Alle domeinen

2020 - Maart

PERSONEEL - 31.03.2020

Tijdelijke werkloosheid door corona: hoe ‘de pijn verzachten’?

Wanneer u (op dringende gevallen na) geen behandelingen of ingrepen meer doet en de praktijk gesloten heeft, heeft u uw werknemer(s) wellicht op tijdelijke werkloosheid gezet. Die lijden daardoor natuurlijk ook loonverlies. Wist u al dat u daar op een relatief goedkope manier een mouw aan kunt passen?

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - ZIEKENFONDS - 31.03.2020

Wat wanneer u als arts zelf ziek wordt door corona?

Stel, u wordt als arts zelf getroffen door het coronavirus en kunt niet meer werken. Wordt u door het ziekenfonds al als ‘ziek’ beschouwd wanneer u in quarantaine geplaatst wordt of is dat pas wanneer u positief getest heeft? En komt uw verzekeraar gewaarborgd inkomen (GI) wel tussen in geval van een pandemie?

GRONDIG ONDERZOCHT - BELASTINGCONTROLE - 31.03.2020

Is een belastingverhoging van 200% overdreven?

Worden er ten onrechte bepaalde uitgaven afgetrokken als beroepskosten, dan riskeert u een belastingverhoging. Bij het gebruik van ‘valse stukken’ kan die zelfs oplopen tot liefst 200%. Uit een recent arrest blijkt echter dat de fiscus soms te vlug vindt dat het om valse stukken zou gaan. Hoe zit dit in elkaar?

ATTESTEN - MEDISCH RECHT - 31.03.2020

Is een corona-attest e-mailen wel toegestaan?

Voor het telefonisch advies in het kader van corona heeft het RIZIV een vereenvoudigd getuigschrift ontworpen. Het RIZIV stelt ook dat u dat mag e-mailen in pdf-vorm aan de patiënt. Nochtans wordt er altijd verteld dat zoiets – onbeveiligd e-mailen – in strijd zou zijn met de GDPR. Moet u zich daarover zorgen maken?

FINANCIEEL - SUBSIDIES - 31.03.2020

Corona: steun voor lockdown praktijk?

Was uw praktijk in maart door corona 7 opeenvolgende dagen ‘non-actief’ (op dringende zaken na), dan heeft u recht op € 1.291 of € 1.614. Interessant of niet?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - FISCALE CONTROLE - 31.03.2020

Gegevens uit andermans strafdossier gebruikt tegen u?

De BBI krijgt van het gerecht inzage in een strafdossier tegen een drankenhandel, die voor grote bedragen zonder factuur geleverd had aan horecazaken. Op basis van stukken uit dat dossier verhoogt de BBI de omzet van een caféhouder die klant was van de drankenhandel. Wat vond de rechter daarvan?

BELASTINGAANGIFTE - TERMIJNEN - 31.03.2020

Waar kopie van uw aanslagbiljet vinden?


BTW - AANGIFTE - 31.03.2020

Btw betalen op invoer?


BELASTINGAANGIFTE - TERMIJNEN - 31.03.2020

Betalingsuitstel door coronavirus

Om bedrijven financiële ademruimte te geven ten tijde van de coronacrisis, heeft de overheid enkele indienings- en betalingsfaciliteiten verleend. Welke dan?

SOCIAAL STATUUT - SOCIALE BIJDRAGEN - 31.03.2020

Tijdelijke versoepeling overbruggingsrecht


PENSIOEN - WETTELIJK PENSIOEN - 27.03.2020

Als zelfstandige uw studiejaren fiscaal voordelig afkopen!

Om later een hoger pensioen te krijgen, kunt u (bepaalde) studiejaren tot 30 november 2020 afkopen tegen een gunsttarief. Daarna zal de afkoop van die jaren in principe meer kosten. Is deze afkoopmogelijkheid voor u ook interessant?

BELEGGEN - INTERESTEN - 27.03.2020

Welke opties heeft u als u wilt sparen en niet beleggen?

Door de coronacrisis wilt u een deel van uw vermogen risicoloos aan de kant zetten. Wat zijn dan de mogelijkheden en wat brengt het op (spaarrekening, termijnrekening, spaarverzekering, cashfonds)? Hoe zit dat fiscaal?

SCHENKING - NEDERLANDSE NOTARIS - 27.03.2020

Belgische of Nederlandse STAK?


GROEPSVERZEKERING - 27.03.2020

Zit u nu ook met een tekort in uw groepsverzekering?

U las het wellicht ook in de krant: volgens een studie van de FSMA kijken heel wat bedrijfspensioenplannen tegen een financieringstekort aan. Hoe groot is dat probleem eigenlijk echt? Hoe kunt u het risico voor uw bedrijf beperken?

Welke types groepsverzekeringen bestaan er en wat is het belang van dat onderscheid? Doet u er goed aan om om te schakelen naar een ander type groepsverzekering, als uw bedrijf nog een ‘defined benefits’-plan heeft? Kan de bedrijfsleider zelf autonoom over die omschakeling beslissen?


SOCIALE VERKIEZINGEN - 27.03.2020

Geen sociale verkiezingen in mei 2020?

Op 17 maart 2020 werd er binnen de Groep van Tien een informele consensus bereikt om de sociale verkiezingen uit te stellen. Dit werd ondertussen ook bevestigd door het VBO en door de FOD WASO. De praktische en de juridische regeling hieromtrent zullen in de komende dagen verder uitgewerkt worden. Wat onderneemt u het best in de tussentijd? Welke impact heeft dit voor u? Wat met de occulte beschermingsperiode?

BUITENLAND - 27.03.2020

Verliezen buitenlandse vaste inrichting: nu striktere voorwaarden aftrekbaarheid

Wanneer de vennootschap in het verleden verliezen leed in het buitenland – hetzij gekoppeld aan een buitenlandse vaste inrichting, hetzij gekoppeld aan een buitenlands onroerend goed – dan konden deze verliezen, binnen een welbepaald fiscaal kader, afgezet worden ten aanzien van het resultaat dat de vennootschap in België realiseerde. In het kader van de hervorming van de vennootschapsbelasting worden de voorwaarden waaraan voldaan moet worden om de buitenlandse verliezen in aftrek te brengen, vanaf aanslagjaar 2021 substantieel verstrengd.

ROERENDE VOORHEFFING - 27.03.2020

Wat als er onvoldoende roerende voorheffing (rv) aan de bron is ingehouden?

Als schuldenaar van roerende inkomsten bent u verplicht om de rv aan de bron in te houden en ze tijdig door te storten aan de fiscus, tenzij wanneer er een vrijstelling voorhanden is. De praktijk toont echter aan dat dit niet altijd correct verloopt. Wat zijn dan de gevolgen? Daarnaast kan het ook zijn dat u met de schuldeiser een netto gegarandeerde interest heeft afgesproken. Hoe bruteert u die interest dan correct? Een recente circulaire (circ. 2020/C/21, 29.01.2020) verduidelijkt.

MANAGEMENTVENNOOTSCHAP - 27.03.2020

Kan de fiscus het bestaan van een (management)vennootschap negeren?

Bedrijfsleiders en financieel managers leveren hun prestaties vaak via een managementvennootschap. Kan de fiscus het bestaan van een (management)vennootschap negeren en de inkomsten van die vennootschap bij de zaakvoerder belasten?

Wanneer kan de fiscus de juridische realiteit toch aan de kant schuiven? Wanneer is er effectief sprake van simulatie of van fiscaal misbruik? Wat zei het Hof van Cassatie onlangs daarover in een specifiek dossier?


ZIEKTEVERZUIM - 27.03.2020

Coronavirus: hoe als werkgever het best aanpakken?

Hoe pakt u de corona-epidemie het best aan op de werkvloer? Is de werkgever verplicht om maatregelen te nemen? Wat kunt u ondernemen als een collega die ziek is, toch op het werk verschijnt of niet uit vakantie kan terugkeren naar België? Kan de werkgever eisen dat een collega die naar besmet gebied gereisd is, toch thuisblijft of bewijst dat hij niet ziek is?

INTERESTEN - 27.03.2020

Groep van vennootschappen: hoe nieuwe 30% ebitda thin-cap-regel toepassen?

Voor boekjaren die starten op of na 1 januari 2019, zijn de netto-interestlasten nog slechts aftrekbaar in de mate dat ze niet hoger liggen dan 30% van de fiscale ebitda. Op 20 december 2019 verscheen het KB dat de praktische uitwerking van die nieuwe regeling moet verduidelijken. Hoe stelt u de fiscale ebitda vast en hoe verdeelt u het grensbedrag van € 3.000.000 binnen een groep van vennootschappen?

TANTIÈMES - 27.03.2020

Wanneer is er op een tantième btw verschuldigd?

Er bestaan in de praktijk soms misverstanden over de vraag of u btw moet rekenen als de algemene vergadering binnenkort beslist om een tantième toe te kennen aan een bestuurder-vennootschap. Is dat anders wanneer het om een bestuurder-natuurlijk persoon gaat? Wanneer is de btw dan opeisbaar?

CONTRACT - 27.03.2020

MAC-clausules in de M&A-praktijk: de zoektocht naar het evenwicht

Gezien de recente gebeurtenissen inzake het coronavirus wint de ‘Material Adverse Change’-clausule (MAC) opnieuw aan belang. Een MAC-clausule is een vaak gebruikte clausule in een overnameovereenkomst die (één van) de partijen het recht geeft om de overeenkomst te beëindigen wanneer er zich tussen ‘signing’ en ‘closing’ wezenlijk ongunstige wijzigingen voordoen. Wat is de juridische kwalificatie van zo’n MAC-clausule? Wat zijn de aandachtspunten bij het opstellen ervan?

GEZONDHEID OP HET WERK - 27.03.2020

Naar de arbeidsarts wegens corona?


WERKORGANISATIE - 27.03.2020

Coronatelewerk: hoe zit dat juridisch?

Sinds 18 maart 2020 moet u uw werknemers in het kader van de coronacrisis thuiswerk opleggen. Dat is toen wellicht halsoverkop gegaan. Waarom en hoe kunt u dat nu nog op juridisch vlak een basis geven?

RSZ - VOORDEEL LAPTOP - 27.03.2020

Verbod op privégebruik van de laptop: hoever gaat dat?

Als u een bedrijfslaptop ter beschikking stelt van uw werknemers die zij ook privé mogen gebruiken, maakt dat een voordeel uit (van in principe € 72 per jaar) dat onderworpen is aan RSZ-bijdragen. Alleen als u privégebruik verbiedt, is dat niet nodig. Hoever moet dat verbod dan gaan? Een recent arrest is bijzonder soepel...

VERVANGINGSOVEREENKOMST - 27.03.2020

Automatisch einde bij terugkeer, dus geen bepaalde duur?

Een werkgever wou een vervangingscontract sluiten dat automatisch ten einde zou lopen als de schorsing van de vervangen werknemer zou eindigen. Doordat het contract niet goed opgesteld was, liep dat plan echter in het honderd. De vervanger meende nl. dat die clausule niet speelde. Hoe kwam dat?

ARBEIDSONGEVALLENVERZEKERING - 27.03.2020

Een ongeval bij thuiswerken door corona?


SOCIALE VERKIEZINGEN - 27.03.2020

Hoe zal er bij u gestemd worden?

De sociale verkiezingen worden dan wel uitgesteld, het gaat hier niet om ‘afstel’, ook niet van de juridische vragen. Tenzij u op dag X voor elektronisch stemmen gekozen heeft, is het stemmen in een stembureau bv. nog altijd de regel. Wat dan met de werknemers die op de verkiezingsdag niet aanwezig (kunnen) zijn?

VAKANTIE - 27.03.2020

Hoe nog vakantie behouden voor na de coronacrisis?

De voorbije weken waren er wellicht ook bij u werknemers die door de coronacrisis en de sluiting van de scholen, vakantiedagen ‘opgeofferd’ hebben om bij de kinderen te blijven. Als die vakantiedagen eerst voor later op het jaar bedoeld waren, welke oplossingen zijn er dan om de komende weken nog te overbruggen?

TIJDELIJKE WERKLOOSHEID - 27.03.2020

Tijdelijk werkloos door corona: wat brengt dat op?

Als u ook (een deel van) uw werknemers in werkloosheid heeft moeten zetten ingevolge een sluiting (van een afdeling) wegens de coronacrisis, is de kans reëel dat u vragen krijgt als “Hoeveel ga ik nu ‘verdienen’?”. Even kijken hoe dit werkt...

DISCRIMINATIE - PERSONEELSBELEID - 27.03.2020

Genderwet uitgebreid met o.a. adoptie en ivf

Op 9 maart 2020 werd de zgn. Genderwet uitgebreid met nieuwe criteria, zoals vaderschap, meemoederschap, borstvoeding, ivf en adoptie. Een (direct) onderscheid op basis van deze criteria wordt daardoor gelijkgesteld met een (direct) onderscheid op basis van geslacht. Welke gevolgen heeft dit?

LASTIGE KLANTEN - UITVOERING WERKEN - 27.03.2020

Als uw klant een deel zelf wil doen...

Nadat u een aannemingsovereenkomst gesloten heeft, beslist uw klant om een deel van de werken uiteindelijk toch niet te laten doorgaan of ze zelf uit te voeren. Moet u dat dan zomaar aanvaarden? Hoe gaat u praktisch te werk?

OFFERTES & CONTRACTEN - VERTRAGINGSBEDING - 27.03.2020

Is de deadline verschoven door de coronacrisis?

Door het coronavirus moet u als aannemer misschien tijdelijk bepaalde werven stilleggen. U had nochtans misschien een strikte deadline afgesproken en er waren eventueel ook vertragingsboetes afgesproken. Hoe zit dat dan juist?

PERSONEEL - ARBEIDSVOORWAARDEN - 27.03.2020

Aansprakelijk voor de privéspullen van uw personeel?

De portefeuille of smartphone van uw werknemer wordt gestolen op de werf. Of er wordt ingebroken in zijn wagen terwijl hij bij u aan de slag is. Kan hij u hiervoor dan aansprakelijk stellen en vragen dat u zijn schade vergoedt?

ONROEREND GOED - HUUR - 27.03.2020

Mag u verbouwen in een pand dat u huurt?

U huurt een pand voor uw zaak en u wilt dat graag verbouwen. Heeft u toestemming nodig van de verhuurder? Speelt het daarbij een rol of het gaat om een handelspand dat valt onder handelshuur of bv. om een magazijn, kantoor, ... ?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 27.03.2020

Kan de BV(BA)-vruchtgebruiker nog verbouwingen aftrekken?

Stel, uw vennootschap is vruchtgebruiker van het gebouw waarin u woont én werkt. Als u verbouwingswerken laat doen die (ook) betrekking hebben op het privédeel, zijn dit dan beroepskosten voor uw vennootschap? Een arrest licht toe...

RECHT - VLAAMSE CORONAPREMIE - 26.03.2020

Vlaamse corona-hinderpremie als u moet sluiten


FISCAAL - BTW MEENEEMGERECHTEN - 26.03.2020

Tijdelijk overschakelen op meeneemgerechten: wat met btw?

U wilt als restauranthouder door de verplichte coronasluiting tijdelijk overschakelen op meeneemgerechten. Wat is dan het toepasselijke btw-tarief? En moet u die geleverde maaltijden en dranken dan ook nog opnemen in uw witte kassa, volstaat een btw-bonnetje of moet u helemaal niets doen?

FISCAAL - BTW WAARDEBONNEN - 26.03.2020

Uw waardebonnen promoten voor na de coronacrisis!

Als ondernemer zijn het momenteel moeilijke tijden en moet u creatief op zoek naar inkomsten. Inspelen op het solidariteitsgevoel en (online) waardebonnen van uw zaak promoten om na de crisis bij u te komen kopen, kan dan een piste zijn. Hoe zit dat ook alweer op fiscaal en btw-technisch vlak met zulke bonnen?

HANDELSHUUR - HUURPRIJS - 26.03.2020

Uw zaak sluit, dan nog huur te betalen?

Horecazaken en sommige winkels moeten verplicht sluiten wegens corona. Moet u als handelshuurder dan nog de huur betalen? Hoe zit dat precies in elkaar?

RECHT - SUBSIDIES BRUSSEL EN WALLONIË - 26.03.2020

Coronapremie in Brussel of Wallonië?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - LOON - 26.03.2020

Is het niet boeken van uw loon een materiële vergissing?

Een vennootschap heeft een bedrijfsleidersbezoldiging vergeten te boeken in de kosten. Voor een bezwaarschrift is ze te laat en dus vraagt ze een zgn. ambtshalve ontlasting waarvoor er meer tijd is, maar waarvoor ze wel moet bewijzen dat het niet boeken van het loon een zgn. materiële vergissing is. Is dat ook zo?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - AFTREKBARE KOSTEN - 26.03.2020

Hoeveel van een gebouw afschrijven over welke termijn?

Koopt uw vennootschap een gebouw, dan is dat met inbegrip van een stuk niet-afschrijfbare grond. Hoe moet u dan eigenlijk de waarde van het grondgedeelte bepalen en op welke termijn mag u het gebouw dan afschrijven?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 26.03.2020

Kopie van uw aanslagbiljet nodig?


ONROEREND GOED - 26.03.2020

Bijna vier maanden sinds compromis?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - VOORZIENINGEN - 26.03.2020

Een voorziening voor garantieverplichtingen aanleggen?

Uw boekhouder stelt voor om voor boekjaar 2019 een voorziening aan te leggen voor garantieverplichtingen. Kan zo’n voorziening sinds de hervorming van de vennootschapsbelasting nog wel fiscaal vrijgesteld worden, en wanneer dan?

FINANCIEEL - WAARBORG - 26.03.2020

Fiscus gaat mee de strijd aan tegen het coronavirus

Door de verspreiding van het coronavirus ondervindt ook uw BV(BA) wellicht financiële moeilijkheden. Om daaraan tegemoet te komen, heeft de regering niet enkel uitstel verleend voor bepaalde aangiften en betalingen, maar kan ze desgevallend ook nog andere financiële steun aanvragen. Eens kijken hoe dat zit...

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 26.03.2020

Kosten verworpen wegens te laag belastbaar voordeel?

Krijgt u ‘gratis’ een woning van uw BV(BA) ter beschikking in ruil voor uw bestuurderprestaties, dan wordt u daarop privé belast en zijn die kosten in principe aftrekbaar voor uw BV(BA). Kan de fiscus de aftrek verwerpen als hij vindt dat het belastbaar voordeel te laag is? Op 19.03.2019 heeft de rechter zich daarover uitgesproken. Wat moet u daarvan onthouden?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 26.03.2020

Gelijkenis en verschil tussen interest- en huurherkwalificatie?

Ontvangt u interesten van uw vennootschap of verhuurt u aan haar een gebouw, dan kan er soms een fiscale herkwalificatie zijn. Welke gelijkenissen en verschillen zijn er tussen beide herkwalificatieregelingen?

BEDRIJFSLEIDER - SOCIAAL STATUUT - 26.03.2020

Coronavirus en uw sociale bijdragen...

Het eerste kwartaal van 2020 is bijna voorbij en dus moet u normaliter eerstdaags uw voorlopige sociale bijdragen betalen. Door de coronacrisis zijn er echter verschillende gunstmaatregelen. Een overzicht…

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 26.03.2020

Vennootschapsbijdrage voor 2020


SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 24.03.2020

Recht op een uitkering als zelfstandige door coronacrisis?

Stel, u werd zelf ziek door het virus of u moest er uit voorzorg even tussenuit waardoor u ook een tijdlang niet kon werken... Welke uitkering kunt u dan genieten? En wat als u uw zaak moet sluiten?

ONROEREND GOED - HANDELSHUUR - 24.03.2020

Verhuurder wil huurprijs verhogen na een verbouwing

U huurt een handelspand en de verhuurder vraagt een verhoging van de huurprijs tijdens de lopende handelshuur. Het gebouw werd immers recent gerenoveerd en volgens hem stijgt daardoor de waarde. Mag hij dat zomaar doen?

VENNOOTSCHAP - VRIJ AANVULLEND PENSIOEN - 24.03.2020

Telt een tantième ook mee voor uw VAPZ?


FISCAAL - INVESTERINGSAFTREK - 24.03.2020

Investeringsaftrek op een voorschotfactuur?


FISCAAL - STEUNMAATREGELEN - 24.03.2020

Fiscus mee in de strijd tegen corona!

Ook uw zaak voelt ongetwijfeld de financiële gevolgen van de coronacrisis. Gelukkig komt de overheid tussen om u wat financiële ademruimte te geven. Eens kijken hoe dat concreet zit...

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - SOCIALE BIJDRAGEN - 24.03.2020

Corona en uw sociale bijdragen als zelfstandige...

Het coronavirus COVID-19 slaat wild om zich heen met ongeziene economische gevolgen. Gelukkig zijn er enkele faciliteiten voorzien voor de betaling van uw sociale bijdragen als zelfstandige. Hoe zit dat precies?

PERSONEEL - LOONKOSTEN - 24.03.2020

Wat wanneer betalen bij telewerk of werkloosheid?

In deze tijden van coronacrisis is de kans groot dat uw personeel sinds 18 maart 2020 (of zelfs nog vroeger) ofwel op werkloosheid gezet is, ofwel ‘in opdracht’ van de overheid van thuis uit werkt. Welke gevolgen hebben deze twee ‘pistes’ op uw financiële verplichtingen m.b.t. loon en dergelijke?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 24.03.2020

Wanneer zijn de kosten van een jacht aftrekbaar?

Een vennootschap koopt een zeiljacht en neemt de afschrijvingen en andere kosten ervan in aftrek. De fiscus verwerpt de kosten omdat de bijzondere voorwaarden voor de aftrek van kosten van een jacht niet vervuld zouden zijn. Wat zijn die voorwaarden en was de rechter het met de fiscus eens?

BEDRIJFSLEIDER - DIVIDEND - 24.03.2020

Hoeveel dividend of tantième voor boekjaar 2019?

Binnenkort moet u beslissen over de jaarrekening voor boekjaar 2019 en meer bepaald over de bestemming die u aan het resultaat zal geven. Wanneer kunt u kiezen voor een uitkering als dividend of tantième en hoe groot mag dat dividend of dat tantième dan zijn?

BEDRIJFSLEIDER - BEZOLDIGING - 24.03.2020

Welk fiscaal statuut heeft een vaste vertegenwoordiger?

Wanneer een vennootschap bestuurder of zaakvoerder is van een andere vennootschap, moet er een zgn. vaste vertegenwoordiger aangesteld worden. Welk fiscaal statuut heeft die volgens het Hof van Cassatie?

BTW - BTW OP AUTO’S - 24.03.2020

Hoe zit dat met de btw als u uw auto verkoopt?

Naar aanleiding van het autosalon heeft u een nieuwe auto gekocht en zet u uw huidige te koop voor € 10.000. Hoe factureert u deze verkoop correct? Hoeveel btw moet u aanrekenen? En kunt u de historische btw in uw voordeel herzien?

BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL ALLE AARD - 24.03.2020

Hoeveel VAA voor uw schuld rekening-courant 2019?

Het tarief van het voordeel gratis lening van 2019 is bekend. Hoe moet u dat voordeel berekenen? Kunt u een ander tarief gebruiken? En moet u dan ook uw fiscale fiche 281.20 (laten) aanpassen?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 24.03.2020

Denk nu aan uw belastingvrij dividend!

Om het slapend geld op spaardeposito’s actief te laten investeren in bedrijven, voorziet de Programmawet van 25.12.2017 in een vrijstelling van belasting op € 812 (inkomstenjaar 2020) aan dividenden. Hoe zit dat juist?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 24.03.2020

Steunmaatregelen ingevolge coronavirus


AANGIFTE - BELASTINGEN - 23.03.2020

Corona: uitstel van betaling en aangifte

Naar aanleiding van de coronacrisis heeft de FOD Financiën op 18.03.2020 een bericht verzonden i.v.m. bijkomende steunmaatregelen. Het komt erop neer dat u sommige aangiften later mag indienen en dat er ook een uitstel van betaling is. Hoe zit dat juist?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 23.03.2020

Onroerende voorheffing: kunt u verminderingen genieten wegens improductiviteit?

De jaarlijkse onroerende voorheffing wordt berekend op het ‘kadastraal inkomen’, het fictieve jaarlijkse netto-inkomen van het onroerend goed. Maar wat als uw onroerend goed geen inkomen opgebracht heeft? In deze bijdrage gaan we dieper in op de regels die gelden in Vlaanderen.

BUITENLAND - 23.03.2020

Belastingkrediet voor Franse (en andere buitenlandse) dividenden

Beleggers kunnen in bepaalde omstandigheden recht hebben op een verrekening van buitenlandse bronheffing. Dat bevestigde het hof van beroep te Antwerpen recent nog een keer in verband met dividenden van Franse oorsprong (Antwerpen, 17.12.2019) . Voorlopig wijzigt er echter weinig in de praktijk omdat de fiscale Administratie (opnieuw) wacht op het Hof van Cassatie. Wat onderneemt u intussen het best om uw rechten veilig te stellen?

BEROEPSKOSTEN - AUTOKOSTEN - 23.03.2020

Net geen fakehybride in 2020 maar net wel vanaf 2021, kan dat?

U heeft geluk. De fiscus heeft zijn lijst van valse hybrides gepubliceerd en de plug-inhybride die uw vennootschap u ter beschikking stelt staat er niet op. Kunt u nu op uw twee oren slapen?

ACTUALITEIT - ZELFSTANDIGEN - 23.03.2020

Sociale bijdragen 2020 voor zelfstandigen nu al bijsturen?

Een zelfstandige in hoofdberoep moet ieder kwartaal voorlopige sociale bijdragen betalen op het inkomen van drie jaar terug. Indien de geschatte inkomsten van 2020 merkbaar lager zullen zijn doordat men bv. het wat rustiger aandoet of in financiële moeilijkheden raakt ten gevolge van de coronacrisis, kan men gelukkig een uitstel, vermindering of vrijstelling van sociale bijdragen aanvragen. Wat is dan de beste keuze? En wat doet u het best indien uw inkomen merkbaar hoger ligt dan drie jaar terug?

INTERESTEN - 23.03.2020

30% ebitda thin-cap-regel: nieuwe regels invulling de minimis van € 3 miljoen voor groepsvennootschappen

Met ingang van aanslagjaar 2020 werd een aftrekbeperking van het financieringskostensurplus in functie van de ebitda van de vennootschap ingevoerd, weliswaar met een de minimis van € 3 miljoen. Een recent KB (KB 20.12.2019) verduidelijkt nu hoe de € 3 miljoen binnen een groep van vennootschappen verdeeld moet worden over de belastingplichtigen.

BTW - INTERNATIONALE VERRICHTINGEN - 23.03.2020

Bewijs van een intracommunautaire levering van goederen wordt duidelijker!

Via de ‘quick fixes’ die op 1 januari in werking getreden zijn, werd onder meer een wettelijk vermoeden ingesteld om het bewijs inzake een vrijgestelde intracommunautaire levering van goederen te leveren (nieuw KB nr. 52, BS 23.12.2019) . Dit wettelijk vermoeden is geldig tot het tegendeel bewezen wordt, hetgeen betekent dat de bewijslast in feite omgekeerd wordt en het bijgevolg aan de Administratie is om dit te weerleggen. Hoe zit dat juist? En is er een verschil in bewijsvoering naargelang de koper of de verkoper instaat voor het vervoer?

WONINGHUUR - WERKEN & VERBOUWINGEN - 23.03.2020

Vlaamse huurwoning of -kamer vanaf 2021 niet meer geschikt

In het nieuws kwam dat duizenden studentenkamers in het Vlaams gewest binnenkort afgekeurd kunnen worden door de strengere huurnormen. Hoe zit dat precies en hoe weet u dan of een woning of studentenkamer aan de normen voldoet?

HANDELSHUUR - HERZIENING HUURPRIJS - 23.03.2020

Handelshuur en de ‘coronaovermacht’...

Horecazaken en winkels moeten verplicht sluiten omwille van corona. Moet de huurder in zo’n geval dan nog de huur betalen? Hoe zit dat precies in elkaar?

VLAAMS GEWEST - FISCAAL - 23.03.2020

Hoe uw Vlaamse woonbonus behouden met de pandwissel?

Via een zgn. pandwissel kunt u uw oude Vlaamse woonbonus voor woning A bij de aankoop in 2020 van een nieuwe gezinswoning B, toch behouden voor woning B. In de praktijk zijn daar nog wel wat vragen rond. Eens kijken...

VERKOOP - OPENBARE VERKOOP - 23.03.2020

Een bod op Biddit en daar nog op terugkomen?


VERKOOP - ECHTGENOTEN - 23.03.2020

Een bod als koppel op Biddit, hoe gaat dat?


FISCAAL - MEERWAARDEN - 23.03.2020

Belastbare winst bij verkoop en toch € 0 belastingen?

Een particuliere klant kan een woning aangekocht voor € 300.000 verkopen tegen € 400.000. Vermits hij die woning zelf nog maar drie jaar had, zal hij op de winst wel belast worden. Hij vraagt u hoeveel hij van die € 100.000 netto zal overhouden. Eens kijken hoe dat zit...

HANDELSHUUR - WERKEN & VERBOUWINGEN - 23.03.2020

Mag de huurder uw commercieel pand verbouwen?

U verhuurt een handelspand, een kantoorgebouw, een magazijn, enz. Mag uw huurder dan verbouwingen uitvoeren aan het pand of hangt dat af van wat er in het contract voorzien is?

VASTGOEDMAKELAAR - PERSONEEL - 23.03.2020

Tijdelijke werkloosheid in de vastgoedsector

Naar aanleiding van de coronacrisis zijn er veel werkgevers uit de vastgoedsector (PC 323) die voor het eerst personeel in tijdelijke werkloosheid plaatsen. In welke gevallen kan dat? Hoeveel verdienen uw werknemers dan nog?

MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 23.03.2020

De algemene vergadering is uitgesteld omwille van corona...

Gezien de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad i.v.m. corona zullen algemene vergaderingen de komende tijd niet kunnen plaatsvinden. Wat dan als er dringend een beslissing nodig is? Kan dat ook op afstand gebeuren?

CORONA - 20.03.2020

Corona en nog eens Corona

Aangezien het wettelijke pensioen als zelfstandige niet veel voorstelt, heeft u misschien ook een groepsverzekering of een VAPZ lopen. Hoeveel belasting u bij de uitkering van dat aanvullende pensioen betaalt, hangt samen met uw loopbaan en uw leeftijd. Hoe zit dat precies en wat is er daaraan gewijzigd?

ZIEKENHUISARTS - 18.03.2020

Wat als het netwerk uw dienst zou delokaliseren?

Met de oprichting van zgn. locoregionale ziekenhuisnetwerken zou er ook gedacht kunnen worden aan het concentreren van een dienst in één (enkel) ziekenhuis van zo’n netwerk, wat tot het opdoeken van die dienst in de andere ziekenhuizen zou kunnen leiden. Kan dit zomaar en wat zijn dan uw rechten als individuele arts?

GOED OM TE WETEN - BEWAARTERMIJNEN - 18.03.2020

Nieuwe bewaartermijn voor RX-en en labo-docs


GOED OM TE WETEN - TANDARTSEN - 18.03.2020

Accreditering tandarts 2019: deadline 31.03.2020


GRONDIG ONDERZOCHT - AANSPRAKELIJKHEID - 18.03.2020

Niet (meer) aansprakelijk voor achterlaten kleine watjes?

Het niet-achterlaten van ‘vreemde voorwerpen’, bv. kompressen, na een operatie wordt meestal als een zgn. resultaatsverbintenis beschouwd, wat ertoe leidt dat er van een haast automatische aansprakelijkheid sprake zal zijn. Uit een recent arrest dat zelfs de media haalde in februari 2020, blijkt nu iets anders. Wat precies?

FISCAAL - BELASTINGAFTREK - 18.03.2020

Is een huwelijks- of communiegeschenk aftrekbaar?

Moet u naar een feest (bv. een huwelijk, communie of babyborrel) van een beroepsmatige relatie (bv. van een associé, een (thuis)verpleegster, enz.), dan denkt u er misschien aan om het cadeau in de beroepskosten van uw praktijk te steken. Is dat een goed idee en waarmee moet u dan rekening houden?

RIZIV-BIJDRAGE - 18.03.2020

Sociaal statuut 2020 zal vanzelf komen

Tot vorig premiejaar (2019) moest u de RIZIV-bijdrage (sociaal statuut) formeel aanvragen via een papieren formulier. Vanaf premiejaar 2020 zal het RIZIV u echter niet langer zo’n formulier toesturen. Hoe komt dat?

WETTELIJK PENSIOEN - 18.03.2020

Wat met uw pensioen als u een gemengde loopbaan had?

Stel, behoudens uw loopbaan als zelfstandige heeft u ook nog (al dan niet deeltijds) als werknemer gewerkt (in combinatie met of na afloop van uw ‘activiteit’ als arts). Wat betekent zo’n zgn. gemengde loopbaan dan voor uw latere pensioen en krijgt u dan ook het minimumpensioen?

WEBDIENSTEN - TAAL - 17.03.2020

Aanvullingen op Google Translate

Voor een vertaling grijpt u wellicht automatisch terug op Google Translate. Maar bent u al bekend met deze handige aanvullingen?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 17.03.2020

Nieuw in de iOS e-mailapp

De recentste iOS- en iPadOS-updates brengen opvallend veel nieuwigheden mee voor de e-mailapp op iPhone of iPad. De hoogste tijd voor een overzicht.

SOFTWARE - WINDOWS - 17.03.2020

Waarin verschilt Windows 10 Pro nu eigenlijk?

Waarin verschilt Windows 10 Pro van Windows 10 Home voor thuisgebruik? Heeft u als professionele gebruiker eigenlijk wel echt de Pro-versie nodig?

EIGEN WEBSITE - VARIA - 17.03.2020

Dit leert u van de ‘grote jongens’

Grote webshops gebruiken allerlei overtuigingstechnieken om de belangstelling te wekken en de consument tot kopen aan te zetten. Wij verzamelden voor u vier verkooptrucs van ‘de groten’.

SOFTWARE - FOTO - 17.03.2020

De beste apps om foto’s te bewerken op uw smartphone

Met uw smartphone heeft u altijd een fototoestel op zak. Als u bepaalde foto’s er zo goed mogelijk wilt laten uitzien, loont het de moeite om ze nog even te bewerken met een gespecialiseerde app.

CONSUMENT - FINANCIEEL - 17.03.2020

Kosten bij bestelling buiten de EU

Overweegt u een aankoop in een niet-Europese (bv. Chinese) webshop? De kosten kunnen dan oplopen.

SLECHTE BETALERS - 17.03.2020

Uw klant of leverancier is failliet of in ‘WCO’: wat nu?

Elke ondernemer komt er vroeg of laat mee in aanraking: uw klant of leverancier gaat failliet of vraagt een gerechtelijke reorganisatie (het vroegere WCO), terwijl u nog een tegoed heeft of nog goederen onder eigendomsvoorbehoud geleverd heeft. Welke stappen kunt of moet u dan ondernemen? Kunt u op dat moment nog beslag leggen? Wanneer is uw vordering bevoorrecht?

AFSCHRIJVINGEN - 17.03.2020

Nieuwe afschrijvingsregels: welke gevolgen voor uw investeringen in 2019 en 2020?

In de derde fase van de hervorming van de vennootschapsbelasting worden o.a. strengere fiscale afschrijvingsregels van kracht. Wat is er op het vlak van afschrijvingen nu precies gewijzigd, vanaf wanneer gelden de nieuwe regels, en wat zijn de gevolgen ervan voor de investeringen van uw vennootschap in 2019 en de investeringen die u dit jaar nog zou willen verrichten?

ONTSLAG - 17.03.2020

Ontslagmotivering: zowel de vorm als de inhoud zijn belangrijk!

Als de ontslagen werknemer minstens 6 maanden in dienst was, dan moet u het ontslag motiveren. Welke vormvereisten moet u dan naleven? Welke sancties riskeert u? Wanneer kan de werknemer een vergoeding vragen wegens kennelijk onredelijk ontslag? Hoeveel bedraagt die vergoeding? Wat leert de recente rechtspraak ons over die motiveringsplicht?

GESPLITSTE AANKOOP - 17.03.2020

Gesplitste aankoop: regels in de drie gewesten nu opnieuw gelijk

Een gesplitste aankoop waarbij u het vruchtgebruik van een onroerend goed koopt en uw kinderen de blote eigendom, is een populaire techniek van vermogensplanning.

De Raad van State heeft eerder een betwist standpunt van de Vlaamse Belastingdienst vernietigd. De federale Belastingadministratie heeft nu bevestigd dat de uitspraak van de Raad van State ook in het Waals en het Brussels Hoofdstedelijk gewest van toepassing is.

Moet u de voorafgaande schenking nu niet meer registreren? Wat zijn dan de gevolgen als u daarna binnen de drie jaar overlijdt?


GDPR - 17.03.2020

Vastgoed verhuren via uw vennootschap: vergeet de AVG niet!

Heel wat bedrijfsleiders verhuren vastgoed via hun (management)vennootschap of via een aparte patrimoniumvennootschap. Daarbij besteden zij vooral aandacht aan de verhuuractiviteit zelf en aan de fiscale aspecten.

Als de vennootschap verhuurt, dan zijn de huurders ofwel natuurlijke personen, ofwel ondernemingen of organisaties die vertegenwoordigd worden door een natuurlijk persoon. Omdat de vennootschap dan persoonsgegevens verwerkt, moet ze de AVG toepassen. Wat houdt dat concreet in?


FAILLISSEMENT - 17.03.2020

Op welke uitkeringen heeft een zelfstandige recht na een faillissement?

Als uw kind overweegt om zelfstandige te worden, dan heeft u zich wellicht ook al de vraag gesteld op welke uitkeringen een zelfstandige na een faillissement aanspraak kan maken.

Wanneer heeft een zelfstandige recht op een werkloosheidsuitkering? In welke gevallen kan een zelfstandige een overbruggingsuitkering genieten? Kan hij kiezen welke uitkering hij neemt?

Wat zijn de gevolgen van die stopzetting voor zijn pensioenrechten?


SUCCESSIEPLANNING - 17.03.2020

Restschenking voor de Nederlandse notaris: twee keer bingo of twee keer erfbelasting?

Wie naar de Nederlandse notaris stapt voor een restschenking van zijn vastgoedvennootschap, maatschap of beleggingsportefeuille, ontsnapt met wat geluk twee generaties lang aan erfbelasting. Maar als u pech heeft, betaalt u toch twee keer erfbelasting. Hoe zit dat precies in elkaar en hoe vermijdt u dat u twee keer erfbelasting betaalt?

BUITENLAND - 17.03.2020

Uw IPT of uw pensioen in het buitenland opnemen: nog zinvol?

De laatste jaren verhuizen steeds meer gepensioneerden naar het Zuiden. Dat heeft niet alleen te maken met het warme klimaat, maar ook met de wens om op die manier het moeizaam opgebouwd aanvullend pensioen uit de handen te houden van de Belgische fiscus. Is dit nog zinvol? Kan België fiscaal gezien gemakkelijk buitenspel gezet worden? Betaalt u na zo’n verhuis ook op uw wettelijk pensioen minder belastingen? En is het sop de kool dan uiteindelijk wel waard?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 17.03.2020

Auteursrechten voor bedrijfsleiders: Rulingcommissie scherpt de regels nu aan

We gingen in een eerder advies reeds uitgebreid in op het fiscaal regime van auteursrechten voor bedrijfsleiders.

We kondigden toen aan dat de Dienst Voorafgaande Beslissingen (DVB) striktere voorwaarden zou opleggen in verband met de omvang van die vergoedingen. Inmiddels zijn de eerste beslissingen in die zin bekend.

Concreet legt de Rulingcommissie nu bijkomende restricties op in situaties waar er, naast de bedrijfsleider, nog andere ‘creatieve’ personen werkzaam zijn in de vennootschap (werknemers, enz.).


BELASTBARE INKOMSTEN - MEERWAARDEN - 17.03.2020

Is winst op de verkoop van de eigen woning belastbaar?

Een vrouw verkoopt na een relatiebreuk een woning die ze samen met haar partner gekocht had. De fiscus belast de winst als een ‘snelle’ meerwaarde. Volgens de vrouw is dat ten onrechte wegens eigen woning. Wat zei de rechter?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - FISCALE CONTROLE - 17.03.2020

Akkoord onder voorbehoud of alleen door u getekend?

Een collega ondertekent met de fiscus een akkoord, maar met voorbehoud. De aanslag die op het akkoord gebaseerd is, vecht hij aan, onder andere omdat de fiscus geen rekening gehouden heeft met het voorbehoud én omdat zijn vrouw niet mee ondertekend heeft. Wat vond de rechter daarvan?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - 17.03.2020

Wat mag naar de prullenmand?


BELASTINGBEREKENING - VOORAFBETALINGEN - 17.03.2020

Binnenkort eerste maal voorafbetalen?

Wie niet of onvoldoende voorafbetaalt dit jaar, krijgt daarvoor een boete van 2,25%. Binnenkort kunt u een eerste maal voorafbetalen. Doen of niet?

GESTART ALS ZELFSTANDIGE - SUBSIDIES - 17.03.2020

Fiscus strijdt mee tegen coronavirus


AFTREKBARE KOSTEN - BEROEPSMATIG GEDEELTE - 17.03.2020

Is het nu 20% of 8% investeringsaftrek?


SCHENKING - AANDELEN - 16.03.2020

Schenken door aandelen- en UBO-register te wijzigen?

Volgens een recent arrest zou u de aandelen van uw BV of NV kunnen schenken door gewoon het aandelenregister te wijzigen. Is dit een veilige manier om de aandelen van uw vastgoed- of familiebedrijf aan de kinderen te schenken?

BELEGGEN - FONDSEN - 16.03.2020

Duurzaam beleggen: waarop letten?

Volgens uw bankier belegt u met ESG-beleggingen (Environmental, Social and Governance; ESG-label) op een duurzame manier en haalt u daarmee bovendien een goed rendement. Wat houdt dat nu precies in? En hoe wordt u belast?

BELASTINGEN - VOORAFBETALEN - 16.03.2020

Wat als... u niet kunt voorafbetalen?

Uw vennootschap heeft geen geld om op 10.04.2020 een voorafbetaling uit te voeren. Is lenen dan voordelig om zo de boete van 6,75% te vermijden?

VENNOOTSCHAP - WONING VIA VENNOOTSCHAP - 16.03.2020

Wat zit er (niet) in het voordeel alle aard gratis woning?

Wanneer uw vennootschap u gratis een woning ter beschikking stelt, moet u een voordeel alle aard (VAA) aangeven. Welke door uw vennootschap betaalde kosten worden er eigenlijk allemaal gedekt door dat VAA en welke niet?

ACTUALITEIT - VENNOOTSCHAP - 16.03.2020

CommVA omvormen naar NV ‘met controle’


VENNOOTSCHAP - 16.03.2020

Bent u ook secretaris van de algemene vergadering?

Misschien treedt u ook op als secretaris van de algemene vergadering (AV). Welke regels moeten dan vóór, tijdens en na die vergadering gerespecteerd worden? Wie heeft het recht om aanwezig te zijn en te stemmen? Mag een lastige aandeelhouder vóór de vergadering uw boekhouding komen nakijken? Kunnen de andere aandeelhouders of het bestuur hem de deelname aan de vergadering ontzeggen of weigeren om op zijn vragen te antwoorden?

RECHT - 16.03.2020

Als de levering op zich laat wachten... 

Het bedrijf bestelt een aantal producten, maar de levering blijft uit. Vanaf wanneer kunt u zeggen dat de levering te laat is? Kan het bedrijf het contract met de leverancier dan eenzijdig beëindigen en de producten elders bestellen? Kunt u een schadevergoeding vragen of een korting op de aankoopprijs? Hoe vermijdt het bedrijf dat het bij een laattijdige levering door een leverancier zelf problemen krijgt met zijn klanten?

PERSONEEL - 16.03.2020

In zee met een zelfstandige medewerker: hoe schijnzelfstandigheid vermijden?

De bedrijfsleider wil in zee gaan met een medewerker die op zelfstandige basis prestaties zal leveren. Loopt het bedrijf dan het risico dat die medewerker als een schijnzelfstandige beschouwd wordt? Wat zijn de criteria om een schijnzelfstandige te onderscheiden van een ‘echte’ zelfstandige? Met welke gevolgen moet u rekening houden als er effectief een herkwalificatie plaatsvindt? Kan het bedrijf, vóór het met de zelfstandige in zee gaat, om een ‘ruling’ vragen en hoe gaat u daarbij dan te werk?

ACTUALITEIT - INTERNET - 16.03.2020

Hoe kunt u zich beschermen tegen ransomware?

In de media duiken almaar vaker berichten op over bedrijven die het slachtoffer geworden zijn van zgn. ransomware. Loopt uw eigen onderneming ook risico’s? Hoe kunt u zich daar dan tegen beschermen? Wat als u toch slachtoffer geworden bent van deze chantagepraktijk? Is het nuttig om een cyberverzekering af te sluiten?

FINANCIEEL - VARIA - 16.03.2020

Coronavirus: regering neemt maatregelen om getroffen bedrijven te ondersteunen!

De regering heeft een aantal steunmaatregelen uitgewerkt voor bedrijven die hinder ondervinden ingevolge de verspreiding van het coronavirus. Welke zijn dat precies? Komt uw bedrijf ook in aanmerking? Wat moet u dan doen?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 16.03.2020

Tijdige voorafbetaling als goed voornemen voor 2020?

Wie niet of onvoldoende voorafbetaalt, krijgt in principe een zgn. belastingvermeerdering. Hoeveel bedraagt die vermeerdering voor 2020? Is zo’n vermeerdering ook voor u van toepassing? Wanneer moet u hoeveel voorafbetalen?

BTW - HERZIENING BTW - 16.03.2020

Moet u de btw-aftrek van uw wagenpark herzien in de aangifte die u uiterlijk 20.04.2020 moet indienen?

De btw op autokosten is in principe slechts aftrekbaar in de mate van het beroepsgebruik. In bepaalde gevallen moet u die btw-aftrek dan ook jaarlijks herberekenen en desgevallend herzien. Wanneer is dat ook weer het geval en waar hangt dat van af? Maakt het een verschil uit indien uw collega bijdraagt in de kosten van de ter beschikking gestelde auto?

FISCALE FICHE - LENINGEN - 12.03.2020

VAA leningen uit 2019: percentages voor fiches


LOON - INDEXATIES - 12.03.2020

Algemeen minimum geïndexeerd op 01.03.2020


VAKBOND - 12.03.2020

Belemmeren van het verkeer tijdens staking = misdrijf?

Zeker wanneer er grote nationale stakingen of manifestaties zijn, komt het meer en meer voor dat de vakbonden belangrijke (invals)wegen blokkeren. Is zoiets toegelaten onder het mom van het recht om te staken of zijn er toch ook limieten aan dit zgn. grondrecht? Het Hof van Cassatie licht toe in een recent arrest...

AANWERVEN - ARBEIDSOVEREENKOMST - 12.03.2020

Nieuwe eisen, maar toch nog een contract?

Daags na de ondertekening van zijn contract stelde een nieuwe werknemer via e-mail nog extra eisen i.v.m. de firmawagen. De werkgever reageerde niet op de e-mail, maar toen de datum van indiensttreding eraan kwam, liet hij weten dat hij nota nam van de contractbreuk door de werknemer. Wat was het gevolg?

SOCIALE VERKIEZINGEN - 12.03.2020

Hoeveel kiescolleges en stembureaus en wie zit erin?

Op dag X+40 (die valt tussen 22 maart en 4 april 2020) moet er beslist zijn wie de voorzitters van de stembureaus zullen zijn. Hoeveel stembureaus moet u eigenlijk hebben en hoe worden ze verder nog samengesteld?

GROEPSVERZEKERING - 12.03.2020

In welke groepsverzekeringen dreigen er tekorten?

Begin 2020 heeft de FSMA (de autoriteit inzake o.a. verzekeringen) een onderzoek naar buiten gebracht waaruit blijkt dat 2/3 van de bedrijfspensioenplannen niet in staat zou zijn om alle werknemers uit te betalen wanneer ze met pensioen (zullen) gaan. Valt uw plan daar ook onder of kunt u uw personeel geruststellen?

BEDRIJFSWAGEN - VAA - 12.03.2020

Lijst CO2 voor fakehybrides is er, dus VAA herberekenen?

Als de fiscus een hybride firmawagen als een zgn. fakehybride beschouwt, moet u om de fiscale aftrek en het VAA te bepalen, sinds begin 2020 de CO2 -uitstoot van een zgn. overeenstemmend model gebruiken. De lijst van die overeenstemmende voertuigen is in februari bekendgemaakt. Wat moet er nu precies gebeuren?

STUDENTENARBEID - 12.03.2020

RSZ vraagt bewijs van ‘student zijn’!

De RSZ deelt in de instructies van kwartaal 2020/1 mee dat zij een bewijs van inschrijving als student in een school of universiteit kunnen vragen, als u de lage bijdragen voor studentenarbeid toepast. Wat moet u hiermee?

VEILIGHEID EN GEZONDHEID OP HET WERK - 12.03.2020

Wat kunt en moet u doen bij coronavermoedens?

Stel, ook een van uw werknemers zou symptomen vertonen die op COVID-19 zouden kunnen wijzen (hoesten, kortademig en koortsig). Moet en/of kunt u hem dan onmiddellijk naar huis sturen of gaat dat te ver? Hoe houdt u het evenwicht tussen wat wettelijk gezien kan en maatschappelijk gezien moet?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 12.03.2020

Fiscaal verjaard, dus dat kan weg?

Sinds 1 januari 2020 kan de fiscus bepaalde belasting- en btw-aangiftes niet meer controleren wegens ‘fiscaal verjaard’. Welke dan en mag u die documenten dan ook weggooien?

ONDERAANNEMING - CONTRACT - 12.03.2020

‘Sociale ruling’ vragen om schijnzelfstandigheid te vermijden

U zou iemand, bv. een voormalige bediende, voor u willen laten werken als zelfstandige. In zo’n geval moet u er wel voor opletten dat het niet zou gaan om een schijnzelfstandige. Wist u dat u daarover een ‘sociale ruling’ kunt vragen?

PERSONEEL - ONTSLAG - 12.03.2020

Als de Wesley weer eens in de fout ging...

Een van uw werknemers begaat geregeld flaters op de werf waardoor uw klant uw factuur niet betaalt. Kunt u uw werknemer aansprakelijk stellen voor de schade die u hierdoor lijdt? Hoe moet u praktisch te werk gaan?

FISCAAL - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 12.03.2020

De beste interestberekening voor uw rekening-courant?

Heeft u als bestuurder in 2019 gratis geld geleend van uw vennootschap via rekening-courant, dan wordt u privé belast op een voordeel alle aard. Hoeveel kost u dat voor 2019 en kunt u dat voordeel zelf nog wat bijsturen?

FACTUUR - AANMANING - 12.03.2020

Vermijden dat kleine facturen onbetaald blijven!

U gaat ergens een kleine herstelling of opdracht doen en stuurt nadien uw factuur. Het gebeurt dan maar al te vaak dat die onbetaald blijft en het de moeite niet is om daarvoor te procederen. Hoe kunt u dat vermijden?

ONROEREND GOED - HUUR - 12.03.2020

Welke normen gelden er precies voor huurwoningen?

Bent u eigenaar van een woning, dan gelden er strengere normen als u die woning ook verhuurt. Speelt het dan een rol in welk gewest die woning gelegen is? Hoe zit dat en wat wijzigt er in Vlaanderen vanaf 2021?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 12.03.2020

Familielid achter het stuur: factuur ongeval nog aftrekbaar?

Stel, tijdens een weekendje weg was het uw zoon die reed (met de auto die u beroepsmatig gebruikt) en hij had een ongeval. De herstellingskosten bedragen € 3.000 en u heeft geen omnium meer. Kunt u die factuur dan wel aftrekken, aangezien het niet om een beroepsmatige verplaatsing ging en u zelf niet eens reed?

ONROEREND GOED - WONINGFISCALITEIT - 12.03.2020

Huurcontract met btw: dan ook registratierecht?


FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 12.03.2020

Ook een verschil in % aan investeringsaftrek?


BTW - LISTING - 12.03.2020

Deadline klantenlisting komt eraan!


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - TANTIÈME - 12.03.2020

Kunt u dit jaar een tantième uitkeren en zo ja, hoeveel?

Wanneer u straks de jaarrekening voor boekjaar 2019 goedkeurt, moet u een bestemming geven aan het resultaat. Wanneer kan die bestemming een tantième zijn voor de bestuurders of zaakvoerders, en hoe groot mag dat tantième zijn?

REKENING-COURANT - 12.03.2020

Hoeveel VAA gratis lening voor 2019?

De interestvoet voor het VAA gratis lening voor 2019 is bekend. Hoeveel is dat dan en hoe kunt u nu vermijden om een VAA te moeten aangeven?

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - 12.03.2020

Woning kopen met BV en naar u privé bij de vereffening?

U wilt met uw BV(BA) een woning kopen die zij u privé dan gratis ter beschikking zou stellen. Hoe zit het dan fiscaal met de aankoop en het bezit, en wat gebeurt er bij de vereffening van uw BV(BA) als ze het pand voor 100% in volle eigendom koopt, het pand in onverdeeldheid met u koopt, of enkel het vruchtgebruik?

BTW - ONROEREND GOED - 12.03.2020

Btw én registratierechten op de verhuur van uw magazijn?

U heeft privé een magazijn met een kantoorruimte en u wilt dat verhuren aan uw BV(BA). Is die verhuur zonder btw of kunt u desgevallend gebruikmaken van de optie om toch met btw te verhuren? Moeten er dan ook nog eens registratierechten betaald worden?

AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 12.03.2020

Wat met schade aan uw auto?

In een vorig advies vertelden we u over de fiscale aspecten van stormschade aan een bedrijfsgebouw. Een abonnee vroeg zich af hoe dat zit als de beschadigde investering een auto is.

PRIVÉFISCALITEIT - 12.03.2020

Hoeveel mag u verdienen na uw pensioen?


INVESTERINGSAFTREK - 12.03.2020

Drie jaar houden, anders geen IA?


VENNOOTSCHAPSVORMEN - MAATSCHAP - 12.03.2020

Een maatschap nog interessant voor uw successieplanning?

U wilt de aandelen van uw BV(BA) aan uw kinderen schenken en volgens uw boekhouder kan een maatschap dan wel interessant zijn. Hoe werkt zo’n maatschap concreet en heeft het nieuwe vennootschapsrecht (WVV) daaraan iets gewijzigd?

PERSONEEL - STUDENTEN - 12.03.2020

Is uw jobstudent wel echt ‘student’?

Een jongere wil bij u komen werken als jobstudent. Hoe weet u zeker of die inderdaad in aanmerking komt voor het goedkope RSZ-tarief en wat wijzigde er hier?

HANDELSHUUR - HUURPRIJS - 12.03.2020

Minder handelshuur betalen door circulatieplan?

Naar aanleiding van een huurhernieuwing kunt u als handelshuurder een lagere huurprijs voorstellen. Om die lagere prijs te verantwoorden, verwees uw collega naar het nieuwe circulatieplan in zijn stad en het rookverbod. Zijn dat goede argumenten om een verlaging te bekomen? De rechter sprak zich hierover uit...

RECHT - OFFERTES & CONTRACTEN - 12.03.2020

Wat met bestaand contract bij overdracht van handelsfonds?

U neemt een handelsfonds over van een collega. Wat betekent dat dan voor de lopende contracten die de collega nog heeft, bv. een bestelling van een klant die nog niet geleverd is? Onlangs sprak een rechter zich hierover uit.

ONROEREND GOED - VERHUUR - 12.03.2020

Kost de registratie van een huurcontract u iets?


BTW-TARIEF - 6% BTW - 11.03.2020

Afbraak en wederopbouw volledig op hetzelfde perceel?

De afbraak en wederopbouw van een gebouw kan onder bepaalde voorwaarden tegen 6% btw. Moet de heropgebouwde woning dan volledig op hetzelfde kadastraal perceel gelegen zijn? Wat zei de Rulingdienst daarover?

BTW-CONTROLE - BEWIJSMIDDELEN - 11.03.2020

Is uw witte kassa al geüpdatet?

Sinds 1 december 2019 moet de rekening voor particulieren die cash betalen, afgerond worden naar het hogere of lagere veelvoud van 5 cent. Welke gevolgen heeft dat op het vlak van btw?

DIENSTEN - PLAATS VAN DE DIENST - 11.03.2020

Lange- of kortetermijnverhuur, een wereld van verschil!

Bij btw-controles wordt regelmatig vastgesteld dat er foutief gefactureerd wordt bij de verhuur van een auto aan een buitenlander of bij de huur van een auto buiten België. Welke principes zijn hier vooral van belang?

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 11.03.2020

Wijzigt er ook iets voor artsen?

In december 2019 werd de btw-regeling inzake esthetische ingrepen deels vernietigd. Wijzigt dit ook iets voor artsen of alleen voor niet-artsen?

AFTREKBARE BTW - BEROEPSGEBRUIK - 11.03.2020

Communiefeest als publicitair event?

Steeds meer worden op een communie- of lentefeest ook zakenrelaties uitgenodigd. Is de btw op de gemaakte kosten dan ook deels aftrekbaar?

INVOER - VRIJSTELLINGEN - 11.03.2020

Niet bij elke invoer btw te betalen?

Op de invoer van goederen in België is in principe Belgische btw verschuldigd. Onder bepaalde voorwaarden kan die invoer echter ook vrijgesteld zijn van btw. Wat moet u hierover weten en waarop moet u letten?

ONROEREND GOED - AFTREKBARE BTW - 11.03.2020

Aankoop pand in aanbouw, te verhuren met btw?

Panden gebouwd na 1 oktober 2018 kunnen onder bepaalde voorwaarden verhuurd worden met btw. Is die datum ook van belang als u een nieuw pand gekocht heeft met btw of gelden er dan andere regels? Even kijken...

BTW-TARIEF - 6% BTW - 11.03.2020

De ‘omgevallen muur’ werkt niet altijd!

Werken aan een privéwoning van minstens tien jaar oud kunnen het verlaagd tarief van 6% genieten. Wordt er echter té grondig verbouwd, dan is er in principe 21% btw verschuldigd. Daarop wordt wel degelijk gecontroleerd...

BTW-CONTROLE - BOEKHOUDING - 11.03.2020

Mag ik even uw keukenbestellingen zien? Pardon... 

Tijdens een btw-controle krijgt een horeca-uitbater de vraag om alle briefjes waarop de bestellingen genoteerd zijn, voor te leggen. Zijn die dan effectief verplicht bij te houden? Ook als u met een witte kassa werkt?

PERSONEEL - JOBSTUDENTEN - 11.03.2020

Sinds 2020 nieuwe formaliteit voor studentenarbeid

Een jobstudent kan 475 uur per jaar aan speciale, lage RSZ-tarieven werken. Nu weet u al langer dan vandaag dat u vóór u iemand als student in dienst neemt, altijd eerst om een attest moet vragen dat aantoont dat zijn 475 uur nog niet opgebruikt zijn, maar wat is daar sinds begin 2020 nog bijgekomen?

BTW - AFTREKBAARHEID - 11.03.2020

Hoe houdt u uw sponsoring fiscaal vriendelijk?

De plaatselijke voetbalploeg komt bij u om sponsoring vragen. In ruil daarvoor willen ze de naam van uw zaak opnemen op de sponsorlijst die ze publiceren of op hun truitjes laten zetten. Wat is er in zo’n geval fiscaal gezien van belang?

RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 11.03.2020

Afspraken bij (ver)koop, wat betekenen de drie letters?

Drijft u handel, dan ziet u in internationale aan- of verkoopcontracten dikwijls drie letters opduiken, bv. FCA, DAP, DDP, ... Dat zijn de zgn. Incoterms. Wat betekenen die letters precies en wat is er sinds 1 januari 2020 gewijzigd?

ONROEREND GOED - HUUR - 11.03.2020

Kan de huurder een woninghuur van korte termijn opzeggen?

U sluit met uw huurder liever niet meteen een woninghuurcontract van negen jaar, maar u laat hem eerst een contract van korte duur (bv. twee jaar) tekenen. Kan hij het contract dan ook al vroeger opzeggen? Hoe zit dat in de drie gewesten?

MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 06.03.2020

Beslissing over afbraak en heropbouw na het recente arrest

Sommige appartementsgebouwen zijn zo verouderd dat afbraak en heropbouw de beste optie is. Kan de vereniging van mede-eigenaars hierover beslissen als niet iedereen akkoord gaat? Wat zei het Grondwettelijk Hof hier recentelijk over?

GEMEEN HUURRECHT - PACHT255|4120 - 06.03.2020

Nieuwe pacht in Wallonië is voortaan beperkt in de tijd

In Wallonië is er sinds 01.01.2020 een nieuwe Pachtwet die de federale wet wijzigt op belangrijke punten. Een belangrijke wijziging is dat Waalse pacht anders dan voorheen geen onbeperkte duur meer heeft. Hoe zit dat?

WONINGHUUR - OPZEGTERMIJN - 06.03.2020

Opzeg aan uw huurder ging verloren bij bpost


FISCAAL - AANKOOP ONROEREND GOED - 06.03.2020

Een beleggingspand privé of via vennootschap kopen?

Een klant wil een woning kopen om te verhuren aan particulieren en wil weten of hij dat pand het best privé koopt dan wel via een vennootschap? Waarmee moet u zoal rekening houden en is er wel een eenduidig antwoord op die vraag?

REGISTRATIERECHTEN - HUURCONTRACT - 06.03.2020

Kostprijs om huurcontract (met of zonder btw) te registreren?

Uw klant heeft net een huurcontract ondertekend dat nu nog geregistreerd moet worden. Hoe zit dat ook alweer praktisch en wat met een huurcontract met btw? Moet daarop ook nog 0,2% registratierechten betaald worden? Een beslissing van 27.01.2020 verduidelijkt een en ander...

BANK - HYPOTHECAIRE VOLMACHT - 06.03.2020

Een lening bij de bank zonder een dure hypotheek?

In Vlaanderen en in Brussel is een hypotheek als waarborg van een lening voor een gezinswoning fiscaal niet meer nodig. Welke goedkopere alternatieven zijn er? Hoe staan de banken daar dan tegenover?

HANDELSHUUR - HUURDER - 06.03.2020

Wat is als verhuurder van belang bij overdracht handelshuur?

Uw handelshuurder laat u weten dat hij de handelshuur overdraagt aan een andere huurder. Heeft het dan nut om daarover (mee) een overeenkomst te sluiten en wat is er voor u als verhuurder daarbij dan van belang?

BRUSSELS GEWEST - ENERGIEPREMIES - 06.03.2020

De nieuwe Brusselse energiepremies voor 2020


VERKOOP - COMPROMIS - 06.03.2020

Beding van aanwas opzeggen, kan nu wél

Veel (wettelijk) samenwonende koppels voorzien een zgn. beding van aanwas bij een verkoop. Moet er ook iets voorzien zijn voor als de relatie nadien afloopt?

ZAKELIJK - VARIA - 06.03.2020

Tips voor uw e-commerce

U overweegt om uw producten of diensten online te verkopen, of u wilt uw e-commerce verder uitbouwen. Welke informatieve websites helpen u?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 06.03.2020

Zo houdt u uw inbox onder controle

Leidt de constante stroom van e-mails tot een uitpuilende inbox? Hoe behoudt u de controle en zorgt u ervoor dat belangrijke berichten uw aandacht krijgen?

WEBDIENSTEN - ONLINE NOTITIES - 06.03.2020

Notities maken in uw browser

Wilt u snel wat notities of een lijstje maken, dan kunt u dat ook gewoon in uw browser doen. Dit zijn enkele eenvoudige, gratis tools die u daarbij helpen.

VERVOER - VLIEGTUIG - 06.03.2020

De beste vliegtarieven voor uw business- of citytrip

Vertrekt u binnenkort op zakenreis of plant u langzamerhand uw zomervakantie? Met deze acht tips vindt u zeker de goedkoopste vluchten.

SOFTWARE - APPS - 06.03.2020

Visitekaartjes snel in uw contactenlijst krijgen

U verzamelt wel visitekaartjes van potentiële contacten, maar komt er niet toe om die gegevens ook nuttig te gebruiken. Waarom uw smartphone niet inzetten als hulp?

SOFTWARE - APPS - 06.03.2020

De Microsoft Launcher op uw Android-smartphone

Op uw Android-smartphone kunt u een launcher-app installeren, waarmee u het uiterlijk en de stijl van uw smartphone helemaal naar uw smaak kunt aanpassen. Zo is er ook de Microsoft Launcher. Is dat een aanrader?

VASTGOED - OPSTAL - 06.03.2020

Verkooprecht op vervroegd beëindigd opstalrecht?

Twee vennootschappen maken vervroegd een einde aan een opstalrecht. Volgens de fiscus is de opstalgever op de vergoeding die hij naar aanleiding van de vervroegde beëindiging aan de opstalhouder betaalt, het verkooprecht i.p.v. het zgn. vast recht verschuldigd. Klopt dat volgens de rechter?

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 06.03.2020

VAA voor een rc-schuld in 2019, aangeven of boeken?

Onlangs werden de interestvoeten gepubliceerd waarmee u het voordeel alle aard (VAA) moet berekenen voor een renteloze lening van uw vennootschap in 2019. Hoeveel is dat voor een lening via uw rekening-courant (rc) en wat zijn de gevolgen als u het VAA aangeeft of als u het in opbrengsten laat boeken?

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 06.03.2020

Is IPT fiscaal gezien betere spaarpot dan liquidatiereserve?

Doordat het tarief vennootschapsbelasting vanaf 2020 verder daalt, zal u netto meer naar uw liquidatiereserve kunnen boeken. Daarentegen bespaart u nu minder vennootschapsbelasting met uw IPT. Wat is dan de beste keuze?

BTW - BTW-AANGIFTE - 06.03.2020

Vóór 31.03 btw-klantenlisting indienen: hoe zit dat weer?

Indien u btw-plichtig bent, moet u in principe vóór 31.03.2020 weer uw jaarlijkse klantenlisting indienen. Welke klanten moet u wel in deze listing opnemen en welke niet? Welke sancties kan men u opleggen als u de deadline niet haalt?

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 06.03.2020

Wanneer kunt u uw IPT opnemen en hoe wordt die belast?

Sinds 01.01.2016 mag uw aanvullend pensioen ten vroegste uitbetaald worden op de datum dat u uw wettelijk pensioen opneemt. Zijn er uitzonderingen op die regel? Wat brengt het op? En welke netto-uitkering mag u verwachten?

ACTUALITEIT - BEDRIJFSWAGEN - 06.03.2020

Welke brandstofcoëfficiënt voor dieselhybride?


VENNOOTSCHAP - AANDELEN - 06.03.2020

Hoe ver kan de fiscus terug met antimisbruikbepaling?

De vennoot van een erkende CVBA treedt uit en krijgt in 2012 een zgn. scheidingsaandeel dat volgens de wet vrijgesteld is van roerende voorheffing (rv). Volgens de fiscus is er sprake van fiscaal misbruik en hij belast het scheidingsaandeel als een beroepsinkomen. Wat vond de rechter daarvan?

VENNOOTSCHAP - LOON - 02.03.2020

Al fietsend € 1.000 uit uw BV(BA) halen

Op een belastingvrije manier geld uit uw vennootschap halen, is niet evident. Wist u al dat u er pakweg € 1.000 ‘netto’ per jaar kunt uithalen, gewoon door van thuis naar ‘uw werk’ (praktijk of ziekenhuis) te fietsen?

GRONDIG ONDERZOCHT - MEDISCHE FOUT - 02.03.2020

Een fout maar toch niet aansprakelijk: dat kan...

Stel, volgens een gerechtelijk expert werd er een medische fout begaan, bv. niet snel genoeg doorverwezen naar de dienst IZ, waardoor een patiënt genezings- of overlevingskansen gemist heeft. Toch wil dat niet per se zeggen dat er ook een schadevergoeding verschuldigd is. Hoe komt dat? Een recent arrest licht toe...

GOED OM TE WETEN - VENNOOTSCHAP - 02.03.2020

Wat niet vergeten bij uw statutenwijziging?


AUTO - FISCAAL REGIME - 02.03.2020

Lijst met overeenstemmende CO2 van fakehybrides is er...

Als de fiscus uw wagen als een fakehybride beschouwt, moet u voor fiscale doeleinden sinds begin 2020 de CO2 van een zgn. overeenstemmend model gebruiken of die van uw auto met 2,5 vermenigvuldigen. De lijst van overeenstemmende voertuigen is half februari bekendgemaakt. Hoe erg is de schade nu precies?

PATIËNTENWENKEN - SCHULDSALDOVERZEKERING - 02.03.2020

Wanneer moeten verzekeraars kanker vergeten?

Sinds 1 februari 2020 mogen verzekeraars ex-kankerpatiënten na afloop van een bepaalde termijn niet meer weigeren of een (soms aberrante) bijpremie aanrekenen als ze een ‘nieuwe’ schuldsaldoverzekering willen verkopen. Dit heet het recht om vergeten te worden. Om welke termijn gaat het hier precies?

MEDISCHE RAAD - 02.03.2020

Kan de netwerk-MR echt mee beslissen?

In 2020 moet elk ziekenhuis in principe deel (gaan) uitmaken van een netwerk en wordt er op het niveau van dat netwerk een medische raad (MR) gevormd. De netwerk-MR heeft over heel wat materies zgn. medebeslissingsbevoegdheid. Wat houdt dat in en wat als die MR niet tot een consensus komt met het beheer?

BELASTINGEN - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 02.03.2020

Liquidatiereserves aanleggen tijdens de vereffening?

Binnen een paar jaar wilt u stoppen met werken en uw vennootschap vereffenen. Wanneer verkoopt u dan het best bepaalde activa? Kunt u de gerealiseerde meerwaarde optimaliseren via de aanleg van een liquidatiereserve?

BELEGGEN - FONDSEN - 02.03.2020

Het goedkope alternatief voor gemengde fondsen

Gemengde fondsen zijn momenteel de populairste fondsen. Wist u echter dat er sinds kort een veel goedkoper alternatief bestaat onder de vorm van gemengde trackers? Hoeveel bedragen de kosten en hoe worden deze trackers belast?