallen ook mantelzorgverlof vragen (met uitkeringen van de RVA). Wanneer komt hij daarvoor in aanmerking?

ONTSLAG - ONTSLAGMOTIEF - 17.09.2020

Pensioenleeftijd voorbij en dus te oud om nog te werken?

Een werkgever moest iemand ontslaan door de COVID-19-crisis. Hij dacht aan een werknemer die de laatste tijd moeilijker meekon en die de pensioenleeftijd gepasseerd was. Hij kwam daarmee echter in de problemen. Hoe beter aanpakken?

LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 17.09.2020

Fietsvergoeding én bedrijfsfiets: te veel van het goede?

Stel, een fietsvergoeding is verplicht in uw sector of u wilt zo’n vergoeding vrijwillig toekennen. Hoe zit dat dan als een werknemer ook een bedrijfsfiets ter beschikking krijgt? Kunt u die twee voordelen dan combineren of is dat te veel van het goede?

VAKBOND - SOCIALE VERKIEZINGEN - 17.09.2020

Hoe verloopt de samenstelling van de stembureaus?

Op de dag van de verkiezingen moet het stemmen gebeuren in de stembureaus. Dat kunnen er meerdere zijn indien u meerdere kiescolleges en/of vestigingen heeft. Wie bemant die stembureaus en hoe wordt dit bepaald? Is dat anders indien u de verkiezingen elektronisch organiseert?

VRIJWILLIGERS - ONKOSTENVERGOEDING - 17.09.2020

Hogere onkostenvergoeding vrijwilligers in 2020


ONTSLAG - OPZEGTERMIJN - 17.09.2020

Tijdelijke werkloosheid en opzegtermijn

Stel, een deel van uw werknemers is in tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door corona. Wat als u een van hen een opzeg geeft, loopt die dan ook tijdens periodes waarin ze tijdelijk werkloos zijn?

BTW - WERKEN IN ONROERENDE STAAT - 17.09.2020

Van garage tot appartement tegen 6% btw

In welbepaalde steden en gemeenten kan de afbraak met wederopbouw van een woning tegen 6% btw gebeuren. Uw klant wil dat u daar een kleine garage afbreekt en in de plaats een appartementsgebouw opricht. In april heeft de Rulingdienst zich uitgesproken of dit volstaat voor het 6%-btw-tarief...

AANSPRAKELIJKHEID - TIENJARIGE AANSPRAKELIJKHEID - 17.09.2020

Instaan voor de fouten van uw voorganger?

U nam een tijdje geleden een bouwbedrijf over. Enkele klanten van de voormalige eigenaar vragen dat u bij hen zaken onder garantie (lees: gratis) komt oplossen. Bent u daartoe verplicht en maakt het daarbij een verschil of u een handelszaak of een vennootschap overgenomen heeft?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 17.09.2020

Nieuwe pretracing-verplichtingen op werven

De coronacrisis heeft geleid tot bijkomende maatregelen, zo ook in de bouw. Doet u een beroep op werknemers die uit het buitenland gedetacheerd worden, dan gelden er sinds 24.08.2020 nieuwe registratieverplichtingen. Ah ja, hoezo?

AANSPRAKELIJKHEID - TIENJARIGE AANSPRAKELIJKHEID - 17.09.2020

Langer dan tien jaar garantie geven door de coronacrisis?

Een klant beroept zich op uw tienjarige aansprakelijkheid voor werken die u elf jaar geleden startte. Vanaf wanneer begint die termijn precies te lopen? Kan uw klant zich beroepen op de coronacrisis om langer garantie te krijgen?

FISCAAL - CONTROLE - 17.09.2020

Door corona meer tijd voor uw bezwaar?

Een abonnee wilde weten of er omwille van de coronacrisis nu ook meer tijd is om een bezwaar in te dienen. Hoe zit dat precies en waarmee houdt u toch maar beter rekening?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 17.09.2020

Zijn uw menu- en drankkaart coronaproof?

U weet ondertussen dat hygiëne en een doorgedreven ontsmetting centraal staan in de coronarichtlijnen voor horecazaken. Dat geldt ook voor uw menu- en drankkaarten die van hand tot hand gaan. Welke mogelijkheden zijn er?

RECHT - OFFERTES & CONTRACTEN - 17.09.2020

Geen aankoopbewijs, geen garantie?

Een klant vraagt u garantie op een product waarvan hij beweert dat hij dit in uw winkel kocht. Kunt u vragen dat hij eerst het aankoopbewijs voorlegt? Moet u ook garantie geven als de klant de originele verpakking niet meer heeft?

RECEPTIEKOSTEN - 16.09.2020

Receptiekosten tijdelijk voor 100% aftrekbaar!

Een van de fiscale coronamaatregelen is de tijdelijke afschaffing van de aftrekbeperking voor receptiekosten. Enkele tips en aandachtspunten…

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 16.09.2020

Het VAA auto aangeven of afkopen, wat doet u het best?

Rijdt u privé met een auto van uw vennootschap, dan kunt u zich laten belasten op een VAA ofwel dat VAA afkopen met een zgn. eigen bijdrage. Wat is het verschil voor de verworpen uitgaven (VU) van uw vennootschap en wat is het best?

ONROEREND GOED - 16.09.2020

Zelf gebouwd voor uw vennootschap?

U laat een pand bouwen of verbouwen voor uw vennootschap en u en eventueel uw werknemers helpen een handje mee. Voor welke waarde moet u het pand of de verbouwingswerken dan in de boekhouding opnemen en wat zijn de fiscale gevolgen van de boekhoudkundige regels?

CARRY-BACK - 16.09.2020

Formulier carry-back verlies?


PROCEDURE - BEZWAAR - 16.09.2020

Hoeveel tijd is er voor een bezwaar of rechtsvordering?

Wegens de coronacrisis zijn sommige fiscale termijnen verlengd, maar niet die om een bezwaar in te dienen of om daarna, bij een negatieve beslissing, naar de rechtbank te stappen. Hoeveel tijd heeft u daarvoor en wat als u te laat bent?

KMO - LIQUIDATIERESERVE - 16.09.2020

Carry-back en toch een liquidatiereserve voor boekjaar 2019?

Via de carry-back van coronaverliezen kan uw kmo haar winst van 2019 verminderen of zelfs tot nul herleiden. Kunt u voor 2019 dan toch ook nog een liquidatiereserve aanleggen? Wanneer doet u dat beter niet?

GEHEIME COMMISSIELONEN - 16.09.2020

Circulaire over geheime commissielonen


CORONAVIRUS - PREMIES - 16.09.2020

Vermijd belasting op uw lokale coronapremies!

Wellicht heeft ook u premies ontvangen van de lokale overheid tijdens de coronacrisis. Nadat de minister dit al had aangekondigd, zijn deze premies nu ook officieel vrijgesteld van vennootschapsbelasting. Hoe vermijdt u deze belasting?

VENNOOTSCHAP - JAARREKENING - 15.09.2020

Hoezo, wordt mijn vennootschap dan zo zwaar belast... ?

Uit de jaarrekening die een collega op de voorbije jaarvergadering goedkeurde, bleek dat zijn BV(BA) ongeveer evenveel belasting betaalde als ze winst maakte! Betekent dit dan dat zijn vennootschap 50% belasting betaalt? Dat kan toch niet...

AUTO - AFTREKBARE KOSTEN - 15.09.2020

Beroepsgebruik auto en realitycheck op afgelegde kilometers

Werkt u via een eenmanszaak, dan kan bij een belastingcontrole het aantal beroepskilometers van een auto altijd stof voor discussie opleveren. Het zal een beetje geven en een beetje nemen zijn, maar vermijd zeker dat u zichzelf ‘in de knoop praat’. Hoe doet u dat? Een recent arrest licht toe...

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 15.09.2020

Uw motor afschrijven, maar over hoeveel jaar?


RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 15.09.2020

Wettelijke regels als u wilt verkopen via sociale media?

Om in deze coronacrisis toch zo veel mogelijk te kunnen verkopen, wilt u ook via sociale media uw producten of diensten aan de man brengen. Met welke spelregels moet u dan rekening houden en wat met een ‘like, share en win’-actie?

SLECHTE BETALERS - NALATIGHEIDSINTERESTEN - 15.09.2020

U indekken bij laattijdige betaling door een klant?

Door de coronacrisis zouden naar verluidt de helft van de facturen aan zelfstandigen te laat betaald worden. Als u zelf geconfronteerd wordt met dergelijke slechte betalers, hoe kunt u zich dan indekken? Op welke vergoedingen kunt u aanspraak maken en waarom kan het nuttig zijn hierover nog afspraken te maken?

VERKOOP - attesten - 15.09.2020

Hoe ver staat het nu met de ‘gebouwenpas’?


WONINGHUUR - HERSTELLINGEN - 15.09.2020

Huur inhouden als drukkingsmiddel?

Een huurder betaalt u plots minder of niet meer omdat er bv. vochtproblemen zijn in het huurpand. Wanneer kan hij dat en wanneer niet? De rechter sprak zich uit...

BTW - 6%-TARIEF - 15.09.2020

Wat precies afbreken en heropbouwen tegen 6% btw?

De afbraak en heropbouw tegen 6% btw zorgt in de praktijk voor veel onduidelijkheid. Wat moet men precies afbreken en heropbouwen en wie kan het verlaagd tarief genieten? Wat zeggen de meest recente rechtspraak en rulings hierover?

REGISTRATIERECHTEN - TERMIJN - 15.09.2020

‘Extra time’ door coronacrisis voorbij?

Normaliter moet na het sluiten van het compromis binnen de vier maanden een akte gesloten worden zodat de notaris tijdig de registratiebelasting kan betalen. Door corona kreeg u echter langer de tijd. Tot wanneer loopt die ‘extra time’?

ONROEREND GOED - VRUCHTGEBRUIK - 15.09.2020

Nieuwe regels op komst rond herstellingen bij vruchtgebruik

Een terugkerend discussiepunt tussen de vruchtgebruiker (bv. de langstlevende echtgenoot na een erfenis) en de blote eigenaars is nogal eens wie moet betalen voor herstellingen. Het nieuwe goederenrecht wijzigt vanaf 01.09.2021 die spelregels. Wat wijzigt er precies en geldt dat dan ook voor lopende vruchtgebruiken?

MEDE-EIGENDOM - VERKOOP - 15.09.2020

Een beslissing van de AV vlak vóór de verkoop...

Vlak vóór de verkoop van een appartement kwam de algemene vergadering samen en besliste om dure verbouwingen uit te voeren. Wat als er bv. nog geen notulen zijn en/of de informatie van de syndicus niet meer up-to-date is? Wat zei de rechter erover?

WONINGHUUR - kwaliteitsnormen - 15.09.2020

Uw huurappartement wordt te klein voor de huurders

U verhuurt een appartement aan een koppel. Dit appartement is volgens de normen maar net geschikt om bewoond te worden door twee personen. Na verloop van tijd krijgt het koppel kindjes. Moet en/of kunt u in zo’n geval dan iets ondernemen?

VERKOOP - VARIA - 15.09.2020

Wanneer is asbestinventaris verplicht?


VERKOOP - OPSCHORTENDE VOORWAARDE - 15.09.2020

Verkoop onder voorwaarde van een bouwvergunning

De koper wil een pand of een bouwgrond enkel kopen als hij zeker is dat hij bepaalde (ver)bouwplannen kan realiseren. Wat is er in dat geval van belang bij het opstellen van het compromis? Wat zei de rechter hier onlangs over?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 15.09.2020

Consumptiecheque vanaf nu beschikbaar!

Dit jaar kunt u aan uw werknemer(s) een consumptiecheque met een maximale waarde van € 300 aanbieden. Deze cheque is specifiek gericht op gebruik in de door COVID-19 zwaarst getroffen sectoren, zoals de horeca-, cultuur- en sportsector. Hoe zit dat precies?

PERSONEEL - VARIA - 15.09.2020

Drie maanden gedeeltelijke vrijstelling van bedrijfsvoorheffing

De Corona III-wet voorziet in een gedeeltelijke vrijstelling inzake bedrijfsvoorheffing (bv) indien u als werkgever de afgelopen maanden tijdelijke werkloosheid heeft moeten invoeren. Heeft u daar recht op? Hoeveel bedraagt deze vrijstelling?

CONTROLE & GESCHILLEN - BELASTINGCONTROLE - 15.09.2020

Wanneer is er geen aftrek mogelijk van een supplement?

Verhoogt de fiscus na een controle het belastbaar resultaat van uw vennootschap, dan kunnen verliezen en andere aftrekposten soms van dat supplement niet in mindering gebracht worden. Wanneer is dat volgens de wet en volgens de fiscus?

VENNOOTSCHAP - KAPITAAL - 15.09.2020

Kapitaalvermindering in een holding: fiscaal misbruik?

Een vennootschap waarin aandelen van een andere vennootschap ingebracht werden, vermindert haar kapitaal. De fiscus onderwerpt de uitkering aan roerende voorheffing op basis van de antimisbruikbepaling. Wat vond de rechter daarvan?

ERVEN & SCHENKEN - SCHENKINGSRECHTEN - 15.09.2020

De ‘kaasroute’ weldra verleden tijd?

Vanaf 1 december behoort de zgn. kaasroute wellicht tot het verleden. Heeft u nu nog tijd om vlug een schenking te doen voor de Nederlandse notaris? Hoe zit dat met hand- en bankgiften?

BTW - BTW-VERPLICHTINGEN - 15.09.2020

Is een laptop van € 999 beter dan een van € 1.001... ?

U bent van plan om beroepsmatig een nieuwe laptop te kopen om die na verloop van tijd ook of vooral privé te gebruiken. In welke mate heeft dat belang voor de aftrekbare btw bij aankoop en waar moet u dan desgevallend op letten?

ERVEN & SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 15.09.2020

Wat keert belastingvrij terug?


CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 11.09.2020

‘Carry-back’ in de PB: circulaire geeft extra toelichting

De FOD Financiën geeft in een nieuwe circulaire van 8 september 2020 toelichting bij de ‘carry-back’ in de personenbelasting.

HUUR - 10.09.2020

Heeft u een voorkooprecht op een gehuurd bedrijfspand?

Moet de eigenaar u altijd verwittigen als hij het bedrijfspand dat u van hem huurt, wil verkopen? Heeft u dan automatisch een voorkooprecht?

Kunt u zo’n voorkooprecht contractueel overeenkomen en welke afspraken zijn er dan precies mogelijk? Wat zijn uw rechten als de eigenaar het overeengekomen voorkooprecht met de voeten treedt?

Zijn er andere regels van toepassing als u winkelruimtes huurt met een handelshuurcontract? Kunt u dan ook een voorkeurrecht afspreken en welke spelregels gelden er dan?


CORONACRISIS - 10.09.2020

De fiscale strijd tegen corona: taxshelterregime nu uitgebreid

Particulieren die instappen in het kapitaal van een startende vennootschap of in groeibedrijven, kunnen, zoals u weet, onder bepaalde voorwaarden een belastingvermindering genieten. Die regeling wordt nu tijdelijk uitgebreid naar investeringen in vennootschappen die geleden hebben onder de coronacrisis. Hoe zit dat precies in elkaar? Kunt u daar als bedrijfsleider ook uw voordeel mee doen?

CORONACRISIS - 10.09.2020

Hoe een goede thesaurieplanning opstellen?

Zeker wanneer de zaken ten gevolge van de coronacrisis wat minder lopen, is het van het grootste belang om een praktisch bruikbare kas- of thesaurieplanning op te maken. Hoe pakt u dat dan het best aan?

ONEERLIJKE MARKTPRAKTIJKEN - 10.09.2020

Afspraken tussen ondernemingen: waarop moet u nu extra letten?

Bij de wet van 4 april 2019 werden in het Wetboek Economisch Recht (WER) drie nieuwe sets van regels ingevoerd die de relaties tussen ondernemingen regelen. Waarop moet u voortaan letten bij overeenkomsten met klanten (ondernemingen) en leveranciers? Wat is misbruik van economische afhankelijkheid? En wat kunt u ondernemen tegen oneerlijke marktpraktijken vanwege een concurrent?

BELEGGINGEN - 10.09.2020

Liquiditeiten vennootschap beleggen: alternatieven voor DBI-bevek?

Voor de opgepotte (liquidatie)reserves die u binnen uw vennootschap belegt, raadt uw bankier u omwille van de fiscale voordelen bijna systematisch een DBI-bevek aan. Wat zijn daarbij de aandachtspunten? Is zo’n DBI-bevek wel altijd 100% ‘DBI-proof’? Welke mogelijk interessante alternatieven bestaan er?

CORONACRISIS - 10.09.2020

Nu ook ‘carry-back’ van verliezen mogelijk

De coronacrisis heeft bij veel ondernemingen tot liquiditeitsproblemen geleid. Om die problemen enigszins te verhelpen, werden tal van fiscale maatregelen genomen. Een ervan is de mogelijkheid om het fiscale verlies van uw vennootschap voor boekjaar (bj.) 2020 al van de winst van boekjaar 2019 in aftrek te brengen. Hoe werkt deze zgn. carry-back van beroepsverliezen precies en wanneer heeft het zin om er gebruik van te maken?

SUCCESSIEPLANNING - 10.09.2020

Welke aanspraken heeft de langstlevende echtgeno(o)t(e) op schenkingen aan de kinderen?

Het nieuwe erfrecht heeft elke inbreng voor de langstlevende echtgeno(o)t(e) simpelweg afgeschaft. Om dit enigszins te compenseren, verkrijgt de langstlevende, onder strenge voorwaarden, het wettelijk toegekend vruchtgebruik. Welke vermogensrechtelijke aanspraken heeft de langstlevende echtgenote nu nog op goederen die haar echtgenoot vóór 1 september 2018 geschonken heeft aan de kinderen?

BUITENLAND - 10.09.2020

Een vakantiewoning in Spanje: wat bij overlijden en bij schenking?

Velen dromen van een vakantieverblijf in Spanje, maar wat zijn de consequenties bij uw overlijden? Wie erft uw vakantieverblijf en welke successierechten zijn er dan verschuldigd? Kunt u de belasting vermijden door uw Spaanse woning reeds bij leven te schenken en wat is daar de kostprijs van?

CORONACRISIS - 10.09.2020

Nieuwe coronamaatregelen inzake bedrijfsvoorheffing, voorafbetalingen en btw

De coronacrisis heeft bij veel ondernemingen tot omzetverlies en liquiditeitsproblemen geleid. Om deze ondernemingen te helpen, heeft de federale overheid opnieuw een aantal fiscale maatregelen genomen. We zetten voor u even de maatregelen inzake bedrijfsvoorheffing, voorafbetalingen en btw op een rij.

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 10.09.2020

Gedeeltelijke vrijstelling bedrijfsvoorheffing

De Corona III-wet voorziet in een gedeeltelijke vrijstelling inzake bedrijfsvoorheffing (bv) indien u de afgelopen maanden tijdelijke werkloosheid ingevoerd heeft. Hoe zit dat precies?

HUUR - 10.09.2020

Schade aan het bedrijfspand: wanneer moet u als huurder de rekening betalen?

Bij het einde van de huur van het bedrijfspand beweert de verhuurder dat er huurschade is. Op wie rust dan de bewijslast, als er daarover discussie ontstaat? Waarom is het belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de plaatsbeschrijving? Welke vergoedingen kan de verhuurder van het bedrijf vragen als er effectief sprake is van schade? Kan de rechtbank bij een betwisting een deskundige aanstellen? Hoe gaat u te werk als u ‘in der minne’ een regeling wilt treffen met de verhuurder?

PERSONEEL - 10.09.2020

Een zieke collega ontslaan?

Een van uw collega’s is geregeld ziek. Kan de bedrijfsleider hem tijdens zo’n periode van ziekte ontslaan met een opzegtermijn of mits betaling van een verbrekingsvergoeding? Riskeert u daarnaast ook nog een bijkomende vergoeding te moeten betalen? Wordt de opzegtermijn verlengd met het aantal dagen dat de werknemer tijdens die opzegtermijn ziek is? Kan de ziekte van een werknemer ook een reden vormen om de arbeidsovereenkomst op basis van overmacht stop te zetten?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 10.09.2020

Verhoogde investeringsaftrek in coronatijden!

Door de coronacrisis hebben vele vennootschappen extra moeten investeren om hun activiteiten coronaproof te maken of om een digitale webshop te ontwikkelen. Daarom heeft de regering beslist om de gewone investeringsaftrek tijdelijk en retroactief te verhogen van 8% naar 25%. Geldt dat ook voor uw investeringen? Heeft de regering ook iets beslist over de overdraagbaarheid van de investeringsaftrek? Kiest u soms toch niet beter voor de digitale investeringsaftrek van ‘slechts’ 13,5%?

PERSONEEL - FISCAAL - 10.09.2020

Thuiswerkvergoeding kan nu ook zonder ruling!

Tijdens de lockdown kon u een rulingaanvraag indienen voor de toekenning van een forfaitaire onkostenvergoeding voor uw collega’s die wegens de coronacrisis moesten thuiswerken. Zo’n aanvraag werd met spoed behandeld en in principe zonder discussie goedgekeurd. Via een circulaire heeft de fiscus deze vergoeding een permanent karakter gegeven. Hoe zit dat precies?

ACTUALITEIT - VENNOOTSCHAP - 10.09.2020

Uw allerlaatste kans voor de UBO-registratie!

Heeft u de verplichte UBO-registratie van uw vennootschap nog niet in orde gebracht, dan krijgt u nog een allerlaatste kans vooraleer de fiscus overgaat tot het innen van een boete. Wie moet u precies weer registreren? Bent u er dan voorgoed van af of moet u soms nog iets doen?

CORONACRISIS - 10.09.2020

Nu eenmalig ook carry-back van fiscale verliezen

Om liquiditeitsproblemen ten gevolge van de coronacrisis te verhelpen, werden tal van fiscale maatregelen genomen. Een ervan is de mogelijkheid om het fiscale verlies van uw vennootschap voor het boekjaar 2020 al van de winst van het boekjaar (bj.) 2019 in aftrek te brengen. Hoe werkt deze ‘carry-back’ van beroepsverliezen en wanneer is dat zinvol?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 10.09.2020

Meer telewerk, dus wijziging van premie arbeidsongevallen?

Stel, u beslist naar aanleiding van de coronacrisis om uw bedienden structureel meer thuis te laten werken. Heeft die beslissing dan ook een invloed op de premie die u moet betalen voor uw verzekering arbeidsongevallen en bent u verplicht om dat te melden?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 09.09.2020

Hoe wordt uw heropstartoverbruggingsrecht belast?

De FOD Financiën heeft op 04.09.2020 een circulaire gepubliceerd over het belastingstelsel van het heropstartoverbruggingsrecht.

CONSUMENT - FINANCIEEL - 08.09.2020

Mobiel betalen in de winkel?

In coronatijden zijn contactloze betalingen in handelszaken aangewezen. Dat kan ook met de smartphone.

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 08.09.2020

LinkedIn Premium, iets voor u?

Met LinkedIn kunt u een professioneel netwerk uitbouwen en onderhouden. Er bestaat ook een premiumvariant van dit zakelijke kanaal. Welke meerwaarde biedt de betaalde formule voor u?

SOFTWARE - BROWSER - 08.09.2020

Vlot switchen naar Edge als alternatief voor Chrome

Via Windows Update zal Microsoft’s nieuwe Edge-browser binnenkort vanzelf op uw pc verschijnen. Waarom zou u deze gebruiken in plaats van Chrome? Hoe gebruikt u deze dan het beste?

ZAKELIJK - BEDRIJFSINFO - 08.09.2020

Uw zaak in de kijker met Google Street View?

Zowat iedereen - dus ook een (potentiële) klant - start zijn zoektocht via Google. Met behulp van Street View kunt u hem alvast virtueel laten binnenkijken in uw zaak. Hoe werkt dit precies en hoeveel kost dat?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 08.09.2020

Is uw e-mail wel geback-upt?

Een back-up maken van uw e-mail is zeker een geruststellend idee. Hoe pakt u dat het beste aan?

WEBDIENSTEN - VARIA - 08.09.2020

Dropbox blijft vernieuwen

De coronacrisis heeft clouddiensten een flinke boost gegeven. De opslagdienst Dropbox blijft intussen regelmatig nieuwe functies lanceren. Welke nieuwigheden zijn mogelijk interessant voor u?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 08.09.2020

Afbraak garage en wederopbouw woning: 6% btw?

In 32 steden en gemeenten is het mogelijk om een volledig nieuwe woning te bouwen tegen 6% btw als dat voorafgegaan wordt door een afbraak. Aan de Rulingdienst werd gevraagd of de afbraak van een garage voldoende is...

DIENSTEN - ELEKTRONISCHE DIENSTEN - 08.09.2020

Hotelgasten via een buitenlandse site: wie betaalt de btw?

Klanten werven via websites die uw diensten aanbieden, is al lang geen curiosum meer. Aan de minister werd gevraagd welke btw-regels er dan van toepassing zijn, vooral als dat een buitenlandse website is. Even kijken...

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 08.09.2020

Hoe gaat het verder met de ‘medische vrijstellingen’?

De btw-vrijstelling voor medische zorgverstrekkers ligt in België al een tijdje onder vuur door een arrest van het Grondwettelijk Hof. Een nieuw wetsontwerp wil hieraan nu tegemoetkomen. Wat zou er dan precies wijzigen?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 08.09.2020

Omvormen is wel degelijk renoveren!

Het btw-tarief van 6% voor privéwoningen geldt alleen als u renoveert. Moet het pand dan al een woning zijn vóór de renovatie? Het Hof van Cassatie sprak zich uit...

BTW-TARIEF - 6% BTW - 08.09.2020

Te veel chips verkocht, witte kassa verplicht?

Om de horeca te ondersteunen, geldt er sinds 8 juni 2020 tijdelijk een verlaagd btw-tarief van 6% voor maaltijden ter plaatse. De circulaire van de Btw ter zake doet echter de wenkbrauwen fronsen. Even kijken waarom...

BTW-TARIEF - 6% BTW - 08.09.2020

Is een tractor uitlenen ook een landbouwdienst?

Landbouwdiensten genieten het verlaagde btw-tarief van 6%. Geldt dat ook voor het uitlenen van materiaal dat gebruikt wordt voor die landbouwdiensten? Het Hof van Cassatie sprak zich hier onlangs over uit...

LEVERING - UITVOER - 08.09.2020

Vrijstelling voor niet-EU-toeristen: wat is er gewijzigd?

Toeristen van buiten de Europese Unie kunnen onder bepaalde voorwaarden goederen in België aankopen met vrijstelling van btw. Wat is er wat dat betreft recentelijk veranderd en wat moet u hierover weten?

BTW-PLICHT - ECONOMISCHE ACTIVITEIT - 08.09.2020

Is een zaakvoerder-auteur btw-plichtig?

Iemand draagt in persoonlijke naam auteursrechten over aan de vennootschap waarvan hij ook zaakvoerder is. Aan de Rulingcommissie werd gevraagd of deze persoon dan btw-plichtig is voor de overdracht van die auteursrechten...

ONROEREND GOED - VARIA - 08.09.2020

Verhuur met btw, ook registratierecht?

Huurcontracten zijn in principe onderworpen aan een registratierecht. Geldt dat ook voor de optionele verhuur met btw van een commercieel pand?

WETTELIJK PENSIOEN - 08.09.2020

Studiejaren gelijkstellen vóór 30.11?

Wie studiejaren wil regulariseren voor pensioen en al langer dan 10 jaar afgestudeerd is, kan dat nog tot 30.11.2020 aan een forfait van € 1.560 per jaar. Is het dan aangewezen om dit vóór die deadline te doen?

GRONDIG ONDERZOCHT - ZIEKENHUISARTS - 08.09.2020

Nog een opzegvergoeding ná een opzegtermijn?

Als het ziekenhuisbeheer de procedure niet correct zou volgen, bv. door in te gaan tegen het advies van de medische raad, is een opzeg van uw contract onregelmatig en kunt u schadevergoeding vragen. Is dat ook nog mogelijk als ondertussen die ‘fout betekende’ opzeg al ‘voorbij’ is? Het Hof van Cassatie licht toe...

WET PATIËNTENRECHTEN - 08.09.2020

Ook naar de patiënt zelf een verslag sturen?

Als specialist stuurt u na uw tussenkomst een verslag naar de (verwijzende) huisarts van de patiënt. Maar wat nu als een patiënt voorafgaandelijk aan uw tussenkomst vraagt om dat verslag (ook) rechtstreeks naar hem te sturen: mag u wel ingaan op zo’n verzoek... of moet u dat wettelijk gezien zelfs doen?

GOED OM TE WETEN - HUISARTSEN - 08.09.2020

Deadline 30.09: loop geen gmd-erelonen mis


FISCAAL - SUBSIDIES - 08.09.2020

Hoe wordt uw overbruggingsrecht belast?

Stel dat u voor een of meerdere maanden een corona-overbruggingsrecht ontvangen heeft. Hoe wordt u privé daarop belast? De fiscus geeft hierover uitleg in een circulaire van 8 juli 2020...

PRIVÉ - KINDEREN - 08.09.2020

Een onderhoudsuitkering i.p.v. een kot: fiscaal de max?

Een kot of studio huren voor uw kind-student kost al gauw € 500 à 800 per maand. I.p.v. zelf de huur te betalen, kunt u beter een onderhoudsuitkering aan uw kind betalen, óók als u niet gescheiden bent. Die is nl. fiscaal aftrekbaar, zo hoort u zeggen. Is dat echter wel waar en zo ja, levert het ook echt profijt op?

BELASTBARE INKOMSTEN - 08.09.2020

Een bijbaantje als zgn. influencer?


AUTO - PRIVÉ- EN BEROEPSGEBRUIK - 08.09.2020

Moet u een rittenadministratie bijhouden?

U kunt uw autokosten fiscaal aftrekken op voorwaarde dat ze een beroepsmatig karakter hebben. Kan de Belastingdienst u verplichten om een rittenadministratie bij te houden? Of zijn er nog andere manieren om uw autokosten te onderbouwen?

ONROEREND GOED - AFTREKBARE KOSTEN - 08.09.2020

Een vakantiewoning verhuren als beroep?

Een collega koopt een vakantiewoning die hij af en toe verhuurt. De huur geeft hij aan als beroepsinkomsten. Op die manier zou hij belastingen besparen. Hoe zit dat precies en wat vinden de fiscus en de rechters daarvan?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - INDICIAIRE TAXATIE - 08.09.2020

Een eenmalige grote uitgave in een indiciaire taxatie

De fiscus maakt een indiciaire afrekening voor een koppel dat aan hun dochter het geld voor de aankoop van een woning schonk. Volgens het koppel kan die uitgave niet als ‘indicie’ voor één jaar beschouwd worden. Wat zei de rechter?

FISCALE VERMINDERINGEN - GIFTEN - 08.09.2020

Belastingvermindering giften tijdelijk 60%!


ONROEREND GOED - PRIVÉ- EN BEROEPSGEBRUIK - 08.09.2020

Uw boekhouder vraagt naar uw huisvestingskosten... ?!

Uw boekhouder vraagt een overzicht van uw beroepskosten om uw aangifte in te vullen. Hij vraagt nu specifiek naar alle ‘huisvestingskosten’ en meer specifiek naar gehuurd of gekocht onroerend goed. Wat bedoelt hij daar eigenlijk precies mee?

PENSIOEN - PENSIOENSPAREN - 08.09.2020

Pensioensparen: premie best maandelijks of jaarlijks storten?

Veel pensioenspaarders storten pas eind december het volledige bedrag voor hun pensioensparen, met het risico op vergeten én dus een jaar belastingvoordeel te mislopen. Is een maandelijkse opdracht niet interessanter qua rendement? Welke impact heeft het op uw fiscaal voordeel?

BELEGGEN - OBLIGATIES - 08.09.2020

Beperk de rv bij aankoop obligaties!


SUCCESSIERECHTEN - HUWELIJKSCONTRACT - 08.09.2020

‘Uitbreng’ uit de huwgemeenschap?


FISCAAL - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 03.09.2020

Vennootschapsverlies 2020 aftrekken van winst van 2019?

Verwacht uw vennootschap voor 2020 verlies te lijden, dan kan ze dat verlies eerstdaags uitzonderlijk via de vennootschapsaangifte aftrekken van de winst van boekjaar 2019. Waarom zou u dat doen en waarmee moet u rekening houden?

VENNOOTSCHAP - AANGIFTE - 03.09.2020

Vennootschap: aangifte en jaarrekening...

U heeft gehoord dat de indieningstermijn voor de aangifte vennootschapsbelasting verlengd zou zijn. Is dat zo en tot wanneer dan? Wat dan met de timing van de neerlegging van de jaarrekening?

BTW - TERUGGAVE - 03.09.2020

Uw buitenlandse btw tijdig terugvragen

Heeft u of uw vennootschap in 2019 btw betaald in het buitenland, dan kunt u die recupereren op voorwaarde dat de aankoop beroepsmatig was. Dat kan echter niet via uw Belgische btw-aangifte verlopen. Hoe bekomt u dan toch een teruggave? Even kijken hoe dat weer werkt...

BANK - BETALING - 03.09.2020

Nieuwe spelregels voor online betalingen!

Een nieuwe Europese richtlijn wordt sinds 25 augustus 2020 geleidelijk ingevoerd zodat tegen 1 januari 2021 consumenten beter beschermd zijn als ze online iets aankopen en betalen. Hoe zit dat en wat moet u als ondernemer doen?

ZORGVOLMACHT - 03.09.2020

Een onderhandse zorgvolmacht?

De zorgvolmacht vormt een onmisbaar instrument van vermogensplanning. De zorgvolmacht is het vangnet bij uitstek bij onbekwaamheid. Hoe kunt u concreet een zorgvolmacht opstellen? Is er altijd een notariële akte nodig of is een onderhandse zorgvolmacht ook mogelijk? Wat zijn dan de beperkingen en de aandachtspunten? Welk alternatief heeft u als u vandaag liever niet bij de notaris langsgaat?

BELEGGEN - 03.09.2020

Farmasector opnieuw interessant?

De farmasector staat traditioneel bekend om zijn gestage winstontwikkeling. Met de uitbraak van de coronapandemie, is de sector echter plots in de belangstelling van een breed publiek gekomen. Een stand van zaken.

VASTGOED - 03.09.2020

Uw pand verkopen via ‘hamsterhuren’?

U las het wellicht ook in de media, sinds enige tijd bieden sommige verkopers hun pand te koop aan via een formule van ‘hamsterhuren’. Wat houdt hamsterhuren concreet in en kan het ook voor u interessant zijn om op deze manier te werk te gaan? Welke overeenkomsten moeten er dan opgesteld worden en met welke spelregels moet u zoal rekening houden? Wat is het verschil tussen deze formule en een ‘huurkoop’?

CENTRAAL AANSPREEKPUNT - 03.09.2020

Toepassingsgebied CAP fors uitgebreid

Initieel moesten enkel bankrekeningen en de daaraan verbonden contracten bij het Centraal Aanspreekpunt (CAP) gemeld worden. De toegang tot de databank was ook beperkt. Intussen is het CAP een superdatabank, die toegankelijk geworden is voor heel wat verschillende personen. Sinds 1 januari 2020 moeten ook de verzekeraars informatie aanleveren. Kunt u uw gegevens zelf ook inzien en controleren?

ECHTSCHEIDING - 03.09.2020

Gemeenschappelijk pand: wie betaalt kosten?

Na een echtscheiding duurt het vaak nog een hele tijd vóór de gezamenlijke eigendommen verdeeld of verkocht worden. Wie lost intussen de lening verder af en wie betaalt de verzekering en de onroerende voorheffing? Hoe zit het dan met kosten van nutsvoorzieningen? Kan de rechtbank hierover een beslissing nemen? Kunt u schuldeisers verplichten om de rekeningen op te splitsen? Kunt u vragen dat uw ex u achteraf de helft terugbetaalt, wanneer u een schuld alleen betaald heeft?

FAMILIALE RELATIES - 03.09.2020

Het vermogen van uw ouders beheren

Als u een tijdlang het vermogen van uw ouders beheerde, dan kunnen de andere erfgenamen vragen dat u na hun overlijden rekening en verantwoording aflegt. Welke informatie moet u dan voorleggen? Wat riskeert u als u bepaalde transacties niet kunt verantwoorden? Hoe kunt u zich dan verdedigen en welke argumenten kunt u inroepen als u daarover vragen krijgt? Waarom onthoudt u zich beter van enig beheer zodra uw ouder tekenen van dementie vertoont?

BELEGGEN - 03.09.2020

Dollarobligaties als alternatief?

De dollar is recent vrij fors in waarde gedaald. Wat betekent dit voor uw beleggingen? Moet u nu uw portefeuille aanpassen?

SCHENKING - 03.09.2020

Kaasroute afgesloten vanaf 1 december

Het federaal parlement heeft een wetsvoorstel in behandeling om notariële aktes verleden voor buitenlandse notarissen te onderwerpen aan een verplichte registratie. Het gevolg is dat u schenkbelasting verschuldigd zal zijn indien u een roerende schenking verricht voor buitenlandse notaris. Wat betekent dit voor uw schenkingen en hoeveel tijd heeft u nog om snel een schenking te organiseren?

LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 03.09.2020

De consumptiecheque als cadeau: een goed idee?

De overheid creëerde een nieuw soort cheque om aan uw werknemers toe te kennen: de consumptiecheque. Stel dat u ondanks de coronacrisis toch iets extra’s zou willen geven aan uw werknemers, zijn deze cheques dan een goede optie?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 03.09.2020

Een corona-afbetalingsplan voor bedrijfsvoorheffing


VAKBOND - SOCIALE VERKIEZINGEN - 03.09.2020

Toch nog elektronisch stemmen bij sociale verkiezingen?

Tijdens de coronacrisis werden de sociale verkiezingen uitgesteld. Intussen kwam er een wettelijke regeling om de procedure binnenkort weer op te starten. Daarbij werd een nieuwe mogelijkheid voorzien om te beslissen om elektronisch te stemmen. Hoe zit dat precies in elkaar?

RSZ - UITSTEL VAN BETALING - 03.09.2020

Een ‘gratis’ corona-RSZ-afbetalingsplan

De betaling van de RSZ-bijdragen mocht u de eerste twee kwartalen uitstellen tot 15.12.2020. Hierdoor zal het vierde kwartaal mogelijk extra zwaar worden. Kunt u die zware kosten dan nog verder uitstellen?

ONTSLAG - OPZEGGINGSTERMIJN - 03.09.2020

Overname van anciënniteit en de berekening van de opzeg

Sinds 2014 wijzigde de opzeggingsregeling. Voor arbeidsovereenkomsten van daarvoor geldt er een overgangsregeling waarbij u een deel van de opzeg berekent volgens de ‘oude regels’, het zgn. rugzakje. Hoe past u dat toe bij een indiensttreding na 2014 waarbij eerdere anciënniteit overgenomen werd?

TIJDELIJKE WERKLOOSHEID - UITKERING - 03.09.2020

De getroffen sectoren en ondernemingen en ‘de andere’

Ook na 01.09.2020 blijft er een ‘coronaregeling’ bestaan voor tijdelijke werkloosheid. Anders dan voorheen is er nu echter een onderscheid tussen de ‘uitzonderlijk hard’ getroffen sectoren en bedrijven en de andere. Speelt dat onderscheid alleen een rol voor de procedure of heeft dat ook financiële gevolgen?

WERKNEMERSSTATUUT - SCHIJNZELFSTANDIGHEID - 03.09.2020

Kan uw boekhouder op zelfstandige basis voor u werken?

COVID-19 leidt ook tot wijzigende samenwerkingsvormen. Uw werknemer werkte thuis tijdens corona en hij deed de boekhouding/administratie daar. Die vrijheid bevalt hem en hij zou wel als zelfstandige voor u willen werken en er ook nog andere klanten bij nemen. Kan dat? Wat zei de commissie daarover?

LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 03.09.2020

Ook de fiscus aanvaardt nu het bureauforfait


SLECHTE BETALERS - BETALINGSTERMIJN - 03.09.2020

Geen vergunning, geen betaling?

U voert als aannemer werken uit waarvoor uw klant eigenlijk een vergunning nodig had. Uw klant vroeg die echter niet aan. Kan uw klant dan weigeren om uw factuur te betalen? Hoe kunt u zich beveiligen?

RECHT - GEBREKKIGE LEVERING - 03.09.2020

Als uw klant zelf wat gaat repareren...

Een klant vraagt u om een probleem onder garantie te herstellen. U stelt vast dat hij daar zelf voor verantwoordelijk is of dat hij extra schade veroorzaakte door zelf het probleem te willen oplossen. Moet u in dat geval nog garantie geven? Hoe gaat u het best te werk?

LASTIGE KLANTEN - VERBREKING - 03.09.2020

Zelf naar de rechtbank voor uw factuurtjes?

Een klant betaalt een kleine factuur niet. U ziet op tegen de kosten van een advocaat. Kunt u dan niet zelf naar de rechtbank stappen? Hoe gaat u daarbij te werk? En is er eventueel nog een alternatief?

6%-BTW-TARIEF - AFBRAAKWERKEN - 03.09.2020

Verbouwen of afbreken voor 6% btw?

Uw klant wil het verlaagde 6%-btw-tarief genieten voor werken aan zijn privéwoning en twijfelt daarom om grondig te renoveren of te opteren voor afbraak en wederopbouw. Waar ligt de breuklijn eigenlijk tussen de twee en waarvoor opteert uw klant het best?

HANDELSPRAKTIJKEN - ALGEMENE VOORWAARDEN - 02.09.2020

Een agressieve klant in uw winkel?

Steeds meer collega-winkeliers worden sinds de coronamaatregelen geconfronteerd met agressie van klanten. Wat kunt u doen als u dat zelf meemaakt? Hoe zorgt u ervoor dat u ook over bewijzen beschikt van de feiten?

RECHT - LEVERING - 02.09.2020

Nieuwe regels voor als klanten een herstelling niet afhalen

Een klant laat u een herstelling doen aan zijn fiets, uurwerk of elektrisch toestel. Nadien haalt hij dit echter niet meer af. Welke stappen kunt u dan ondernemen? Wat verandert er door de nieuwe wet Goederenrecht?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - INVESTERINGEN - 02.09.2020

Extra voordelig investeren in 2020?

In het kader van de coronacrisis wordt de investeringsaftrek (IA) tijdelijk verhoogd van 8% tot 25%. Hoe zit dat juist en wanneer moet u precies investeren voor die 25%? Hoe zit het trouwens met de verhoogde IA voor specifieke investeringen?

UBO-REGISTER - 02.09.2020

UBO-register nog niet in orde?

Uiterlijk op 30.09.2019 moesten de zgn. uiteindelijke begunstigden van uw vennootschap in principe aangegeven zijn in het UBO-register. Wat riskeert u eigenlijk als dat nog niet gebeurd is?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 02.09.2020

Is een volstorting nodig voor een zgn. VVPR-bis dividend?

U heeft een BV(BA) met een niet volstort kapitaal waaruit u een dividend zou willen opnemen. Is het nu voor de verlaagde roerende voorheffing (rv) van eerst 20% en dan 15%, de zgn. VVPR-bis, nog altijd vereist dat het kapitaal volstort is, of hoeft dat niet meer aangezien in een BV er geen (minimum)kapitaal meer is?

BEDRIJFSLEIDER - BEVOEGDHEDEN - 02.09.2020

Concurrentieverbod voor ex-bestuurder of -zaakvoerder?

U bent met meerdere bestuurders of zaakvoerders actief in een vennootschap en nu wil een van hen gaan werken bij een concurrent of zelf een nieuw bedrijf beginnen. Mag hij dat zomaar of geldt er dan sowieso een concurrentieverbod?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 02.09.2020

Deadline vennootschapsaangifte?


FINANCIEEL - LENING - 02.09.2020

Win-winlening, prêt coup de pouce en proxi-lening

Wie geld leent aan uw vennootschap kan in Vlaanderen en Wallonië al een tijdje in aanmerking komen voor een fiscaal voordeel. Aan de voorwaarden van deze gunstregelingen is nu o.a. wegens de coronacrisis gesleuteld, en onlangs heeft ook Brussel de zgn. proxi-lening ingevoerd. Een stand van zaken…

FINANCIEEL - VARIA - 02.09.2020

Nog niet-fiscale coronamaatregelen...?

Ondervindt uw bedrijf financiële problemen als gevolg van de coronacrisis, dan kunt u eventueel ook in het laatste kwartaal van 2020 nog een beroep doen op federale of gewestelijke steunmaatregelen. Welke?

CORONA - GIFTEN - 02.09.2020

Nieuwe circulaire ‘coronagiften’


EXTRALEGAAL PENSIOEN - 02.09.2020

Wettelijk pensioen voor groepsverzekering?