Alle domeinen

2020 - Februari

ONTSLAG - 27.02.2020

Ontslagmotivering: zowel de vorm als de inhoud zijn belangrijk!

Sinds 1 april 2014 moet u een ontslag motiveren als de werknemer minstens zes maanden in dienst was. Welke vormvereisten moet u daarbij naleven? Welke sancties riskeert u? Als de werknemer vindt dat het ontslag onredelijk is, dan kan hij naar de rechtbank stappen en een vergoeding vragen wegens kennelijk onredelijk ontslag. Hoeveel bedraagt die vergoeding? Wat leert de recente rechtspraak ons over die motiveringsplicht?

BESTUURDERSAANSPRAKELIJKHEID - 27.02.2020

Uw aansprakelijkheid als bestuurder in een internationale groep onder het nieuwe WVV

Het faillissement van Thomas Cook bracht de mogelijke aansprakelijkheid van bestuurders van een Belgische dochtervennootschap opnieuw onder de aandacht. Waarop moet u letten als u als financieel manager bestuurder bent van een Belgische vennootschap binnen een (internationale) groep? Wat is de impact van het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen op uw aansprakelijkheid?

INTERNATIONAAL - 27.02.2020

Principaal-commissionairstructuur: gevolgen strengere definitie vaste inrichting?

Heel wat groepen die op grensoverschrijdende basis zakendoen, werken op basis van een principaal-commissionairstructuur. Onder impuls van het BEPS-rapport van de OESO heeft de wet van 25 december 2017 de Belgische wetgeving ter zake aangescherpt met ingang van aanslagjaar 2021 en in het bijzonder boekjaren die aanvangen vanaf 1 januari 2020. Een circulaire van 23 december 2019 moet het een en ander nader toelichten, maar is inhoudelijk helaas weinig verrijkend.

PROCEDURE - 27.02.2020

Komt uw boekhouding nu bij een proces ‘op tafel’?

Met welke bewijsregels moet u rekening houden als u een discussie heeft met een andere onderneming? Kunt u dan vragen dat de tegenpartij haar boekhouding voorlegt? Kunt u zelf uw eigen boekhouding als bewijsmateriaal gebruiken? Hoe zorgt u er dan voor dat een concurrent geen vertrouwelijke bedrijfsinformatie achterhaalt? Verandert er iets aan deze regels door de nieuwe wet (Wet van 13.04.2019 tot invoering van een Burgerlijk Wetboek en tot invoeging van boek 8 ‘Bewijs’ in dat Wetboek) rond het bewijs die vanaf 1 november 2020 in werking treedt?

DIVIDEND - 27.02.2020

Regels DBI-aftrek: schending EU-recht?

De Belgische regels inzake de DBI-aftrek zijn geënt op de Europese Moeder-dochterrichtlijn die dividenden tussen ‘groepsvennootschappen’ beschermt tegen een economische dubbele belasting. De lidstaten hebben evenwel enige vrijheid bij de invulling van dit principe. De (voormalige) Belgische methodiek blijkt echter volgens het Hof van Justitie een schending van het EU-recht te omvatten. Welke praktische gevolgen heeft dat arrest nu?

INTERESTEN - 27.02.2020

30% fiscale ebitda thin-cap-regel: hoe financieringskostensurplus berekenen?

Voor boekjaren die starten op of na 1 januari 2019, zijn de netto-interestlasten nog slechts aftrekbaar in de mate dat ze niet hoger liggen dan 30% van de fiscale ebitda. Op 20 december 2019 verscheen eindelijk het langverwachte KB dat de praktische uitwerking van die nieuwe regeling moet verduidelijken. Hoe bepaalt u op basis van dat KB het financieringskostensurplus?

INBRENG - 27.02.2020

Inbreng van nijverheid in een BV: fiscaal, vennootschapsrechtelijk en boekhoudkundig

De hervorming van het vennootschapsrecht maakt het voor een BV mogelijk om aandelen niet enkel uit te geven tegen een inbreng van geld of natura, maar ook tegen een inbreng in nijverheid. Waarvoor kunnen ‘nijverheidsaandelen’ gebruikt worden, welke vennootschapsrechtelijke regels gelden ervoor en wat is het fiscale en boekhoudkundige statuut van zulke aandelen en van de dividenden die eraan toegekend worden?

LOONOPTIMALISATIE - 27.02.2020

Einde van de mobiliteitsvergoeding: wat nu?

Het Belgische fileleed wordt al sinds jaren (deels) toegeschreven aan het gunstige fiscale stelsel voor bedrijfswagens. In die context werden twee kaders uitgewerkt om werknemers met een dergelijke bedrijfswagen aan te moedigen over te stappen op andere vervoersalternatieven voor hun woon-werkverkeer: de mobiliteitsvergoeding en het mobiliteitsbudget. Het Grondwettelijk Hof (GwH, 23.01.2020) heeft ondertussen de regeling inzake de mobiliteitsvergoeding evenwel nietig verklaard. Wat zijn de praktische implicaties hiervan? En wat met het mobiliteitsbudget?

VERKLARINGEN EN WAARBORGEN - 27.02.2020

Een bedrijf overnemen: belang van de verklaringen en waarborgen

Een aandelentransactie heeft doorgaans dezelfde economische finaliteit als de rechtstreekse overdracht van een of meerdere actiefbestanddelen. Geniet u bij zo’n aandelentransactie dan ook de wettelijke waarborgen waarop een koper zich op basis van de regels uit het Burgerlijk Wetboek kan beroepen? Wat is dan de draagwijdte van die waarborgen? Waarom is het noodzakelijk voldoende uitgebreide verklaringen en waarborgen in de overnameovereenkomst op te nemen?

LASTIGE KLANTEN - UITVOERING WERKEN - 27.02.2020

Een discussie door een fout van uw onderaannemer?

U heeft een discussie met uw klant omdat uw onderaannemer de werken niet naar behoren uitvoerde. Waarom is het dan belangrijk de onderaannemer bij de discussie te betrekken? Hoe gaat u daarbij te werk?

LASTIGE KLANTEN - VERZOENING - 27.02.2020

Een clausule voorzien over de Verzoeningscommissie Bouw?

Sommige aannemers voorzien in contracten een clausule in verband met de bemiddeling van de Verzoeningscommissie Bouw. Is dat inderdaad nuttig als de klant niet wil betalen en voorziet u dat dan het best ook in uw contracten?

PERSONEEL - STUDENTEN - 27.02.2020

Aandachtspunten als er jonge jobstudenten aan de slag zijn

Binnenkort gaat u misschien op zoek naar enkele jobstudenten als tijdelijke extra versterking. In dat geval zijn er toch wel enkele specifieke aandachtspunten. Hoe zit dat juist en wat wijzigde er hier?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 27.02.2020

Zo zet u een dading met uw klant op papier

Als u een discussie heeft met een klant en u ‘komt er onderling uit’, dan is het belangrijk de afspraken correct op papier te zetten. Hoe maakt u zo’n dading op? Welke vermeldingen moet u er zoal in opnemen?

GROEPSVERZEKERING - BEDRIJFSVOORHEFFING - 27.02.2020

Wat is een ‘volledige loopbaan’ volgens de fiscus?

Een werknemer die nog geen 65 jaar is, maar met zgn. vervroegd pensioen kan gaan, kan zijn groepsverzekering ook soms tegen slechts 10,09% bedrijfsvoorheffing laten uitkeren. Hij moet dan een volledige loopbaan van 45 jaar achter de rug hebben. Wat houdt een ‘volledige loopbaan’ in volgens de fiscus?

PERSONEELSBELEID - 27.02.2020

Handige hulp om drugs- en alcoholbeleid te concretiseren

Sinds 1 april 2010 moet elke werkgever over een zgn. preventief drugs- en alcoholbeleid beschikken. Dit document moet immers deel uitmaken van het arbeidsreglement. De Nationale Arbeidsraad heeft een geüpdatete leidraad opgesteld die u kunt gebruiken om een concreet beleid uit te werken. Wat kunt u hiermee?

SOCIALE VERKIEZINGEN - 27.02.2020

Wanneer beroep aantekenen tegen een kandidaat?

Op dag X+35 (die valt tussen 17 en 30 maart 2020) moeten de representatieve vakbonden hun kandidaatslijsten indienen. Aan welke voorwaarden moet men beantwoorden om op zo’n lijst te staan en kunt u een kandidatuur aanvechten?

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - RE-INTEGRATIE - 27.02.2020

Niet opdagen voor re-integratietraject, wat kunt u doen?

Voor een werknemer die langdurig arbeidsongeschikt is, kunt u een zgn. re-integratietraject opstarten. Hij wordt dan opgeroepen voor een onderzoek bij de arbeidsgeneesheer. Wat echter als hij daar zijn kat naartoe stuurt?

ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - 27.02.2020

Agressie bij de teambuilding: motief voor ontslag?

Een collega beledigen en fysiek bedreigen kan uiteraard een motief voor ontslag om dringende reden vormen. Is dat echter ook het geval als dergelijk gedrag zich – eenmalig – zou voordoen in ‘speciale omstandigheden’, zoals een voetbalwedstrijd tegen een ander bedrijf? Een recent arrest licht toe...

VAKANTIEGELD - PROVISIES - 27.02.2020

Circulaire bevestigt provisies vakantiegeld 2020


LOONBONUSPLAN - 27.02.2020

Doelstelling loonbonus afgekeurd, hoe voorkomt u zoiets?

Een werkgever had in het najaar van 2019 een loonbonusplan ingediend, maar begin 2020 vernam hij dat het afgekeurd werd, omdat de gekozen doelstellingen niet aan de vereisten van cao 90 voldeden. Hoe had hij dat kunnen voorkomen?

LOON - CAFETARIAPLAN - 27.02.2020

Is € 4.495 bruto meer dan voldoende?

Als u moet onderhandelen over iemands brutoloon, is het bedrag van € 58.446,94 per jaar (gedeeld door 13 = € 4.495 per maand), het grensbedrag voor de pensioenen in 2020, een interessante ‘grens’. Waarom is dat zo?

LOON - BELASTBARE VOORDELEN - 27.02.2020

VAA voor verwarming en elektriciteit in 2020


SUCCESSIEPLANNING - 27.02.2020

Eigen vermogen: vermenging herstellen?

Als u gehuwd bent onder een gemeenschapsstelsel zoals het wettelijk stelsel en goederen erft of geschonken krijgt, dan is het belangrijk dat u vermenging tussen uw eigen vermogen en de huwgemeenschap vermijdt. Anders riskeert u die goederen bij een echtscheiding of bij het overlijden van uw partner deels te verliezen. Wat kunt u nog ondernemen als de vermenging zich reeds voorgedaan heeft? Hoe vermijdt u eenvoudig dat er vermenging optreedt?

RELATIEBREUK - 27.02.2020

Uw groepsverzekering delen met uw ex?

Moet u bij een echtscheiding uw groepsverzekering of IPT delen met uw ex? Wat is daarbij het belang van uw huwelijksvermogensstelsel? Maakt het ook een verschil of het kapitaal van die verzekering al dan niet reeds uitgekeerd is? Hoe wordt het aandeel waar uw ex recht op heeft dan precies berekend? Moet uw ex wachten tot het kapitaal uitgekeerd wordt om zijn/haar deel te ontvangen?

SCHENKING - 27.02.2020

Ontbinding schenking: geen schenkbelasting?

Wat kunt u ondernemen wanneer blijkt dat een schenking in het verleden niet optimaal gebeurd is, bv. omdat de wetgeving of de visie van de fiscus intussen gewijzigd is of omdat er familiaal iets veranderd is? Is het mogelijk om de modaliteiten van een schenking achteraf aan te passen? Kunt u als alternatief de schenking (belastingvrij) ontbinden en opnieuw schenken?

BELEGGEN - 27.02.2020

Obligaties in yen: goed idee?

Een aantal banken raden vandaag aan om tot 5% van uw obligatieportefeuille in Japanse yen te beleggen. Is dat een goed idee? Zijn er betere alternatieven?

BELEGGEN - 27.02.2020

Wat brengt 2020 voor de belegger?

Slechts weinigen hadden voorspeld dat 2019 een stierenjaar zou worden op de beurzen. Maken de markten zich nu op voor een serieuze correctie of wordt 2020 opnieuw een goed jaar voor de aandelenbeleggers? Veel alternatieven zijn er op het eerste gezicht immers niet. De rente blijft laag en vastgoed is duur...

PENSIOEN - 27.02.2020

Een hogere premie voor uw VAPZ?

Het VAPZ is zowat de meest interessante pensioenspaarformule op de markt. Misschien is het u ook al opgevallen dat het premieborderel van de verzekeraar voor uw VAPZ elk jaar een licht hogere premie vermeldt. Hoe werkt dat precies? Bent u ook verplicht om elk jaar een hogere premie te betalen? Kunt u een nog groter fiscaal voordeel genieten door te opteren voor een sociaal VAPZ? Is dat ook interessant?

NALATENSCHAP - 27.02.2020

Hoe vraagt u een legaat op?

Mag u zich zonder meer de goederen toe-eigenen die u via een testament toebedeeld worden? Bij wie kunt u ze opvragen? In welke gevallen moet u daarvoor langs de rechtbank passeren? Wat onderneemt u als u geconfronteerd wordt met een weigering om tot afgifte over te gaan? Riskeert u door de afgifte te vragen ook op te draaien voor de schulden van de overledene?

ONVERDEELDHEID - 27.02.2020

Een ‘onverdeeld’ pand verhuren?

Kunt u alleen beslissen om een huurder te zoeken of om de huur op te zeggen wanneer u samen met uw mede-erfgenamen of met de partner waar u vroeger mee samenwoonde een onroerend goed bezit? Wie kan er dan optreden als er achterstallen zijn? Hoe verdeelt u de huurgelden onder elkaar? Welke stappen kunt u ondernemen als de mede-eigenaars hun medewerking weigeren?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VOORAFBETALEN - 26.02.2020

Voorafbetalingen van 2018 of 2019 gebruiken voor 2020?

Wanneer u geen zgn. belastingvermeerdering voor uw vennootschap wilt, dan moet uw vennootschap haar belastingen voor 2020 al voorafbetalen (VA). Wat moet u daarover weten en hoe kunt u VA van 2018 of 2019 gebruiken voor 2020?

VERZEKERINGEN - 26.02.2020

Stormschade door Ciara of Dennis?

Door het stormweer van de voorbije weken heeft uw vennootschap schade geleden. Welke kosten zijn dan aftrekbaar en hoe wordt een uitkering van de verzekering belast?

PUBLICATIEKOSTEN - 26.02.2020

Kostprijs publicatie in het Staatsblad?


BEDRIJFSLEIDER - BENOEMING - 26.02.2020

Welke AV benoemt de nieuwe bestuurder?


VENNOOTSCHAPSVORMEN - COMMV - 26.02.2020

Bestaat zo’n CommV of VOF eigenlijk nog?

U wilt een VOF of CommV oprichten, maar uw boekhouder spreekt over een zgn. maatschap. Is daaraan dan iets gewijzigd door het nieuwe vennootschapsrecht (WVV)? Wat met de btw? Op 22.01.2020 is daarover een circulaire verschenen.

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 26.02.2020

Duidelijkheid over aftrek en privévoordeel valse hybrides

Sinds 01.01.2020 moet u voor het voordeel alle aard (VAA) en de aftrekbaarheid van een zgn. valse plug-inhybride kijken naar de CO2 -uitstoot van een overeenstemmend model en de lijst daarvan is er nu! Hoe zit dat juist?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 26.02.2020

Geen of te weinig rv ingehouden, wat dan?

Uw vennootschap moet op dividenden en interesten die ze aan u privé betaalt roerende voorheffing (rv) inhouden. Wat als ze dat niet gedaan heeft of te weinig rv ingehouden heeft?

JAARREKENING - INHOUD - 26.02.2020

Wat zijn overlopende rekeningen en waarvoor dienen ze?

Wanneer uw boekhouder eerstdaags de jaarrekening voor boekjaar 2019 afsluit, zal hij eventueel ook bedragen boeken op de zgn. overlopende rekeningen. Wat zijn dat juist, waarvoor worden ze gebruikt en wat zijn de fiscale gevolgen van boekingen daarop?

KAPITAAL - INBRENG - 26.02.2020

Inbreng in natura en quasi-inbreng, wat is er veranderd?

U wilt een inbreng doen in uw BV(BA) of er iets aan verkopen. Moet u dan nog de speciale procedures voor een zgn. inbreng in natura of een quasi-inbreng volgen. Hoe zat dat ook alweer en is dat gewijzigd door het nieuwe vennootschapsrecht?

PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 26.02.2020

Hoeveel bedraagt het VAA gratis water?


INTERNET - WEBSITE - 26.02.2020

Hoe kunt u jonge klanten tegenwoordig het best bereiken?

Mogelijk heeft u al van TikTok gehoord: de socialemedia-app die tegenwoordig razend populair is bij tieners. Bestaat de doelgroep van uw zaak (deels) uit jongeren, is het dan een optie om ook daar een account van uw zaak te openen?

HANDELSHUUR - HUURPRIJS - 26.02.2020

Verhuurder wil huurprijs verhogen na een verbouwing

U huurt een handelspand en de verhuurder vraagt een verhoging van de huurprijs tijdens de lopende handelshuur. Het gebouw werd immers recent gerenoveerd en volgens hem stijgt daardoor de waarde. Mag hij dat zomaar doen?

FISCAAL - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 26.02.2020

Is kopen via de BV(BA) dan niet altijd beter?

Een privéaankoop doen via uw BV(BA) en u vervolgens privé laten belasten op een voordeel alle aard voor hetzelfde bedrag, lijkt op het eerste gezicht interessanter dan die aankoop privé te doen. Is dat echter ook altijd zo?

RECHT - PRIVACY - 26.02.2020

Aangifte nodig tegen 25 mei 2020 voor bewakingscamera

Heeft u een bewakingscamera geplaatst in of rond uw zaak of overweegt u om dat te doen, dan is er een aangifte nodig op basis van de Camerawet. Hoe zit die regeling in elkaar en moet u op korte termijn dan iets ondernemen?

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - PENSIOEN - 26.02.2020

Wat met uw pensioen als u een gemengde loopbaan had?

Vóór uw loopbaan als zelfstandige heeft u eerst ook nog gewerkt als werknemer, of u werkt deeltijds als werknemer en deeltijds als zelfstandige. Wat betekent zo’n gemengde loopbaan dan voor uw latere pensioen en krijgt u dan ook het minimumpensioen?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 26.02.2020

Beter investeren in het begin van het jaar sinds 01.01.2020?

Een collega vertelde u dat u sinds 01.01.2020 maar beter – indien mogelijk – in het begin van het boekjaar uw investeringen doet. Dat zou te maken hebben met de gewijzigde afschrijvingsregels. Waar gaat dat concreet over en is dat altijd zo?

AUTO - FISCALE AFTREK - 26.02.2020

Aftrek auto van vóór 2018 soms geen 75%?


PERSONEEL - OPZEGTERMIJN - 26.02.2020

Wanneer geen sollicitatieverlof voor wie zelf opzegt?

De wet zegt dat een werknemer tijdens zijn opzegtermijn recht heeft op zgn. (door de werkgever betaald) sollicitatieverlof. Omdat de werknemer van een collega zelf haar opzeg gegeven had, had die collega de aangevraagde dagen sollicitatieverlof echter als vakantie geboekt. Logisch... of is het toch niet correct?

VERZEKERINGEN - SCHULDSALDO - 26.02.2020

Moet uw verzekeraar uw ziekte vergeten?

Niet alleen voor een woonlening, maar ook voor een beroepsmatig krediet willen de banken vaak dat u een schuldsaldoverzekering afsluit. In de praktijk was dat voor sommigen echter niet evident, maar daar is sinds 1 februari verbetering in gekomen via het ‘recht om vergeten’ te worden. Eens kijken hoe dat precies zit...

AUTO - FISCALE AFTREK - 26.02.2020

Dure auto, dus afschrijven op meer dan vijf jaar?


AUTO - FISCALE AFTREK - 26.02.2020

Lijst van valse hybrides is gepubliceerd!

De lijst van zgn. valse hybrides is gepubliceerd. Heeft uw vennootschap of eenmanszaak zo’n plug-inhybride sinds 01.01.2018, wat betekent dat dan concreet?

MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 24.02.2020

De notulen na de vergadering ‘netjes’ uittypen?

Volgens de wet moet u als syndicus de notulen opmaken op de algemene vergadering zelf en die ook ter plekke laten ondertekenen. Mag u die dan nadien ‘iets fatsoenlijker’ uittypen om aan iedereen een goede versie te bezorgen?

WONINGHUUR - HUURCONTRACT - 24.02.2020

U verhuurt een appartement aan twee studenten...

U verhuurt een appartement in een studentenstad en twee studenten zijn kandidaat-huurder. Mag u met hen dan een gewone woninghuur sluiten of gaat het dan automatisch om studentenverhuur?

VLAAMS GEWEST - PREMIES - 24.02.2020

Huurprijs laag? Dan extra premie om te isoleren!


WONINGHUUR - 24.02.2020

Huurschade vaststellen zonder huurder?

De opzeg van uw huurder is afgelopen, maar hij wil niet meewerken aan de uitgaande plaatsbeschrijving. Kunt u dan toch een vergoeding van uw huurschade bekomen zonder extra kosten te moeten maken?

FISCAAL - PATRIMONIUMVENNOOTSCHAP - 24.02.2020

Moet u vastgoed sinds 01.01.2020 anders afschrijven?

Koopt uw vennootschap sinds 01.01.2020 een pand of bv. het vruchtgebruik ervan, dan moet u voortaan rekening houden met andere afschrijvingsregels. Hoezo, wat is er dan precies veranderd en hoe kunt u nog optimaliseren?

HANDELSHUUR - VERHUURDER - 24.02.2020

De huurprijs van uw handelspand verhogen na een renovatie?

U verhuurt een handelspand in een gebouw dat onlangs gerenoveerd werd. U zou graag de kostprijs van die werken recupereren door de huur te verhogen. Kan dat ook tijdens de looptijd van de handelshuur en wat is er dan van belang?

WONINGHUUR - INDEXERING - 24.02.2020

De nieuwe huurcalculator sinds 2020


REGISTRATIERECHTEN - OPSTAL - 24.02.2020

Kooprecht of niet bij vervroegde beëindiging opstalrecht?

Uw vennootschap heeft op een grond die van u privé is, via een opstalrecht een gebouw gezet. De opstalovereenkomst wordt echter vervroegd beëindigd en het gebouw komt dus vroeger naar u privé. Hoeveel registratierechten zijn er dan verschuldigd? Wat zei een rechter hierover op 07.01.2020 en wat moet u onthouden?

VERKOOP - COMPROMIS - 24.02.2020

Een ‘zelfgebricoleerde’ woning veilig verkopen...

De verkoper van een woning is een amateurzelfbouwer en heeft zelf heel wat ‘gebricoleerd’ in de woning dat niet altijd van goede kwaliteit is. Zijn er extra aandachtspunten bij de verkoop van zo’n woning? De rechter sprak zich uit...

PERSONEEL - SOCIALE INSPECTIE - 21.02.2020

Een hele maand maart flitscontrole van de sociale inspectie

De sociale inspectie kondigde onlangs nieuwe flitscontroles aan voor de bouwsector. Hoe zit dat nu weer juist en hoe kunt u eventueel al anticiperen op zo’n controle?

FACTUUR - BETAALTERMIJN - 21.02.2020

Uw klant betaalt ‘tot slot van alle rekening’!?

Een klant heeft enkele onterechte opmerkingen over de werken die u uitvoerde. Hij betaalt uiteindelijk een deel van uw factuur met de melding ‘tot slot van alle rekening’. Kan dat eigenlijk zomaar? Hoe reageert u daar het best op?

OFFERTES & CONTRACTEN - MIN- & MEERWERKEN - 21.02.2020

Uw klant beslist om toch niet te laten herstellen…

Een klant vraagt u om langs te komen voor een herstelling. Nadat u een offerte maakte, doet de klant geen beroep op uw diensten omdat de herstelling groter is dan gedacht. Kunt u dan nog een factuur sturen voor de verplaatsing en diagnose?

RECHT - VEILIGHEID - 21.02.2020

Strengere spelregels over plaatsing van stookolietanks

De regels over welke stookolietank u kunt installeren, maar ook wanneer er welke controles nodig zijn, verschillen per gewest. Binnenkort worden de regels weer wat strenger in Brussel en Wallonië. Hoe zit dat juist?

BEDRIJFSLEIDER - BEZOLDIGING - 20.02.2020

Hoe uw fiscaal optimaal loon voor 2020 bepalen?

Volgens uw collega neemt u het best zo weinig mogelijk loon op uit uw vennootschap indien u privé voldoende middelen heeft. Uw vennootschap moet nl. minder belastingen betalen dan u privé. Is dat wel helemaal juist?

BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL ALLE AARD - 20.02.2020

Hoe kunt u het VAA auto verlagen?

U rijdt gratis privé met een auto van uw vennootschap en wordt dus belast op een voordeel alle aard (VAA). U vindt het bedrag van dit VAA nogal hoog en vraagt zich af wat u kunt doen om het te verlagen. Even kijken...

ERVEN & SCHENKEN - VARIA - 20.02.2020

Uw vennootschap doorschuiven via een kwijtschelding?

U zou graag een stuk van uw familie- of vastgoedvennootschap al doorschuiven naar (een van) de kinderen. Kunt u dan een deel van uw aandelen verkopen en (als de tijd rijp is) de verkoopsom gewoon kwijtschelden? Kan dat zonder notaris?

VENNOOTSCHAP - WONING VIA VENNOOTSCHAP - 20.02.2020

Aftrek kosten appartement aan zee opnieuw aanvaard!

Op 14.01.2020 heeft voor de tweede keer in enkele maanden tijd een vennootschap die de kosten van een appartement aan de kust in aftrek nam, gelijk gekregen van de rechter. Wat zijn de gelijkenissen en verschillen tussen deze zaak en die van 03.12.2019?

BEDRIJFSLEIDER - SOCIALE BIJDRAGEN - 20.02.2020

Voorlopige sociale bijdragen verlagen!

U heeft wellicht net een uitnodiging gekregen van uw sociaal verzekeringsfonds om uw voorlopige sociale bijdragen voor het eerste kwartaal van 2020 te betalen. Kunt u vragen om die bijdragen te verlagen?

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 20.02.2020

Welke jaren kiest u beter wel of net niet voor uw backservice?

Vele zelfstandigen hebben er eerst een loopbaan als werknemer of ambtenaar op zitten vooraleer ze switchen naar het zelfstandigenstatuut. Een volledige loopbaan als zelfstandige zit er dus niet in. U kunt die jaren dan inhalen met een backservice. Maar is dat wel altijd voordelig?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 20.02.2020

Kosten in één keer aftrekbaar of over te dragen?

Een vennootschap boekt in één keer een groot bedrag in kosten waartoe ze zich in een overeenkomst met een andere onderneming verbonden heeft. Volgens de fiscus moest een deel ervan naar het volgende boekjaar overgedragen worden en was dit dan pas aftrekbaar. Wat vond de rechter daarvan?

ZAKELIJK - FINANCIEEL - 20.02.2020

Realtime beursinformatie in een spreadsheet

Dankzij internet kunt u de financiële markten op de voet volgen. Maar wist u dat u actuele aandelenkoersen ook in een spreadsheet kunt importeren? Wij leggen u uit hoe dat moet.

E-MAIL - WEBMAIL - 20.02.2020

Top tips voor Gmail

Na jaren Gmail-gebruik blijft u mogelijk hangen bij de vertrouwde functies en heeft u nieuwe of meer verborgen features nog niet verkend. Hoog tijd om daar iets aan te veranderen.

SOFTWARE - BROWSER - 20.02.2020

Browserfavorieten in realtime delen met anderen

U wilt met enkele collega’s een bookmarkfolder delen, waaraan zowel u als zij interessante websites kunnen toevoegen. Hoe doet u dat?

ZAKELIJK - FINANCIEEL - 20.02.2020

Steunmaatregelen voor uw zaak

Als zelfstandige of kmo staat u er niet alleen voor. Waar vindt u online informatie over overheidssteun?

E-MAIL - MAILING LISTS - 20.02.2020

Zijn uw e-mailacties wel mobielvriendelijk?

U weet dat anno 2020 het merendeel van uw contacten en klanten zijn smartphone gebruikt om te internetten. Maar houdt u ook rekening met de mobielvriendelijkheid van de e-mailnieuwsbrieven of -campagnes die u verstuurt?

VASTGOED - 20.02.2020

Wanneer zijn kosten van een pand in uw vennootschap nu eigenlijk aftrekbaar?

Het hof van beroep besliste onlangs dat een vennootschap de kosten van twee appartementen aan zee fiscaal volledig mocht aftrekken. Deze beslissing kreeg veel aandacht, omdat de rechtspraak over vastgoed in vennootschappen de laatste jaren vaak negatief is voor de belastingplichtige.

Wat is de belangrijkste voorwaarde om te bepalen of kosten van een pand in uw vennootschap aftrekbaar zijn of niet? Wat is daarbij de relevantie van het gebruik dat van het pand gemaakt wordt? Waarom kreeg in de zaak voor het Gentse hof van beroep de vennootschap gelijk?


REKRUTERING - 20.02.2020

De kandidaat heeft zijn contract getekend, maar wil uiteindelijk toch niet starten...

Goede medewerkers zijn vandaag schaars. Misschien werd ook u al geconfronteerd met een kandidaat die een arbeidsovereenkomst ondertekent en dan toch een ander aanbod aanvaardt.

In het beste geval neemt de kandidaat dan contact op om u te laten weten dat hij uiteindelijk toch niet bij het bedrijf in dienst wenst te treden. Soms komt hij echter zelfs gewoon niet opdagen op de afgesproken datum van indiensttreding. Wat kunt u hiertegen ondernemen? Kunt u dan ook de kosten voor de rekrutering of andere schade op de kandidaat verhalen?


HERVORMING VENNOOTSCHAPSRECHT - 20.02.2020

Nieuw vennootschapsrecht: dwingende bepalingen nu van toepassing

Het nieuwe WVV is in werking getreden op 1 mei 2019, met een ruime overgangsperiode voor de op dat ogenblik reeds bestaande (‘oude’) vennootschappen. Sedert 1 januari 2020 zijn evenwel de dwingende bepalingen van het WVV ook van toepassing op die (bestaande) vennootschappen.

Welke bepalingen zijn van dwingend recht? Wat indien uw statuten in strijd zijn met een of meer van die bepalingen? Wat is de sanctie op de overtreding van de dwingende bepalingen?


SAMENWONEN - 20.02.2020

Hoe uw samenwonende partner optimaal beschermen?

Het huwelijk biedt partners onmiskenbaar de sterkste bescherming door hun uitgebreide erfrecht. Daarnaast zijn er technieken van successieplanning die enkel voor gehuwden toepasbaar zijn.

Hoe kunt u als samenwonende toch een afdoende bescherming voorzien voor uw partner voor het geval er vroegtijdig iets met u zou gebeuren of voor het geval het tot een relatiebreuk komt?


CONFLICTEN MET DE FISCUS - 20.02.2020

Kunt u fiscale risico’s indekken via een verzekering?

Hoe correct u het spel ook speelt, toch kunt u nooit volledig uitsluiten dat uw bedrijf geconfronteerd wordt met een geschil met de fiscus. We hoeven u ook niet te vertellen dat de kosten in zo’n geval kunnen oplopen: belastingverhogingen, boetes, facturen van uw accountant of advocaat, ...

In welke mate kunt u uw bedrijf tegen dat soort risico’s verzekeren? Wanneer kan uw bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering soelaas bieden? Kan de nieuwe fiscaal aftrekbare rechtsbijstandsverzekering voor particulieren in deze context soms eveneens haar nut bewijzen?


ONROEREND GOED - 20.02.2020

Optioneel btw-stelsel onroerende verhuur: KB verduidelijkt hoe u de keuze moet maken

Sinds 1 januari 2019 is het, zoals u weet, onder bepaalde voorwaarden mogelijk om ervoor te kiezen om de verhuur van een onroerend goed dat door de huurder beroepsmatig gebruikt wordt, aan btw te onderwerpen. Een recent gepubliceerd KB regelt nu de wijze waarop de keuze voor toepassing van het btw-stelsel moet gebeuren. Wat moet u hierover weten?

VOORAFGAANDE BESLISSING - 20.02.2020

Heeft u met een ruling dan toch geen volledige zekerheid?

U las het een tijdje geleden wellicht ook in de media: AB InBev won een proces tegen de fiscus in een zaak waarin het bedrijf zich gebaseerd had op een ruling die het enkele jaren eerder verkregen had. Waarover kunt u eigenlijk een ruling aanvragen en welke procedure moet u daarbij volgen? Welke gevolgen heeft de uitspraak van de ‘Rulingcommissie’ (Dienst Voorafgaande Beslissingen of DVB)? Is de fiscus dan toch niet altijd gebonden door een ruling?

SCHENKING - 20.02.2020

Beding van terugkeer: valkuilen en oplossingen

Bij de meeste schenkingen wordt een beding van terugkeer ingebouwd. Daardoor keert het geschonkene terug naar de schenker indien de begiftigde vóór de schenker overlijdt.

Wat houdt die terugkeer in de praktijk concreet in? Voor welke (fiscale) valstrikken moet u opletten en hoe lost u dit eenvoudig op?


GROEPSVERZEKERING - 20.02.2020

Uw groepsverzekering aanpassen aan het eenheidsstatuut: in 2020 werk van maken?

Wat zijn de gevolgen van het eenheidsstatuut voor uw groepsverzekering voor uw personeel? Mag u vandaag nog nieuwe pensioenplannen starten die een onderscheid maken tussen arbeiders en bedienden? Wat moet u ondernemen als een bestaand plan discrimineert?

Moet u dan in de toekomst effectief aan elke werknemer hetzelfde aanvullend pensioen aanbieden of is er toch nog ‘speelruimte’? Gelden dezelfde regels als u ook andere verzekeringen aanbiedt?


AUTOKOSTEN - FISCAAL - 18.02.2020

Familielid achter het stuur: factuur ongeval nog aftrekbaar?

Stel, tijdens een weekendje weg was het uw zoon die reed (met de auto die u beroepsmatig gebruikt) en hij had een ongeval. De herstellingskosten bedragen € 3.000 en u heeft geen omnium meer. Kunt u die factuur dan wel aftrekken, aangezien het niet om een beroepsmatige verplaatsing ging en u zelf niet eens reed?

GOED OM TE WETEN - PENSIOEN - 18.02.2020

Grensbedragen 2020 voor werken na pensioen


GOED OM TE WETEN - TANDARTSEN - 18.02.2020

Conventie tandartsen voor 2020 en 2021


WETTELIJK PENSIOEN - 18.02.2020

Hoe zit het met het minimumpensioen als zelfstandige?

Er is bij de politieke partijen tegenwoordig veel te doen over de uitbreiding van het minimumpensioen. Ook nu bestaat er echter al een minimumpensioen voor zelfstandigen, al heeft u daar niet altijd recht op. Hoe zit dit precies in elkaar?

GRONDIG ONDERZOCHT - ZIEKENHUISARTSEN - 18.02.2020

Toch sancties mogelijk tegen zelfstandig ziekenhuisarts?

N.a.v. een cassatiearrest van 2016 over een bewakingsagent was er discussie ontstaan over de vraag of een zelfstandig ziekenhuisarts wel gesanctioneerd, bv. geschorst, kan worden door het ziekenhuis. Wat zegt een recent arrest daarover?

MEDISCH DOSSIER - 18.02.2020

Welke straffen voor ‘stoute’ (verzekerings)artsen?

Eind januari 2020 lekte uit dat verzekeringsartsen zich frauduleus (= zonder toestemming en met valse bedoelingen) toegang verschaft zouden hebben tot (elektronische) dossiers in ziekenhuizen. Welke ‘straffen’ staan daar eigenlijk op?

GENEESMIDDELENVOORSCHRIFT - 18.02.2020

De voorschriftperikelen van (begin) 2020

Sinds 01.02.2020 moet u een nieuw papieren voorschriftmodel gebruiken. Wanneer mag u dan eigenlijk nog op papier geneesmiddelen voorschrijven?

AFTREKBARE KOSTEN - BEROEPSMATIG GEDEELTE - 18.02.2020

Betaalt u eigenlijk grondlasten op machines?

Grondlasten of onroerende voorheffing (ov) moet u niet enkel betalen op gebouwen en terreinen, maar is in principe ook verschuldigd op zgn. materieel en outillage. Het merendeel van materieel en outillage is echter vrijgesteld. Hoe zit dat precies?

BELASTBARE INKOMSTEN - 18.02.2020

Vrijwilliger in 2020?


AFTREKBARE KOSTEN - BEROEPSMATIG GEDEELTE - 18.02.2020

Welke fiscale voordelen nog voor beveiliging?

Uitgaven die u doet om uw zaak te beveiligen, zijn uiteraard fiscaal aftrekbaar. Voor bepaalde beveiligingsinvesteringen en -kosten bestaan bovendien nog extra fiscale voordelen. Welke voordelen zijn dat en onder welke voorwaarden heeft u er recht op?

BTW - AFTREKBAARHEID - 18.02.2020

Beroepsaankoop op buitenlandse webshop


BELASTBARE INKOMSTEN - DIVERSE INKOMSTEN - 18.02.2020

Een digitaal dagontvangstenboek?


BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 18.02.2020

Aandacht bij buitenlandse goederenlevering!


SUCCESSIEPLANNING - 14.02.2020

Scheiding van goederen: een keuzebeding of een verblijvingsbeding zonder erfbelasting?

Echtgenoten gehuwd met scheiding van goederen kunnen nu soms toch een keuzebeding opnemen in hun huwelijkscontract. Wanneer is dat mogelijk? Welke belangrijke fiscale gevolgen heeft de uitwerking van de huwelijksvoordelen voor onverdeelde goederen dan? Kunnen echtgenoten gehuwd met een gemeenschapsstelsel een gelijkaardig voordeel realiseren?

BTW - BTW-AANGIFTE - 14.02.2020

Nieuwe IC-opgave bestaat voortaan uit twee delen!

Ingevolge de zogenaamde quick fixes, zoals voorzien door de EU-richtlijn 2018/1910, werd op 1 januari 2020 in België o.m. de nieuwe bijzondere vereenvoudigingsregeling inzake voorraden op afroep ingevoerd (wet van 03.11.2019 – BS 13.11.2019) . Deze brengt een aantal specifieke aanvullende verplichtingen met zich mee, zoals het bijhouden van een aantal registers. Voorts werd ook de IC-opgave gewijzigd op 1 januari 2020 (BS 23.12.2019) . Wat houdt dat concreet in?

INTERNATIONAAL - 14.02.2020

Financiële gegevensuitwisseling: transparantie creëert bijkomende administratie

De fiscale Administratie gaat meer en meer aan de slag met informatie verkregen via de internationale gegevensuitwisseling. In bepaalde dossiers leidt dit tot heel wat bijkomende administratie. Welke voorzorgen kan de belastingplichtige in dat kader het best nemen?

BEROEPSKOSTEN - AUTOKOSTEN - 14.02.2020

Elektrische bedrijfslaadpaal: FAQ

Via uw vennootschap heeft u zich een elektrische wagen aangeschaft en u denkt eraan om bij u thuis een laadpaal te plaatsen. Wordt u dan extra belast op een VAA als uw vennootschap de elektriciteit en de laadpaal voor haar rekening neemt? En hoeveel btw is er verschuldigd op die laadpaal?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 14.02.2020

Grondwettelijk Hof vernietigt ‘cash for car’!

In zijn arrest van 23.01.2020 heeft het Grondwettelijk Hof de regeling betreffende de mobiliteitsvergoeding (de zgn. cash for car) vernietigd. Het mobiliteitsbudget werd door Cassatie niet aangeraakt. Wat moet u hierover weten?

VENNOOTSCHAP - MANAGEMENTVENNOOTSCHAP - 14.02.2020

Kan de fiscus via het attractiebeginsel een vennootschap negeren?

Volgens het attractiebeginsel worden alle vergoedingen die een vennootschap toekent aan haar bedrijfsleider beschouwd als bedrijfsleidersbezoldigingen. Wat echter als er zowel betalingen gedaan worden aan een natuurlijk persoon als aan zijn ‘managementvennootschap’? De fiscus herkwalificeert die maar al te graag als bedrijfsleidersloon. Wat besliste Cassatie hierover op 02.01.2020?

AUTEURSRECHTEN - 14.02.2020

Auteursrechten voor bedrijfsleiders: Rulingcommissie scherpt de regels nu aan

We gingen in een eerdere adviesbrief reeds uitgebreid in op het fiscaal regime van auteursrechten voor bedrijfsleiders. We kondigden toen aan dat de Dienst Voorafgaande Beslissingen (DVB) striktere voorwaarden zou opleggen in verband met de omvang van die vergoedingen. Inmiddels zijn de eerste beslissingen in die zin bekend. Concreet legt de Rulingcommissie restricties op in situaties waar er, naast de bedrijfsleider, nog andere ‘creatieve’ personen werkzaam zijn in de vennootschap (werknemers, enz.).

SUCCESSIERECHTEN - BELEGGINGEN - 14.02.2020

Check de begunstigingsclausule van uw levensverzekering!

Als u een levensverzekering heeft lopen, is het aangeraden om de ‘begunstigingsclausule bij overlijden’ regelmatig af te toetsen aan uw persoonlijke situatie en indien nodig aan te passen. Wat zijn hierbij de aandachtspunten?

PENSIOEN - VAPZ - 14.02.2020

Hoeveel kost uw (S)VAPZ werkelijk?

Uw verzekeraar zegt dat u van uw (S)VAPZ-premie eigenlijk minder dan 40% zelf betaalt. De overige 60% zou u besparen op sociale bijdragen en personenbelasting. Is dat inderdaad zo?

BANK - INTERESTEN - 14.02.2020

Hoe ontsnapt mijn BV of NV aan negatieve rentes?

Een aantal banken zijn gestart om een negatieve rente aan te rekenen voor vennootschappen, alsook voor VZW’s en vermogende particulieren. Wat zijn de mogelijkheden om daaraan te ontsnappen?

SCHENKING - ECHTGENOTEN - 14.02.2020

Wederzijdse schenking zonder notaris tegen halve prijs?

Een wederzijdse roerende schenking tussen echtgenoten is tot de helft goedkoper als u het onderhands document registreert i.p.v. naar de notaris stapt. Hoe komt dat en waarom zag het Grondwettelijk Hof daar onlangs geen probleem in?

ACTUALITEIT - BOEKHOUDING - 13.02.2020

Betalingen afronden op 5 eurocent: hoe zit dat precies?

Sinds 1 december 2019 moet u cashbetalingen afronden op 5 eurocent. Moet u dit ook doen in het geval dat een professionele klant cash betaalt? Mag u niet-cashbetalingen voortaan ook afronden? Hoe verwerkt u dat op uw kassaticket of factuur? Hoe zit dat met de btw? En hoe verwerkt u dat alles in uw boekhouding?

SLECHTE BETALERS - 13.02.2020

Een factuur betalen... met een factuur?

Kunt u door producten of diensten bij een klant af te nemen uw factuur ‘compenseren’? Mag u een vordering altijd zomaar compenseren met de bedragen die u de klant nog verschuldigd bent? Wat zijn daartoe de voorwaarden? Moet u dan bepaalde formaliteiten naleven? Is compensatie ook nog mogelijk als de klant intussen failliet is? Kunt u in uw algemene voorwaarden of contracten andere afspraken over compensatie maken?

WAGENPARKBEHEER - 13.02.2020

Een ongeval met een bedrijfswagen: welke vergoedingen kunt u vragen?

Een van uw collega’s heeft een ongeval met blikschade met een bedrijfswagen. De andere bestuurder was in fout. Moet u in dat geval tevreden zijn met de terugbetaling van de herstellingskosten alleen? Kunt u ook vragen dat de dagen dat de wagen buiten gebruik was, vergoed worden? Hoe zit het met schade aan bedrijfsmaterieel dat nog in de wagen lag? Welke vergoeding kunt u vragen als de wagen een ‘totaal verlies’ is?

BELASTINGEN - NOTIONELE-INTERESTAFTREK - 13.02.2020

Enkel kleine vennootschappen hebben recht op de NI voor aj. 2021!

De notionele-interestaftrek (NI) werd ruim tien jaar geleden ingevoerd om o.m. buitenlandse investeerders aan te trekken. Nu blijkt dat de NI voor aanslagjaar 2021 voor grote vennootschappen 0% wordt. Hoe komt dat?

PERSONEEL - FISCAAL - 13.02.2020

Tijd om fiscale fiches 281.10 en 281.20 te checken!

Uiterlijk op 29.02.2020 moet u de fiscale fiches 281.10 en 281.20 m.b.t. inkomstenjaar 2019 indienen bij de fiscus. Waarop moet u zoal letten? Wat als er iets fout loopt?

BELASTINGEN - BEROEPSKOSTEN - 13.02.2020

Welke belastingvrije forfaitaire vergoedingen kunt u aan uw collega’s toekennen?

Uw collega’s met ‘buitendienst’ maken vaak allerhande onkosten onderweg, die ze dan via hun onkostennota binnenbrengen, waarna u voor de goedkeuring en de terugbetaling zorgt. Om die administratieve molen voor u en uw collega’s te verlichten, wilt u overschakelen naar een forfaitaire terugbetaling van deze onkosten. Welke belastingvrije vergoedingen kunt u forfaitair toekennen? Hoe zit dat dan in de vennootschapsbelasting? Moet u bepaalde fiscale fiches opstellen?

VERZEKERINGEN - 13.02.2020

Is uw elektronische apparatuur binnen uw brandverzekering wel voldoende verzekerd?

Als een risicoanalyse aantoont dat het uitvallen van elektronische apparatuur een belangrijke invloed kan hebben op het bedrijf, dan sluit u het best een afzonderlijke ‘alle risico’s elektronica’ (ARE). Waarom volstaat uw brandverzekering niet? Hoe zorgt u er dan voor dat u geen twee keer premie betaalt voor hetzelfde risico? Heeft u ook een specifieke bedrijfsschadeverzekering nodig? Hoe vermijdt u dat u de verzekeraar telkens moet informeren als u een toestel koopt of buiten gebruik stelt?

LOON - BEDRIJFSWAGEN - 13.02.2020

‘Cash for car’ vernietigd: wat nu?

Het Grondwettelijk Hof heeft de ‘cash for car’-regeling vernietigd, maar die vernietiging zal pas ‘in werking treden’ vanaf 2021. Wat als u met zo’n systeem werkt?

RSZ-VERMINDERINGEN - VLAANDEREN - 13.02.2020

Vlaamse RSZ-korting voor ouderen: 58 jaar sinds 2020?

Op 1 januari 2020 werd in Vlaanderen de leeftijd van de doelgroepvermindering voor de aanwerving van een ‘oudere’ opgetrokken van 55 jaar tot 58 jaar. Toch hoeft dit niet noodzakelijk te betekenen dat u voor iemand van bv. 56 jaar helemaal geen vermindering meer zou kunnen krijgen. Hoe zit dit in elkaar?

VAKBOND - 13.02.2020

Meer dan 50% kaderleden: kan dat niet?

Eind januari 2020 kwam in de media dat de vakbonden een groot (geneesmiddelen-)bedrijf voor de rechter gedaagd hebben, omdat het meer dan 50% van zijn werknemers (onterecht?) kaderlid gemaakt zou hebben. Wat is hier aan de hand?

WOON-WERKVERGOEDINGEN - 13.02.2020

Duurdere trein sinds februari 2020, ook voor u?


HOSPITALISATIEVERZEKERING - 13.02.2020

Schadevergoeding als u voortzetten van polis niet toelicht?

Volgens de wet moet u een werknemer die vertrekt informeren over zijn mogelijkheid om de collectieve hospitalisatiepolis individueel verder te zetten. Wat riskeert u als u niet kunt bewijzen dat u dit gedaan heeft? Een recent arrest licht toe...

OPLEIDINGSVERLOF - 13.02.2020

Vlaams opleidingsverlof 2019-2020: 1 maart


BEDRIJFSWAGEN - RIJVERBOD - 13.02.2020

Alcoholslot en rijverbod: hoe moet het nu verder?

Stel, een werknemer die voor zijn job de baan op moet (met uw firmawagen), wordt alweer ‘gepakt’ bij het blazen. De straffen zijn navenant: niet alleen een hoge boete, maar ook een maand rijverbod en een alcoholslot. Hoe lost u dit op?

VERTREK WERKNEMER - 13.02.2020

Weg zonder opzeg, dus ook geen ‘laatste loon’?

Een werknemer bleef onmiddellijk weg zonder een opzeg te respecteren. De werkgever maakte er geen woorden of (aangetekende) brieven aan vuil en hield gewoon diens ‘laatste loon’ in. Was hij zo echter wel ‘effen’ met de werknemer?

SOCIALE VERKIEZINGEN - 13.02.2020

Weer nieuwe berichten, wat als uw bord al (te) vol hangt?

U heeft al een hele reeks berichten moeten uithangen op dag X-60 en dag X-35. Op dag X (die valt tussen 11 en 24 februari) moe(s)t u alweer nieuwe, nog ruimere berichten uithangen. Mag u de vorige dan verwijderen en ook weggooien? En tot hoelang moet u die van dag X laten hangen?

BTW-PLICHT - ECONOMISCHE ACTIVITEIT - 13.02.2020

Kan een feitelijke vereniging ook btw-plichtig zijn?

Over de btw-plicht van een feitelijke vereniging en een maatschap rijzen er heel wat vragen, mede door het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen. Wat heeft de Btw daar recentelijk over beslist?

INVOER - VARIA - 13.02.2020

Wat nu na de brexit?

Sinds 1 februari 2020 behoort het Verenigd Koninkrijk (VK) niet meer tot de Europese Unie. Gelden ten aanzien van het VK dan dezelfde regels als voor elk ander derde land of hoe zit dat nu precies?

BTW-PLICHT - FORMALITEITEN - 13.02.2020

Uitstel voor het online indienen van diverse formulieren!

Recentelijk heeft de Btw een circulaire gepubliceerd over de indiening van de aangiften van aanvang, wijziging en stopzetting van de btw-activiteit. Wat is er ter zake van belang?

AFTREKBARE BTW - ONROEREND GOED - 13.02.2020

Toevallige btw-plichtige en btw-aftrek

Wie een pand verkoopt met btw, heeft een recht op aftrek van de btw betaald bij de oprichting van het gebouw. Geldt dat ook voor de btw op sloopwerken?

BTW-LISTING - JAARLIJKSE LISTING AFNEMERS - 13.02.2020

Wat wijzigt er inzake de jaarlijkse listing?

Op straffe van hoge boetes, moet u tegen eind maart weer uw jaarlijkse klantenlisting ingediend hebben. Even kijken wat er ter zake van belang is en wat er recentelijk gewijzigd werd voor kleine ondernemers...

AFTREKBARE BTW - PUBLICITEITSKOSTEN - 13.02.2020

Hoe sponsort u inzake btw het best?

Heel wat verenigingen zijn weer volop in de weer om sponsors aan te trekken. Hoe zit dat op het vlak van btw en maakt het een verschil of u sponsort in geld dan wel in natura? Even kijken...

INTRACOMMUNAUTAIRE VERWERVING - VOORWAARDEN - 13.02.2020

Twee keer btw op een online aankoop?

Heeft u in de eindejaarsperiode niet alleen cadeaus maar ook beroepsmatige aankopen online gekocht, dan is het opletten met de btw. Even kijken waarom...

BTW-TARIEF - 6% BTW - 13.02.2020

Een aanlegsteiger is geen camping!

Recentelijk sprak het Europees Hof van Justitie zich uit over de vraag of het verlaagd tarief van 6% voor campings ook van toepassing is op de huur van een ligplaats voor boten. Even kijken...

AUTO - AFTREKBARE BTW - 13.02.2020

De klassieke vragen voor en na het autosalon!

Het jaarlijkse autosalon is net achter de rug en dat geeft altijd de nodige vragen, zij het nu meer dan voorheen over de btw-behandeling van elektrische auto’s en hun toebehoren. Wat moet u daarover weten?

PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 13.02.2020

Hoeveel VAA in 2020 voor gratis ICT?


REKENING-COURANT - 13.02.2020

4,06%: ook al op uw rc-tegoed van 2019?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - AFSCHRIJVINGEN - 13.02.2020

Wat zijn afschrijvingsexcedenten en wat doet u ermee?

Uw vennootschap krijgt een belastingcontrole en de controleur wil zgn. afschrijvingsexcedenten belasten. Wat bedoelt hij daarmee? Gaat u het best akkoord met de taxatie of niet, en wat doet uw boekhouder er dan nadien mee?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 13.02.2020

Naast bestuurder ook als vrijwilliger aan de slag!?

U wordt door een lokale sportvereniging gevraagd om als vrijwilliger coach te zijn. Kunt u dat eigenlijk zomaar combineren met uw zelfstandige activiteit als bestuurder en kunt u daarvoor dan een vergoeding krijgen? Zo ja, hoeveel dan eigenlijk?

MANAGEMENTVENNOOTSCHAP - 13.02.2020

Managementvennootschap doorprikt...?

Wanneer kan de fiscus een managementvennootschap opzijschuiven en haar inkomsten bij de bestuurders privé belasten? Die vraag werd op 02.01.2020 beantwoord door het Hof van Cassatie…

GROEPSVERZEKERING - 13.02.2020

Vennootschap én groepsverzekering weg?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - TARIEF - 13.02.2020

Is uw vennootschap uitgesloten van het verlaagde tarief?

Uw boekhouder heeft de voorlopige jaarrekening opgesteld voor boekjaar 2019, en hij signaleert u dat uw vennootschap uitgesloten is van het verlaagde tarief. Hoe zit dat precies en wat kunt u eventueel nu nog doen om dat te vermijden?

BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 13.02.2020

Goederenlevering aan buitenland verscherpt!?

Goederen leveren aan een buitenlandse btw-plichtige in de EU kan zonder btw als de voorwaarden daartoe vervuld zijn. Europa heeft het bewijs daaromtrent sinds 01.01.2020 verduidelijkt. Hoe zit dat dan voortaan?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 13.02.2020

Een auteursrechtenvergoeding in de praktijk...

Een van de manieren om inkomsten uit uw vennootschap te halen waarop u privé fiscaal veel gunstiger belast wordt dan op uw loon is in de vorm van een auteursrechtenvergoeding. We zetten een aantal praktische vragen hierover op een rij…

STATUTENWIJZIGING - 13.02.2020

Adreswijziging, dus statutenwijziging?


BANK - LENING - 11.02.2020

Nu zeker lenen voor auto of toch niet?

Ook na het autosalon blijven autoleningen nog altijd zeer goedkoop! Als u of uw vennootschap een nieuwe auto koopt, kunt u er dan beter voor lenen?

FISCAAL - BTW - 11.02.2020

Het is geen receptie, beste fiscus, maar een promotieactie...

Binnenkort begint de lente en dan organiseert u mogelijk een receptie voor uw klanten. Hoe u de kosten van hapjes en drankjes ‘fiscaal vriendelijk’ kunt maken, wijzigt geregeld. Wat is daar momenteel de stand van zaken?

HANDELSHUUR - OVERDRACHT HUUR - 11.02.2020

Uw handelszaak overdragen, wat met de handelshuur?

U denkt er stilaan aan om uw zaak over te dragen. U baat uw zaak echter uit in een handelspand dat u huurt. Kan uw overnemer dan ook het handelshuurcontract overnemen of kan de eigenaar daar een stokje voor steken?

PERSONEEL - STUDENTEN - 11.02.2020

Gerust met het Student@work-attest?


VENNOOTSCHAP - REKENING-COURANT - 10.02.2020

Hoeveel interesten op uw rc-tegoed van 2019?


ONROEREND GOED - HUUR - 10.02.2020

Hoe de index aanpassen voor huur van woning of kantoor?

Verhuurt of huurt u een bepaald pand, dan kan de huur meestal jaarlijks geïndexeerd worden. Hoe zit die regeling precies in elkaar en maakt het uit om welke huur het gaat, nl. die van een woning, een kantoor of een handelspand?

RECHT - BESTELLING - 10.02.2020

Wat met bestaand contract bij overdracht van handelsfonds?

U neemt een handelsfonds over van een collega. Wat betekent dat dan voor de lopende contracten die de collega nog heeft, zoals bv. een bestelling van een klant die nog niet geleverd is? Onlangs sprak een rechter zich hierover uit.

VERZEKERINGEN - EXTRALEGAAL PENSIOEN - 10.02.2020

Voortaan soms minder belast op uw extralegaal pensioen?

Aangezien het wettelijke pensioen als zelfstandige niet veel voorstelt, heeft u misschien ook een groepsverzekering of een VAPZ lopen. Hoeveel belasting u bij de uitkering van dat aanvullende pensioen betaalt, hangt samen met uw loopbaan en uw leeftijd. Hoe zit dat precies en wat is er daaraan gewijzigd?

VENNOOTSCHAPSRECHT - 10.02.2020

Is uw BVBA sinds 01.01.2020 sowieso een BV?


ONROEREND GOED - WONINGFISCALITEIT - 10.02.2020

Toch nog een fiscale aftrek mogelijk voor uw woning?!

Zelfs nu de woonbonus in de drie gewesten afgeschaft of minstens ingeperkt is, kunt u voor uw eigen woning toch nog een fiscale aftrek krijgen en dat zowel als u via een eenmanszaak dan wel via een vennootschap werkt! Lees vooral verder hoe ook u dat fiscaal voordeel niet misloopt!

PERSONEEL - ONTSLAG - 10.02.2020

Bij dringende reden mag u noch te snel, noch te traag zijn...

Stel, op vrijdag(avond) wordt u geconfronteerd met feiten of vaststellingen i.v.m. een werknemer waarvan u denkt: “Is dat nu geen motief voor ontslag om dringende reden?” Waarom mag u de zaak dan niet laten aanmodderen en hoe kunt u op korte termijn tot een beslissing komen?

FISCAAL - VOORAFBETALEN - 10.02.2020

Teruggave van de belastingen omzetten in voorafbetaling?

Wist u al dat wanneer u geld moet terugkrijgen van de belastingen voor vorig jaar en dat geld nog gestort moet worden, u dat ook kunt gebruiken voor de eerste voorafbetaling van dit jaar? Is dat interessant, en zo ja, wat moet u ervoor doen?

WONINGHUUR - HUURDER - 10.02.2020

Wachten tot juni om een student-huurder te zoeken?

U verhuurt studentenkoten en wilt graag nieuwe huurders zoeken. Kunt u dat nu al doen of wacht u beter wat langer? Hoe zit dat in de nieuwe regeling voor de verhuur aan studenten in de drie gewesten?

VLAAMS GEWEST - RUIMTELIJKE ORDENING - 10.02.2020

Nieuw Wetboek Goederenrecht goedgekeurd


VASTGOEDMAKELAAR - AANSPRAKELIJKHEID - 10.02.2020

Een ongeval bij het huisbezoek...

U als vastgoedmakelaar of een personeelslid bezoekt met een kandidaat-huurder of -koper een pand. Wat als er iets gebeurt, bv. iemand die door de vloer zakt?

FISCAAL - BELASTINGVERMINDERING - 10.02.2020

Toch nog een fiscaal voordeel voor eigen woning mogelijk?

Nu in de drie gewesten de fiscale voordelen voor de aankoop van uw eigen woning afgeschaft of ingeperkt zijn, wordt het federaal fiscaal voordeel eens zo belangrijk. Kennelijk kunt u in bepaalde gevallen ook voor uw eigen woning nl. dat federaal voordeel krijgen. Hoe zit dat precies?

VERKOOP - STOOKOLIETANKS - 10.02.2020

De nieuwe regelgeving rond stookolietanks in Wallonië

De Waalse regelgeving rond de controle van stookolietanks wijzigt vanaf 13.05.2020. De controle van stookolietanks vanaf 500 liter is daar dan gekoppeld aan de verkoop. Hoe zit dat precies in elkaar?

WONINGHUUR - HUURCONTRACT - 10.02.2020

U wilt de woninghuur graag ieder jaar kunnen opzeggen?

Stel, u wilt als verhuurder een woninghuur voor een hoofdverblijfplaats sluiten voor drie jaar. Kunt u dan voorzien dat die jaarlijks opzegbaar is, ook door u als verhuurder? Hoe voorkomt u in dat geval een veelgemaakte fout?

MEDE-EIGENDOM - RECHTEN & PLICHTEN - 10.02.2020

Mede-eigenaars moeten allen een condensatieketel nemen

Indien één mede-eigenaar een nieuwe verwarmingsketel installeert, dan moet de schoorsteen hiervoor soms aangepast worden. Kan de VME de andere mede-eigenaars dan verplichten om mee om te schakelen? De rechter sprak zich uit...

GEMEEN HUURRECHT - KOSTEN - 10.02.2020

Welk rendement haalt u bij vastgoedinvestering?


FISCAAL - ONROERENDE VOORHEFFING - 10.02.2020

Minder onroerende voorheffing voor (half) leegstaand pand?

Voor een volstrekt leegstaand, onverhuurd pand kunt u een vermindering van de onroerende voorheffing (ov) vragen. Hoe zit dat echter als het pand gedeeltelijk verhuurd wordt? Is er dan toch ook een vermindering mogelijk?

BELASTINGEN - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 10.02.2020

Nutsvoorziening: privé of via BV betalen?

Betaalt uw vennootschap uw privéverbruik aan verwarming en elektriciteit, dan wordt u privé belast op een zgn. belastbaar voordeel (VAA). Hoeveel bedraagt dat VAA voor 2020? Betaalt u dat niet beter privé?

SCHENKING - BEHOUD CONTROLE - 10.02.2020

De nieuwe BV of NV als alternatief voor een maatschap?

Heel wat ouders met een familiebedrijf brengen hun aandelen eerst in in een maatschap en gaan dan pas schenken. Zo behouden ze perfect de controle. Is het nieuwe meervoudige stemrecht echter geen beter alternatief?

VENNOOTSCHAP - WONING VIA VENNOOTSCHAP - 10.02.2020

Optimaliseer uw voordeel alle aard (VAA) gratis woonst

Bij een ‘gemengd’ gebruikt pand wordt het kadastraal inkomen (ki) doorgaans op basis van de gebruikte oppervlakte opgesplitst om het VAA gratis woonst te berekenen. Meestal is het echter interessanter om dat op een andere manier te doen...

BELASTINGEN - WONINGFISCALITEIT - 10.02.2020

Vlaamse woonbonus blijft behouden na pandwissel!

Sinds 01.01.2020 is in Vlaanderen de woonbonus afgeschaft en het registratierecht bij de aankoop van een (gezins)woning verlaagd. In één geval ‘overleeft’ de woonbonus echter. Wanneer is dat zo en hoeveel registratierecht betaalt u dan?

BELEGGEN - AANDELEN - 10.02.2020

Belgische (achtergebleven) aandelen met een fiscaal voordeel

Het voorbije jaar was een schitterend beursjaar, maar Belgische aandelen zijn toch achtergebleven. Is dit dan een goed koopmoment voor Belgische aandelen, die ook een fiscaal voordeel hebben tegenover buitenlandse aandelen?

BELASTINGEN - INTERESTEN - 10.02.2020

Wanneer worden interesten op rc-tegoed belast als dividend?

De hervorming van de vennootschapsbelasting heeft de regels inzake de herkwalificatie van interesten op voorschotten in dividenden gewijzigd sinds 01.01.2020. Wat is er precies veranderd en welke gevolgen heeft dit voor de interesten die u sinds 01.01.2020 ontvangt voor uw rekening-couranttegoed?

VENNOOTSCHAP - MANAGEMENTVENNOOTSCHAP - 06.02.2020

Kan de fiscus uw vennootschap opzijschuiven?

Een dame is zaakvoerster van vennootschap X, die managementprestaties levert voor vennootschap Y. De fiscus belast de managementfees die Y betaalt rechtstreeks bij de vrouw. Wat besliste Cassatie hierover op 02.01.2020?

INVESTERINGEN - AFSCHRIJVINGEN - 06.02.2020

Mag u een verhuurd gebouw degressief afschrijven?

Een vastgoedvennootschap schrijft enkele panden degressief af. Volgens de fiscus kan dit niet en hij belast het verschil met de lineaire afschrijvingen als een onderschatting van het actief. Wat vindt het hof van beroep te Bergen daarvan?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 06.02.2020

Zorg dat interesten op rc niet als dividend belast worden!

De hervorming van de vennootschapsbelasting heeft de regels inzake de herkwalificatie van interesten op voorschotten in dividenden gewijzigd sinds 01.01.2020. Wat is er precies veranderd en welke gevolgen heeft dit voor de interesten die u sinds 01.01.2020 ontvangt voor uw rekening-couranttegoed?

AUTO & TRANSPORT - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 06.02.2020

Is tankbeurt sinds 2020 goedkoper of duurder?

Brandstofkosten zijn sinds 2020 in principe niet meer voor 75% aftrekbaar, maar ook volgens de CO2 -uitstoot. Hoe zit dat dan juist? En wat indien uw boekjaar het kalenderjaar niet volgt?

BEDRIJFSLEIDER - WONING VIA VENNOOTSCHAP - 06.02.2020

Wat zit er (niet) in het voordeel van alle aard gratis woning?

Wanneer uw vennootschap u gratis een woning ter beschikking stelt, moet u een voordeel van alle aard (VAA) aangeven. Welke door uw vennootschap betaalde kosten worden er eigenlijk allemaal gedekt door dat VAA en welke niet?

WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 04.02.2020

Zo maakt u ruimte vrij in Google Drive

Ondanks de gratis opslagcapaciteit van 15 GB, raakt uw Google Drive sneller vol dan u zou verwachten. Met deze tips creëert u meer vrije ruimte.

BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 04.02.2020

Is een cyberverzekering nuttig?

Steeds meer bedrijven worden het slachtoffer van zgn. ransomware. Biedt een cyberverzekering soelaas?

ZOEKEN - GELUID - 04.02.2020

Gratis muziek voor uw presentatie of website

U wilt uw website, blogpost, presentatie of (bedrijfs)film opfleuren met een bijpassend muziekje. Welke websites laten u dan gratis geschikte audio downloaden om die vervolgens volledig legaal te kunnen gebruiken?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 04.02.2020

Slimme trucjes voor e-mailproblemen

Moet u maar ‘leren leven’ met kleine beperkingen of problemen op het vlak van e-mail? Helemaal niet, er is vaak een creatieve oplossing mogelijk!

SOFTWARE - BROWSER - 04.02.2020

De nieuwe Edge-browser is beschikbaar

Na een jaar ontwikkeling en testen kunt u nu eindelijk de nieuwe Microsoft Edge-browser downloaden en uitproberen. Wat kan deze versie meer en beter dan de vorige?

SOFTWARE - BROWSER - 04.02.2020

Grote schoonmaak in uw bladwijzers

Bent u een intensieve browsergebruiker met een grote verzameling bladwijzers? Af en toe eens door deze verzameling gaan, kan zeker geen kwaad. Enkele tips.

ERELONEN - ARTSENCONVENTIE - 04.02.2020

Beslissing m.b.t. conventie 2020 en vrije tarieven

Een arts die conventioneert moet behoudens uitzonderingen altijd de RIZIV-tarieven toepassen, terwijl een arts die deconventioneert behoudens uitzonderingen altijd vrije tarieven mag toepassen. Hoe zit dat dan bij deeltijdse conventie?

BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 04.02.2020

Wat zijn de gevolgen van een ‘onwettige’ euthanasie?

In januari 2020 ging er geen dag voorbij of het zgn. euthanasieproces te Gent beheerste de media. Zonder echt in te gaan op de concrete zaak zelf, willen we in deze bijdrage stilstaan bij de volgende vragen: hoe komt het dat men van mogelijke vergiftiging sprak en dat zo’n zaak voor assisen gekomen is?

RIZIV-BIJDRAGE - ARTSENCONVENTIE - 04.02.2020

U verandert van houding, wat met het RIZIV-sociaal statuut?

Een arts die conventioneert voor 2020 krijgt daarvoor een RIZIV-bijdrage (sociaal statuut). Wat doet u daarmee als u lang niet geconventioneerd was? En omgekeerd: hoe vangt u het verlies ervan op als u nu besluit om te deconventioneren?

GOED OM TE WETEN - RIZIV-BIJDRAGE - 04.02.2020

Conventiepremie gepensioneerde nu aanvragen!


ARTSENCONVENTIE - 04.02.2020

Conventie artsen voor 2020 gepubliceerd

Op 29 januari jl. werd de nieuwe artsenconventie voor 2020 gepubliceerd. Wie moet er actie ondernemen en hoe en tegen wanneer moet dat?

BELASTINGAANGIFTE - CONTROLE - 03.02.2020

Moet u bedrijfsvoorheffing inhouden op onderhoudsgeld?

De laatste jaren voert de fiscus verhoogde controleacties uit op de in aftrek genomen onderhoudsgelden waarvan de begunstigde in het buitenland woont. Waarom doet hij dat? Welke fiscale verplichtingen worden vaak vergeten?

AFTREKBARE KOSTEN - BEROEPSMATIG GEDEELTE - 03.02.2020

De win-winlening, ook voor u interessant?

Vorig jaar werd er blijkbaar een recordbedrag door ondernemers in Vlaanderen geleend bij familie en vrienden via de zgn. win-winlening. Ah ja, wat is dat dan precies en is dat fiscaal gezien eigenlijk wel interessant? Even kijken...

BELASTBARE INKOMSTEN - DIVERSE INKOMSTEN - 03.02.2020

Hoe wordt een vergoeding voor een gsm-mast belast?

U verleent aan een gsm-operator het recht om een gsm-mast te zetten op een gebouw of terrein waarvan u eigenaar bent. De vergoeding die u in ruil krijgt, is belastbaar, maar hoe?

FISCALE VERMINDERINGEN - GEZINSSITUATIE - 03.02.2020

Al aan het zomerkamp van uw kinderen gedacht?

In de media stond te lezen dat het nu tijd was om aan het zomerkamp van uw kinderen te denken, aangezien veel kampplaatsen reeds ingevuld waren. Hoe zit dat nu weer met de fiscale aftrekbaarheid van de uitgaven voor kinderopvang?

ERVEN EN SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 03.02.2020

Zorgvolmacht om erfbelasting te ontwijken?


HERVORMING VENNOOTSCHAPSRECHT - 03.02.2020

Dwingende bepalingen WVV van toepassing

Sedert 1 januari 2020 zijn de dwingende bepalingen van het WVV ook van toepassing op de (bestaande) vennootschappen. Welke bepalingen zijn van dwingend recht?

DIVIDEND - 03.02.2020

Nettoactieftest en liquiditeitstest: het IBR verduidelijkt... 

Het Instituut van de Bedrijfsrevisoren (IBR) heeft op 30 augustus 2019 technische nota’s over de nieuwe nettoactieftest (balanstest) en liquiditeitstest gepubliceerd. Wat kunnen we daaruit leren? Op welke gegevens moet u zich bij het uitvoeren van beide testen concreet baseren? Wanneer moet de commissaris tussenkomen en wat is precies zijn rol?

ANTIMISBRUIK - 03.02.2020

Antimisbruik in de vennootschapsbelasting: de lange arm van het Europees Hof

Reeds lang wordt bij creatieve fiscale constructies gewaarschuwd voor een mogelijke toepassing van de ‘nieuwe antimisbruikbepaling’ zoals sinds 2012 vervat in art. 344, §1 WIB 92. Een recent arrest van het hof van beroep te Gent leek te pleiten voor een strikte toepassing van de antimisbruikbepaling en leek dus de slagkracht van die bepaling te beperken. Het Hof van Justitie gooit evenwel alsnog roet in het eten van de Belgische belastingplichtige door een ruime interpretatie van de antimisbruikbepaling op te leggen, ook in een louter internrechtelijke context, op grond van de rechtstreekse doorwerking van artikel 6 van de Europese Anti Tax Avoidance Directive (ATAD).

ONROEREND GOED - 03.02.2020

Optioneel btw-stelsel: hoe keuze maken?

Sinds 1 januari 2019 kunt u onder bepaalde voorwaarden ervoor opteren om de verhuur van een onroerend goed aan btw te onderwerpen. Een recent gepubliceerd KB regelt nu de wijze waarop de keuze voor toepassing van het btw-stelsel moet gebeuren. Wat moet u hierover weten?

CONTRACT - 03.02.2020

Nut van een derdenbeding in een overnameovereenkomst

Wanneer kan het in een M&A-context nuttig zijn om de doelvennootschap of een derde partij via een derdenbeding een vorderingsrecht te verlenen?

Wat zijn de rechtsgevolgen van zo’n derdenbeding? Moet de derde ook met het beding instemmen? Welke voorwaarden moeten vervuld zijn opdat het derdenbeding geldig is?


DIENSTEN - 03.02.2020

Doorlopende diensten: de Btw verduidelijkt... 

Wanneer vindt het belastbaar feit plaats bij doorlopende diensten? Wat is het belang van dat belastbaar feit? Wanneer is de btw opeisbaar? Wat zegt de Btw daarover in haar circulaire van 9 juli 2019?